Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimtadienį švenčiantis aktorius Algirdas Pintukas: „Pralinksminti žiūrovą sunkiau nei pravirkdyti“

Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Algirdas Pintukas šią savaitę atšventė savo 75 metų jubiliejų. Jei į aktorių tektų kreiptis jo suvaidintų personažų vardais, jų būtų daugiau nei 120. Tačiau vienas garsiausių – avantiūristas siuvėjas Vincas iš spektaklio „Amerika pirtyje“.
Aktorius Algirdas Pintukas
Aktorius Algirdas Pintukas / Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr.

„Tas spektaklis galėtų būti rodomas ir dabar, ir būtų anšlagai. Šis vaidmuo – mano „arkliukas“, besitęsiantis per visą karjerą“, – kalbėdamas su 15min sakė A.Pintukas.

Tiesa, nors gyvenime A.Pintukas yra visai kitoks, tačiau kartais jo bičiuliai nevengia patraukti per dantį: „Tu. Algi, dabar visai kaip Vincas“.

Tačiau scenoje senoji Keturakio (tikrieji komedijos autoriai, pasislėpę po Keturakio slapyvardžiu, – Antanas ir Juozas Vilkutaičiai) „Amerika pirtyje“ veikiausiai suvaidinta jau daugiau nebus.

A.Pintukas ir pats pripažįsta – be aktorės Reginos Varnaitės, kuri dėl sveikatos nebegali vaidinti, spektaklis „Amerika pirtyje“ būtų ne toks. Šio spektaklio veidai ir vardai nuo 1974 metų yra nepakeičiami, tai kūrinys, kuris „pririštas“ prie senųjų teatro asmenybių. A.Pintukas yra suskaičiavęs – spektaklis buvo suvaidintas jau 701 kartą.

Kovo 14-ąją gimtadienį atšventęs aktorius sako pasitinkantis jį šviesiomis mintimis. „Metai – nesvarbu, svarbu, kaip tu jautiesi“, – Nacionalinio Kauno dramos teatro kavinėje kalbėjo A.Pintukas.

Čia, pačioje Laisvės alėjos širdyje, prabėgo patys kūrybiškiausi aktoriaus metai. Karjerą jis pradėjo Šiaulių dramos teatre, iš karto po studijų tuometinėje Vilniaus konservatorijoje. Vėliau jo karjera tęsėsi ir augo Kaune.

„Dabar jau galiu vadinti save kauniečiu“, – šyptelėjo A. Pintukas.

Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr. /Aktorius Algirdas Pintukas
Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr. /Aktorius Algirdas Pintukas

A.Pintuko kūryba žinoma iš jo vaidintų Šiaučiūno Balio Sruogos komedijoje „Dobilėlis penkialapis“, Honesto Kazio Sajos „Sielų mainuose“, Pono – Juozo Marcinkevičiaus „Erelnyčioje“, Samilio – Juozo Grušo dramoje „Herkus Mantas“, Pirmininko – Algirdp Landsbergio „Penki stulpai turgaus aikštėje“, J.Grušo tragikomedijoje „Meilė, džiazas ir velnias“ suvaidinto Andriaus, Bajoro – garsiojoje „Barboroje Radvilaitėje“, Semo – Haroldo Pinterio „Grįšime namo“, Sorino – Antono Čechovo „Žuvėdroje“, generolo Makenzio – Agathos Christie „Dešimt indėniukų“, Duknos ir Špicbergerio Augustino Griciaus „Palangoje“, Jajičnycos – Nikolajaus Gogolio „Vedybose“, Eduardo Dargio – J.Grušo dramoje „Eduardo Dargio nusikaltimas“ ir kitų.

„Buvo ir blogų, ir gerų personažų, buvo komedijų ir tragedijų. Įdomiau vaidinti neigiamus. Jie yra sudėtingesni, labiau charakteringi. Juos vaidinant galima daugiau pasireikšti.

Pralinksminti žiūrovą sunkiau, nei pravirkdyti, o komediją gali vaidinti ne kiekvienas aktorius“, – kalbėjo A.Pintukas.

Aktorius taip pat yra vaidinęs ir televizijos serialuose, filmuose, tačiau pats prisipažįsta – jo širdis visad buvo ir yra teatre.

„Teatras ir yra teatras. Jame viskas vyksta dvi ar tris valandas, čia ir dabar. Įsijauti, vaidmenį vystai iki galo. Seriale ar kine filmuojami epizodai.

Teatre negali sumeluoti. Jei pirmą veiksmą suvaidinai, o paskui „užmigai“, žiūrovas tai pajunta“, – sakė A.Pintukas.

Aktorius sako, kad kartu su modernėjančia visuomene keičiasi ir teatras.

„Pats teatras pasikeitęs, požiūris į teatrą. Mums buvo skiepijamas įsikūnijimas į vaidmenį. Dabar režisieriai sugalvoja naujų formų, yra naujos srovės. Pakabina aktorių ant galvos, ir jis neturi teisės prieštarauti, mat režisierius viską diktuoja. Aktorius reiškiasi mažiau. Kita forma įsigalėjus. Akcentuojama į technikinius triukus, apšvietimą, kitus fiti miti.

Gal tikro pergyvenimo šiek tiek trūksta, jį užgožia techniniai dalykai. Bet jei režisierius geras, viskas pasiteisina ir būna gerai. Reikia visokių formų“, – sakė A.Pintukas.

Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr. /Aktorius Algirdas Pintukas
Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr. /Aktorius Algirdas Pintukas

Aktorystė, sako menininkas, nėra matematika: „Špargalkės nepasidėsi. Ką turi – tą turi, ką Dievulis davė, tiek ir turi. Jis turi drėbtelėti, bet jeigu nedirbsi, tai irgi nieko nebus. Užsispyrimo reikia, kad tikslą pasiektum. Tai kainuoja – ir nervų, ir nemigos“.

Aktorius kartu su žmona užaugino dvi dukras. Prieš dešimtį metų Anapilin iškeliavo jo sutuoktinė, o kalbėdamas apie tai aktorius susigraudina.

„Meilė mano gyvenime buvo svarbi. Kaip be jos. Šeima buvo ir didžiausi kritikai, ir palaikytojai“, – sakė A.Pintukas.

Nacionaliniame Kauno dramos teatre A.Pintukas vaidina nuo 1969 metų.

2004 metais už visuomeninę veiklą ir nuopelnus Lietuvos teatrui A.Pintukas apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino medaliu, taip pat apdovanotas Ministro Pirmininko padėkos raštu, Seimo Pirmininko padėkos raštu, Kauno miesto savivaldybės Jono Vileišio medaliu. Keturakio komedijos „Amerika pirtyje“ esperanto kalboje autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius