Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaro Varno premjera „Teiresijo krūtys“ – meno istorijos ir tolerancijos egzaminas

Teatras „Lėlė“ suaugusiems žiūrovams kovo 15-17 dienomis pristatys provokuojančią premjerą „Teiresijo krūtys“, kuri, kaip žada režisierius Gintaras Varnas, gali tapti publikai meno istorijos egzaminu, tačiau ir be gilesnių žinių spektaklio temos turėtų paliesti mąstantį žiūrovą.
Spektaklis „Teiresijo krūtys“
Spektaklis „Teiresijo krūtys“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos lėlių teatruose pastebima saugių pastatymų tendencija – dažniausiai rodomos pasakos ar lengvo turinio parodijos, kurios formuoja žiūrovams klaidingus stereotipus. Lietuvoje per ilgai gaji nuostata, kad lėlių teatras skirtas tik vaikams. Šiame kontekste spektaklis „Teiresijaus krūtys“ yra išskirtinis reiškinys, kuriame ryški meninė bei visuomeninė pozicija. Kai kuriuos žiūrovus spektaklio temos gali suerzinti, čia bus galima rasti ir politinių nuorodų“, – kalbėdamas apie būsimą premjerą, intrigavo teatro „Lėlė“ meno vadovas Vilmantas Juškėnas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spektaklis Teiresijo krūtys
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Spektaklis „Teiresijo krūtys“

„Provokuojančią bombą tiek finansine, tiek darbų apimties prasme“ pagal Guillaume'o Apollinaire'o siurrealistinę pjesę „Lėlės“ teatre pastatęs G.Varnas idėją spektakliui tikino susapnavęs.

„Susapnavau, kad reikia pastatyti spektaklį, paremtą XX amžiaus pradžios menininkų manifestais, kai žmonės tikėjo meno jėga ir tuo, kad menas gali pakeisti pasaulį. Man pasirodė tai labai brangu ir nusprendžiau juos atvesti į sceną. Tada laiku prisiminiau kultinio prancūzų poeto ir modernizmo pradininko vienintelę pjesę „Teiresijaus krūtys“, parašytą 1903 metais ir pavadintą siurrealistine drama. Tai buvo pirmoji siurrealistinė pjesė, parašyta kaip manifestas“, – su susižavėjimu pasakojo režisierius.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Gintaras Varnas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gintaras Varnas

Spektaklyje, nesiekiant atkartoti realybės, pasakojama tragikomiška istorija apie žmonos paliktą vyrą Teiresiją, kuriam tenka pakeisti lytį ir gimdyti vaikus, idant išgelbėtų Prancūziją nuo blogėjančios gimstamumo situacijos

„Pjesėje siūlomas siurrealistinis būdas kaip keisti demografinę situaciją ir didinti gyventojų prieaugį. Lietuvoje, kurioje gimstamumas mažėja, o mirštamumas didėja, ši tema yra labai aktuali, – šypsojosi režisierius. – Ši pjesė yra pranašiška – autorius numatė, kas su teatru įvyks per ateinantį šimtmetį tiek teatro kalbos, teik teatro architektūros prasme. Šalia Teiresijo siužetinės linijos paraleliai vystoma ir modernaus meno užgimimo istorija. Pagal dadaistų išrastą koliažo principą sukurta visa scenografija, lėlės ir dramaturgija.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Julija Skuratova
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Julija Skuratova

Dailininkė Julija Skuratova iš modernistų darbų fragmentų sukūrė beveik 50 lėlių. Žiūrovai spektaklyje galės atpažinti garsių menininkų, tokių kaip Salvadoras Dali, Pablo Picasso, André Bretonas, Tristanas Tzara, Maxas Ernstas, Jeanas Cocteau, Marcelis Duchampas ir kitų veidus.

„Publikai spektaklis gali tapti meno, net mados istorijos egzaminu. Stengsimės pjesės nepateikti plikai, susiorientuoti turėtų padėti programėlė ir paroda. Tačiau spektaklio temas galima suprasti ir su bendru žinojimu, kad vaizduojami modernizmo epochos menininkai. Spektaklio supratimui  nežinojimas tiksliai, kas yra kas, nepakenks“, – užtikrino G.Varnas.

Lėles ir dekoracijas įgarsins, o taip pat patys vaidins „Lėlės“ teatro aktoriai ir Gintaro Varno auklėtiniai: Marius Repšys, Karolis Algimantas Butvidas, Elzė Gudavičiūtė, Imantas Precas, Sigita Mikalauskaitė, Indrė Liutkevičiūtė, Dainius Tarutis, Vainius Sodeika ir Dovydas Stončius.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spektaklis Teiresijo krūtys
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Spektaklis „Teiresijo krūtys“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius