Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į teatro sceną sugrįžusi Vaiva Mainelytė: mane sujaudino šios moters istorija

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT), šio sezono spektakliais atspindėjęs dabarties problemas, kovo 16, 17 dienomis Mažojoje salėje pristato režisieriaus Agniaus Jankevičiaus premjerą pagal istorinę Mariaus von Mayenburgo pjesę „Akmuo“. Tarp istorinės tiesos ir melo spektaklyje balansuos skirtingų kartų aktoriai: Vaiva Mainelytė, Nelė Savičenko, Gabrielė Malinauskaitė, Paulius Tamolė ir kiti.
Vaiva Mainelytė spektaklyje „Akmuo“
Vaiva Mainelytė spektaklyje „Akmuo“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiame sezone buvo tikra dabarties lavina, tačiau jos negalima suprasti, nematant istorijos. M.Mayenburgo šiuolaikinė pjesė yra pakankamai nauja, sukurta Berlyno sienos griuvimo 20-mečiui – spektaklis pagal ją nuties taką į kitą teatro sezoną, kuriam istorijos atminties tema bus labai svarbi“, – būsimą premjerą „Akmuo“ pristatė LNDT meno vadovas Audronis Liuga.

Režisierių A.Jankevičių pasiūlyta pjesė sudomino, anot jo paties, žmogiškąja prasme – nepaisant to, kad kūrinyje jaučiamos vokiškos nuorodos ir precizika, spektaklio tema aktuali ir Lietuvai.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Agnius Jankevičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Agnius Jankevičius

„Pasibaigus represijų epochai, žlugus Trečiajam Reichui, reikėjo pasispręsti, kaip toliau gyventi: ar pripažinti, su kuo gyvenai ir ką darei, ar išsiginti, pasirinkti saldų melą ir vaikams perduoti fiktyvią tikrovę. Melo ir teisybės dvikova driekiasi per visą pjesės veiksmą. Griuvus Berlyno sienai,  po susijungimo katarsio, nuoga realybė pradėjo veržtis į kiekvieno gyvenimą. Panašų periodą išgyvename ir mes po Dainuojamosios revoliucijos. Kuo daugiau metų praeina po Nepriklausomybės atgavimo, tuo labiau lietuvis nesusivokia, kas jis yra ir su kuo jam tapatinti save“, – apie spektaklio temas kalbėjo režisierius.

Spektaklyje „Akmuo“ pasakojama vokiečių šeimos, įsikūrusios buvusiame žydų name, istorija nuo 1935 iki 1993 metų. Šantažu pasiglemžto namo istorija pjesėje liudija visos Vokietijos istoriją su kalte dėl nacizmo, pykčiu dėl Dresdeno bombardavimo ir Rytų bei Vakarų Berlyno gyventojų susipriešinimu. Besikeičiančius istorijos laikmečius spektaklyje sujungia V.Mainelytės kuriamas mamos ir močiutės Vitos personažas

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Agniaus Jankevičiaus spektaklio Akmuo pristatymas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Agniaus Jankevičiaus spektaklio „Akmuo“ pristatymas

„Mane sujaudino šios moters likimas, istorija, jos pastangos nuslėpti nuo vaikų ir anūkų  biografijos dėmes, tačiau kartu ir paruoši sielą Anapilin, suvedus sąskaitas su sąžine. Tokius akmenis nešiojo ir mūsų motinos, – mintimis dalijosi aktorė, po ilgokos pertraukos grįždama į teatro sceną. – Esu laiminga, kad manimi pasitikėjo. Kai neturi darbo, tai ir ligos prisikabina, o kai taip įdomiai dirbi – jautiesi laimingas ir darbingas.“

LNDT scenoje pasirodys ir reta viešnia iš Klaipėdos N.Savičenko, kuri, keisdamasi su Jurga Kalvaityte, kurs Vitos dukters Hedrun vaidmenį.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Nelė Savičenko
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Nelė Savičenko

„Man labai įstrigo paties M.Mayenburgo pasakyta mintis, kad melas ir legenda labiau reikalinga tam, kuris jos klauso. Mano herojei gyvybiškai reikalinga legenda, nes per daug sunku prisipažinti, kad tavo tėvas buvo niekšas nacis. Ji kantriai knisasi, ieškodama tiesos, kol protingos motinos vedama supranta, kad legenda yra gražiau“, – savo kuriamo vaidmens dilemą atskleidė N.Savičenko.

Spektaklyje „Akmuo“ taip pat pasikeisdamos anūkę Haną vaidins Gabrielė Malinauskaitė ir Miglė Polikevičiūtė, žydę Micę kurs Agnė Ramanauskaitė, vienintelį vyrą Volfgangą įkūnys Paulius Tamolė, o „personažą be vietos“ Štefani vaidins Monika Vaičiulytė.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Martynas Budraitis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Martynas Budraitis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius