Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Nacionalinio Kauno dramos teatro sceną sugrįžta „Mūsų miestelis“

Aktyviai metus pradedantis Nacionalinis Kauno dramos teatras žiūrovus kviečia į dar vieną premjerą. Šį kartą į seniausio Lietuvos teatro sceną sugrįžta naujai režisuotas spektaklis „Mūsų miestelis“, o jo sugrįžimas būtent dabar, sako teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas, tarsi įprasmina „likiminius dalykus“.
Spektaklis „Mūsų miestelis“
Spektaklis „Mūsų miestelis“ / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Pagal Thorntono Wilderio pjesę „Mūsų miestelis“ sukurto spektaklio premjera Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje bus pristatyta ketvirtadienį.

Pirmą kartą šis spektaklis buvo parodytas 1982 metais (režisierius – Gytis Padegimas). Simboliška, tačiau tąsyk misterį Vebą scenoje suvaidino šią savaitę Anapilin išėjęs aktorius Viktoras Valašinas.

Šį kartą pjesę „Mūsų miestelis“ pasiūlė Klaipėdos jaunimo teatras, o spektaklis yra bendras Nacionalinio Kauno dramos teatro ir klaipėdiečių darbas, jo režisierius – Darius Rabašauskas.

Šį kartą pjesę „Mūsų miestelis“ pasiūlė Klaipėdos jaunimo teatras, o spektaklis yra bendras Nacionalinio Kauno dramos teatro ir klaipėdiečių darbas, jo režisierius – Darius Rabašauskas.

„Šis spektaklis visų pirma man brangus kaip aktoriui, nes tai buvo pirmieji mūsų – jaunų aktorių – žingsniai. Viskas atsigamina, o Viktoro Valašino išėjimo fone šis spektaklis pasidaro likiminis.

Labai gražiai įprasminama ir idėja, kai seniausias Lietuvos teatras padėjo vos ne jauniausiam Lietuvos teatrui – Klaipėdos jaunimo teatrui – įgyvendinti gražias ir prasmingas, vertybėm grįstas idėjas. Tai gražu, prasminga ir tai jaudina.

Sąsajos yra ir jos išliks, nepriklausomai nuo režisūrinių sprendimų ar aktorių kartos pasikeitimo. Vertybės ir idėjos yra amžinos“, – sakė E.Stancikas.

Aktorius Valentinas Masalskis sako, kad spektaklis šių dienų kontekste yra reikalingas: „Greitame laike būties klausimas, mūsų buvimo, egzistencinis klausimas yra labai svarbus, labai svarbi ir sustojimo akimirka.“

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Valentinas Masalskis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Valentinas Masalskis

Visuotinio lėkimo, susvetimėjimo, savanaudiškumo ir nuolatinio bandymo gyventi pagal planą kontekste spektaklis „Mūsų miestelis“ atsigręžia į amžinybės akivaizdoje gyvenančių paprastų žmonių likimus bei ieško jų prasmės.

Pasak spektaklio režisieriaus D.Rabašausko, nemažai kauniečių ateis pažiūrėti spektaklio, nes bus matę G.Padegimo darbą.

„Man pačiam nebeteko pamatyti G.Padegimo spektaklio, tik daug apie jį girdėjau.

Labai smagu, kad spektaklį dabar pristato jungtinis kolektyvas ir kad Nacionalinis Kauno dramos teatras mus priėmė.

Dirbo įdomi komanda, reikia tikėtis, kad tas įdomumas tik prasideda. Spektaklis pradeda naują gyvenimą ir man labai įdomu, kaip reaguos publika, kaip spektaklis gyvens“, – kalbėjo D.Rabašauskas.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Darius Rabašauskas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Darius Rabašauskas

Pjesėje vaizduojamas nedidelis XX amžiaus pradžios JAV miestelis, kuriame kaimynystėje gyvenančias šeimas sieja vaikų meilės istorija. Trijuose veiksmuose vaizduojami esminiai žmogaus gyvenimo momentai – gimimas ir vaikystė, branda ir vestuvės, laidotuvės ir pomirtinis gyvenimas.

Pjesės kalba ir situacija iš pirmo žvilgsnio labai paprasta, tačiau ji simbolizuoja universalų ir besąlygišką visų žmonių pavaldumą laikui. Šiandien ši tema įgauna ir dar vieną atspalvį – žmonėms nebeturint laiko vienas kitam nyksta ryšiai tarp kaimynų, giminių, šeimos narių. Spektaklio veikėjai buities paprastume atranda atsakymus į esminius būties klausimus ir išryškina gyvenimo bendruomenėje privalumus – artimus santykius, pagarbą ir geranoriškumą.

Spektaklyje vaidina Valentinas Masalskis, Rimantas Pelakauskas, Vitalija Mockevičiūtė, Diana Anevičiūtė, Valerijus Jevsejevas, Simonas Lunevičius, Asta Zachorovaitė, Artūras Lepiochinas, Gytis Lemkys, Donatas Stakėnas, Donatas Želvys, Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Paulius Kavoliūnas, Ieva Pakštytė, Marija Žemaitytė, Laima Akstinaitė, Gediminas Povilavičius, Kristupas Biržietis, Paulius Pinigis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius