-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno dramos teatre – po pertraukos sugrįžusio režisieriaus Gyčio Padegimo spektaklis

„Tu nesugebėsi apglėbti mano nakties“, – sako Eugenijus (Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Henrikas Savickis), skausmingus žodžius tariantis Aldonai (aktorė Ugnė Žirgulė). Nacionalinis Kauno dramos teatras pristato dar vieną premjerą. Spektaklį  pagal Algirdo Landsbergio pjesę „Vėjas gluosniuose“ sukūrė režisierius Gytis Padegimas.
Spektaklio „Vėjas gluosniuose“ akimirkos
Spektaklio „Vėjas gluosniuose“ akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po kelerių metų pertraukos į Nacionalinį Kauno dramos teatrą G.Padegimas sugrįžta su išeivijos rašytojo Algirdo Landsbergio pjese „Vėjas gluosniuose“ ir nagrinėja dvasinį konfliktą – kaip gyventi žmogui istorinių katastrofų akivaizdoje?

Pjesės veiksmas nukelia į XVI amžių, kur Livonijos pasienyje lietuvių–lenkų kariuomenė laukia mūšio su rusų armija dėl šio krašto. Šventasis Kazimieras drauge su Angelu trumpam nusileidžia į žemę tyrinėti žmogaus ir jo žemiškojo gyvenimo, tačiau jų viešnagė užtrunka.

Pjesėje kalbama kalbama apie paprastus žmones, keistai supintus jų likimus karo akivaizdoje, išryškinama meilės linija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spektaklio „Vėjas gluosniuose“ akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spektaklio „Vėjas gluosniuose“ akimirkos

Išeivijos rašytojo A.Landsbergio kūrinį pasirinkęs G.Padegimas sako, jog pjesės autorius nėra toks populiarus ir žinomas Lietuvoje, kiek yra nusipelnęs.

“Aš manau, kad lietuviškų klasikinių pjesių nėra tiek daug. Antra, JAV gyvenęs A.Landsbergis labai prisidėjo prie Lietuvos laisvinimo.

Mes daug kalbame apie Bernardą Brazdžionį, tačiau A.Landsbergis yra ne mažiau nusipelnęs, tik (jo kūryba) yra modernesnių formų. Jis labai gerai išmanė savo laikmečio dramaturgiją.

Ši pjesė sukurta 1956 metais. Pas mus ši dramaturgija ateina pavėluotai. Aš manau, kad jos pastatymas turėtų būti poslinkis paimti į rankas nuostabų A.Landsbergio romaną „Kelionė„. Labai džiaugsiuosi, jei spektakliu mes prisidėsime prie šio autoriaus populiarinimo Lietuvoje“, – kalbėjo G.Padegimas.

Spektaklyje susitinka keturių kartų aktoriai, o scenoje žiūrovai išvys gerai žinomą Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorę Milę Šablauskaitę, vaidinusią „Amerika pirtyje“, ir pirmąjį savo vaidmenį kuriantį jaunąjį aktorių Dovydą Pabarčių.

„Skirtingų kartų buvimas ir tapo pagrindiniu repeticijų uždaviniu – per humorą, per pamokslus, vieni kitų pamokymus atrasti bendrą vardiklį“, – sakė režisierius.

Spektaklio išskirtinumas – poetiška jo kalba. Pasak G.Padegimo, scenose paliktos kai kurios senosios kalbos formos, žodžiai, kurių nei šnekamojoje, nei viešoje kalboje nebevartojame.

Aktorė Ugnė Žirgulė, kuriai teko Aldonos vaidmuo, sako, jog ši kalba išties dvelkia dideliu romantizmu, tačiau tuo pačiu kalbėti ja buvo iššūkis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ugnė Žirgulė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ugnė Žirgulė

„Iš pradžių buvo vidinis pasipriešinimas. Kai ką režisieriaus prašiau pakeisti. Bet dabar jaučiu didelį malonumą, sakydama šį tekstą. Jis pasidavė, ir jį sakyti gera“, – sakė U.Žirgulė.

„Žinoma, kad buvo kūrybinių ieškojimų, tačiau didelių pastangų, nereikėjo, didelių nesėkmių taip pat nebuvo.

Šiame spektaklyje labai pataikyta (su aktoriais), tai yra, kai žmogui vaidmuo tiesiog prilimpa. Vaidmenų parinkimai yra režisieriaus nuopelnas, jis juos parinko pagal charakterį, tipažą, būdą. Aš jaučiuosi savo vietoje“, – prieš premjerą kalbėjo aktorius Henrikas Savickis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Henrikas Savickis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Henrikas Savickis

Spektaklio „Vėjas gluosniuose“ premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre – gruodžio 7, 9 ir 23 d. Režisierius – Gytis Padegimas, scenografijos ir kostiumų dailininkė – Birutė Ukrinaitė, kompozitorius – Raimundas Martinkėnas, choreografė – Indrė Puišytė. Vaidina: Dainius Svobonas, Arnas Ašmonas, Jurgis Jarašius, Andrius Gaučas, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, Henrikas Savickis, Ugnė Žirgulė, Milė Šablauskaitė, Artūras Sužiedėlis, Dovydas Pabarčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius