-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Kaunas Wi-Fi“ projekte – zombių dirbtuvės, galinčios pretenduoti į Guinnesso rekordą

Nacionalinis Kauno dramos teatras kovo mėnesį žiūrovams žada netikėtumų ir teatrinių eksperimentų – izraeliečio menininko Arielio Sereni Browno debiutą, kuriame dalyvaus ne tik profesionalūs aktoriai, bet ir bendruomenės nariai. Projekto „Kaunas WI-FI“ premjera numatyta kovo 9 d., o kovo 17 d. publika išvys Izraelyje sukurtą šio menininko spektaklį „A-hole Fuckin Loser“ („Efes Omo Maniac“).
Premjeros „Kaunas Wi-Fi“ kūrimas
Premjeros „Kaunas Wi-Fi“ kūrimas

Šią savaitę Kauno Jono Jablonskio gimnazijos sporto salėje girdėjosi keisti šešiasdešimties būtybių riksmai, o sutemus kieme pastebėta keista zombiška eisena.

Tačiau tai ne mėnulio fazių virsmo pasekmė, o kūrybinių zombių dirbtuvių momentas ir būsimos premjeros „Kaunas Wi-Fi“ proceso dalis.

Surengė kūrybines dirbtuves

Premjeros „Kaunas Wi-Fi“ kūrimas įgauna pagreitį – menininkai Arielis Sereni Brownas ir Asafas Schoutenas įgyvendino vieną iš projekto etapų – surengė kūrybines dirbtuves.

Pagrindinis dirbtuvių vedėjo vaidmuo teko aktoriui Gintautui Bejeriui, kuris, įsikūnijęs į režisieriaus iš užsienio vaidmenį, šešiasdešimties dalyvių grupę specialiomis technikomis apmokė virsmo zombiais.

Pasak režisieriaus Arielio Browno, jis ir kolega nebuvo tikri, ar susirinkusieji priims siūlomo žaidimo taisykles, tačiau labai maloniai nustebo, kad įsijautimas į vaidmenis pavyko šimtų procentu.

„Stebėjau dalyvių reakcijas, kalbėjausi, keletą pakvietėme filmuotis trumpuose video interviu. Ir žinote, man buvo taip netikėta, kai vienas vyriškis šią patirtį įvardino viena geriausia savo gyvenime. Nežinau, kas konkrečiai jį taip paveikė. Aš prisijungiu ir sakau, kad tai, ką patyrėme su šia bendruomene buvo nepakartojama“, – teigė A. Brownas.

Dalyviai rašė scenarijų

Kita svarbi ir netikėta šių dirbtuvių dalis – spektaklio scenarijaus rašymas. Asafas Shoutenas prisipažino, kad jų siekis buvo, nedetalizuojant pateiktas scenas, išlaisvinti dalyvių kūrybiškumą ir neįtakoti pateiktų veikėjų monologus išankstinėmis nuostatomis.

„Kas žino, galbūt mums pavyko sukurti pjesę, kurios kūrime dalyvavo daugiausiai bendraautorių ir ji pateks į Guinnesso rekordų knygą? Dalyviai susidorojo su užduotimi pabaigti mūsų parengtas situacijų scenas.

Dabar nekantriai laukiame į anglų kalbą išverstų tekstų. Tikiu, kad atėjusieji į premjerą, atpažins sako kūrybą“, – teigė idėjos autoriai ir siunčia užuominą, kad spektaklyje „Kaunas Wi-Fi“ personažus įkūnys profesionalūs teatro aktoriai.

Kūrybinių dirbtuvių metu nufilmuotos vaizdo medžiagos epizodai bus naudojami spektaklyje „Kaunas Wi-Fi“(video operatoriai Ridas Beržauskas ir Ernestas Lylaus). Taip pat kūrybinių dirbtuvių dalyviai mielai sutiko sudalyvauti ir spektaklio plakato fotosesijoje (fotografas Donatas Stankevičius).

Publika išvys net keturis „Kaunas Wi-Fi“ rodymus – kovo 9, 10, 12 ir 13 d. skirtingais laikais Rūtos salėje.Spektaklis dalyvauja ir tarptautinio interaktyvaus festivalio „Nerk į teatrą 2019“ programoje.

Pažintis – festivalyje „Isra–Drama“

Menininką į Kauną pakvietė Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas po praėjusių metų lapkričio 21-25 d. Izraelyje vykusio festivalio „Isra-Drama“, kurio programoje buvo pristatytas Arielio Browno spektaklis „A-hole Fuckin Loser“ („Šiknius sumautas nevykėlis“).

„Vaizdas scenoje, muzika ir multimedijos suaudžia tokią fantastišką istoriją, jog šį pasirodymą drąsiai įvardinau vienu stipriausiu festivalio reginiu. Po pasirodymo užsimezgė draugiškas kontaktas su Arieliu.

Jis susidomėjo galimybe kurti Kaune, juolab, kad jo kūrybos procesas – labai atviras – tarsi dienoraščio užrašai, pildomi stebint naują aplinką, kaupiant įspūdžius ir panašiai. Manau, kad jo kūrybinis procesas Kaune turėtų būti sėkmingas ir vainikuotas netikėtu rezultatu“, – sakė teatro vadovas.

Naujausias A. Browno darbas – projektas „Zula 2000“ (prodiuserė Maya Landsmann). Jis alternatyvaus Izraelio teatro festivalyje „Acco“ pelnė geriausio režisieriaus ir geriausios aktorės apdovanojimus.

Teatro eksperimentas 3D formatu

Kurdamas eksperimentinį teatro projektą Kaune, Arielis Brownas bendradarbiauja su vaizdo operatoriumi ir režisieriumi Asafu Schoutenu.

Žinant, kad Arielio projektus sunku „įvilkti“ į žanrą, šis primins teatro eksperimentą 3D formatu.

„Vaizdinys, ištrauktas iš mano vaizduotės arba realybės, įžiebia manyje troškimą rašyti, kurti veiksmą ir įtampą. Aš stengiuosi perprasti vaizdinio tekstą, jeigu tekstas jame išvis egzistuoja“, – teigia A. Brownas.

Viešnagė Kaune menininkui padovanojo daug naujų patirčių: pirmo sniego senio lipdymą, poledinės žūklės stebėjimą ir pan.

Naujo projekto idėją Arielis ir jo kolega atskleidžia pamažu – jie koncentruojasi į „fake news“ (netikras naujienas) ir jų formas. „Mes nesistengiame sukurti karščiausių dienos naujienų. Žinome, kad mums tai nepavyks, nes esame du atvykėliai iš Izraelio ir labai menkai išmanome lietuvių kultūrą.

Tačiau mes sukūrėme specialią informacijos rinkimo technologiją, leidžiančią pasiknaisioti Kauno gyventojų mintyse ir suprasti, ką jie galvoja. Pristatysime specialiai jums sukurtą šou“, – intriguoja menininkas.

Spektaklis, kurį inspiravo kelionė

Režisierius ir aktorius Arielis Sereni Brownas gimė 1994 m. Niujorke menininkų šeimoje, o po dviejų metų persikėlė į Izraelį.

2015-ais metais A. Brownas su drauge išvyko į metus trukusią kelionę, kuri prasidėjo Lenkijoje ir tęsėsi iki Indijos. Pora pasirinko kelionę žeme ir orientavosi įvairių kultūrų ritualų pažinimą.

Tarp jaunuolių aplankytų šalių – Rusija, Kinija, Tailandas. Kelionės metu jiems teko dažnai keliauti autostopu, patirti keistų ir jaudinančių akimirkų, susidurti su vietiniais ir išvysti stulbinančių teatro variacijų.

Sukaupęs potyrius, jis pradėjo kurti medžiagą spektakliui. 2016 m. grįžęs į Izraelį jis pateikė idėją Jafos miesto „Habait“ teatro programai „Homegrown Incubator Residency“ ir gavo sutikimą sukurti spektaklį.

„Spektaklyje „A-hole Fuckin Loser“ išreiškiamas nuolatinis siekis stimuliuoti ir sukurti vis-à-vis įspūdį, taip pat baimė pasirodyti nuobodžiu, baimė likti vienišu“, – pasakoja menininkas. Šio spektaklio trupė atvyksta į Kauną ir jų pasirodymą bus galima pamatyti kovo 17 d. Didžiojoje scenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius