-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškiliausiems 2018 metų Kauno teatralams įteiktos „Fortūnos“ statulėlės

Tarptautinės teatro dienos proga pirmadienį Nacionaliniame Kauno dramos teatre surengti tradiciniai Kauno teatralų apdovanojimai „Fortūnos 2018“, kurių metu skulptoriaus Stasio Žirgulio kurtomis „Fortūnos“ statulėlėmis ir diplomais apdovanoti geriausi praėjusių metų Kauno teatro kūrėjai.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Prisiminiau tuos 23 spektaklius, kuriuos mes stebėjome ir aptarinėjome, bandydami išskirti geriausius, išskirtiniausius sezono darbus.

Yra ir tokių tarp nominantų, kurie gali būti vadinami tradicija, klasika, bet yra ir tokių, kurie gali būti vadinami teatro eksperimentais.

Bet taisyklės kuriamos tam, kad jas laužytum, ieškotum naujos teatro kalbos.

Teatras mus traukia kaip susitikimo, dialogo, pokalbio vieta. Leiskite pasveikini jus visus“, – sveikindama teatro žmones kalbėjo komisijos pirmininkė, teatrologė Rūta Mažeikienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka

Kauno teatralus taip pat sveikino Kauno miesto savivaldybės vicemeras Simonas Kairys, renginio pradžioje „pakilęs“ iš orkestro duobės.

„Į „Fortūnų“ šventę mane yra atvežusi policija, bet išlįsti iš po scenos dar neteko. Tad teko susipažinti ne tik su teatro kūryba, bet ir su jo mechanika.

Ne kiekvienas kuris vaidina, yra aktorius, ir ne kiekvienas, kuris organizuoja, yra režisierius. Jais gali būti tie, kuris dovanoja mus gražiausias emocijas“, – kalbėjo S.Kairys.

Teatro apdovanojimų šventę vedė aktoriai Saulius Čiučelis ir Gintautas Bejeris, Kauną vadinę laikinąja sostine, o teatrą – laikinuoju menu. Vakaro metu grojo Kauno Bigbendas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Fortūnos“ statulėlėmis šiemet įteiktos operos „Radvila Perkūnas“ kūrybinei grupei (Kauno valstybinis muzikinis teatras), spektaklio „Getas“ kūrybinei grupei (Nacionalinis Kauno dramos teatras), spektaklio „Užburtas kalnas“ kūrybinei grupei (Kauno valstybinis lėlių teatras), šokio spektaklio „Sprendimas“ kūrybinei grupei (Kauno šokio teatras „Aura“), aktorei Jovitai Jankelaitytei už Chajos vaidmenį spektaklyje „Getas“ (rež. G. Varnas, Nacionalinis Kauno dramos teatras), aktoriui Mantui Zemleckui už Kitelio vaidmenį spektaklyje „Getas“ (rež. G. Varnas, Nacionalinis Kauno dramos teatras), režisieriui Gildui Aleksai už spektaklių „Otelas“, „Zygfrydas“, „Vėjo prigimtis“ režisūrą.

Šiuo metu išvykęs G.Aleksa, perdavęs savo sveikinimo žodį, dar kartą priminė erdvių, kurių stinga Kaune, problemą. G.Aleksa visiems taip pat linkėjo jausti atsakomybę už teatro vardą.

„Retas kuris žiūri, kas pastatė (spektaklį). Todėl kiekvienas yra atsakingas už teatro vardą, už teatro vardą atsakingi mes visi“, – teigė G.Aleksa.

Aktorė Jovita Jankelaitytė savo padėką perdavė mylimiausiam Nacionalinio Kauno dramos teatro budėtojui Rimui, o jos kolega Mantas Zemleckas – visam kolektyvui, kentusiam jo mokymąsi groti saksofonu, režisieriui Gintarui Varnui – už smalsumą ir vaikišką sugebėjimą aktorius užkėsti nagrinėjama tema.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Taip pas esu dėkingas Nacionalinio Kauno dramos teatro direktoriui, kuris nebijo priimti jaunų žmonių, kurie galbūt ir klysta“, – sakė aktorius.

Diplomais apdovanoti: šokio spektaklio „Somaholidays“ kūrybinė grupė, spektaklio „Alio alio, žeme!“ kūrybinė grupė (Kauno valstybinis lėlių teatras), aktorius Dovydas Stončius už Pasakotojo vaidmenį spektaklyje „Noktiurnas“ (rež. G. Padegimas, Kauno miesto kamerinis teatras), aktorė Gabrielė Ladygaitė už Mari vaidmenį spektaklyje „Mari Kardona“ (rež. A. Jankevičius, Kauno miesto kamerinis teatras), režisierė Eglė Kižaitė už spektaklių „Būtybės“, „Vasarvidis“, „Lė-kiau-lė-kiau“ režisūrą (Nacionalinis Kauno dramos teatras), scenografas Aistis Lansbergas už spektaklių „Otelas“, „Zygfrydas“, „Vėjo prigimtis“ scenografiją.

„Padėkos Fortūna“ už ilgametį indėlį į Lietuvos kultūrą ir meną, Kauno miesto kultūrinio gyvenimo puoselėjimą ir istorinių Kauno kultūros asmenybių garsinimą apdovanotas režisierius Gytis Padegimas.

„Tai žmogus, nors ir ne akademikas, savo galvoje sutalpina ir google, ir wikipediją, tai žmogus, kuris pastebi mažiausią ir labiausiai ištroškusį darbo aktorių, dėl kurio specialiai gali parinkti pjesę. Jis gali susipykti su pačiu artimiausiu draugu dėl nukirsto medžio“, – pristatydamas G.Padegimą kalbėjo Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Renginio akimirka

Į sceną pakilęs režisierius prisiminė, kad pirmąjį savo spektaklį čia sukūrė prieš 45 metus ir tris mėnesius bei dėkojo visiems, dirbantiems su juo.

Scenoje kolegas sveikino bei apdovanojimus teikė legendiniai spektaklio „Amerika pirtyje“ aktoriai Milė Šablauskaitė ir Albinas Budnikas, „Kaunas 2022“ ambasadoriai Bella Shirin ir Audra Kaušpėdienė.

Geriausius išrinko komisija teatrologė Rūta Mažeikienė (pirmininkė), teatrologė Jurgita Staniškytė, muzikologė Beata Baublinskienė, teatrologė Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, architektas Linas Tuleikis.

Renginio organizatoriai – Kauno miesto kamerinis teatras ir Kauno miesto savivaldybė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius