Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kauno valstybinio dramos teatro naujojo sezono pasididžiavimas – pirmą kartą statoma Antano Škėmos „Balta drobulė“

Kauno valstybinis dramos teatras (KVDT) ruošiasi naujojo sezono atidarymui. Šių metų ašis – lietuviškojo modernizmo atstovo Antano Škėmos romano „Balta drobulė“ premjera, režisuojama Nacionalinės premijos laureato, režisieriaus Jono Jurašo. Ši premjera sutaps su trejus metus trukusios didžiosios scenos rekonstrukcijos pabaiga.
Jonas Jurašas spektaklio „Balta drobulė“ pristatyme
Jonas Jurašas spektaklio „Balta drobulė“ pristatyme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiuo metu KVDT dvelkia dulkėmis, erdvėje, kuri buvo vadinama didžioji salė – konstrukcijos ir nebaigti darbai, nėra kėdžių, scena dar plika, neparuošta žiūrovams. Tačiau judama į priekį.

„Tikimės, kad iki spalio 12 dienos, kai vyks „Baltos drobulės“ premjera, statybų darbai bus pabaigti“, – sakė teatro vadovas Egidijus Stancikas.

„Balta drobulė“ – pirmas kartas teatro scenoje

„A.Škėma 1936–1940-aisiais buvo tuometinio Kauno valstybės teatro aktorius, vėliau persikėlė į Vilnių“, – rašytojo gyvenimo faktus pasakojo E.Stancikas. Jo teigimu, žymiausias modernizmo rašytojo romanas labiau paklūsta kino, o ne teatro kalbai, tačiau vis dėlto ryžtasi „Baltą drobulę“ pristatyti teatro gerbėjams.

Lietuvoje šis kūrinys bus statomas pirmą kartą.

„A.Škėma – pirmasis modernus lietuvių autorius, kuris niekada nebuvo perkeltas į sceną. Man atrodo, kad tai yra reikšminga“, – pabrėžė būsimo spektaklio režisierius J.Jurašas. Nacionalinės premijos laureatas „Baltą drobulę“ mato kaip menininko kančios kelią, neįmanomos tobulybės siekimą. J.Jurašas kūrinį vadina dideliu ir įdomiu žaidimu: „Tai pasakojimas, šokinėjantis laiko ir erdvės laiptais. Tarsi vaikai dėliosime šią dėlionę.“

Rašytojo, dramaturgo, prozininko A.Škėmos romane realus gyvenimas pinasi su prisiminimais. Spektaklyje šie persipinantys momentai bus vaizduojami vaizdo projekcijomis.

„Vaizdo projekcijos suteiks subjektyvaus, siurrealistinio pasaulio gijas“, – aiškino scenografas Gintaras Makarevičius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jono Juraao spektaklio Balta drobulė pristatymas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jono Jurašo spektaklio „Balta drobulė“ pristatymas

Kova tarp čia ir ten

Pagrindinis romano veikėjas Antanas Garšva – lietuvis emigrantas, gyvenantis Niujorke ir dirbantis liftininku. Nuolatinis lifto kilimas ir leidimasis – tarsi gyvenimo sinonimas, pragaro ir palaimos vieta, kaip sakė pats J.Jurašas.

„Gyvenimas yra ėjimas aukštyn žemyn, jis tarsi mozaika susideda iš daug atplaišų“, – pasakojo režisierius. Menininkas prisipažino, kad kūrybinės grupės ir aktorių laukia sudėtinga užduotis, tačiau neneigė, kad jam visada patiko iššūkiai.

Nacionalinės premijos laureatas tikino, kad bus laikomasi romano padiktuotos atmosferos: „Pats kūrinys savyje talpina labai daug – praėjusį laiką Kaune, Soborą, Laisvės alėją, Niujorką. Mes gyvename kitame laike, ko pats A.Škėma nepatyrė, bet norime likti ištikimi jo dvasiai ir atmosferai.“

Paklaustas, kuo aktuali „Balta drobulė“ šių dienų žmogui, režisierius sakė, kad jam artima emigranto, patekusio į svetimą aplinką, savijauta.

„Gyvenant svetur, norisi grįžti atgal, bet to padaryti neįmanoma. Romano herojus A.Garšva svyruoja tarp noro grįžti ir negrįžti, tarp tikėjimo ir netikėjimo“, – apie pagrindinio veikėjo artumą šiandieniams lietuviams kalbėjo J.Jurašas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jono Juraao spektaklio Balta drobulė pristatymas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jono Jurašo spektaklio „Balta drobulė“ pristatymas

Planuojamos septynios premjeros

„Baltos drobulės“ premjera KVDT įvyks spalio 12 dieną. Premjera sutaps su KVDT didžiosios salės atidarymu. Pagrindinį A.Garšvos vaidmenį atliks aktorius Dainius Svobonas.

Tuo tarpu KVDT naujojo sezono pradžia – rugsėjo 15 dieną.

„Balta drobulė“ – viena iš septynių KVDT premjerų 2012-2013 metų sezone. Šį rudenį dar bus pristatoma režisieriaus Tomo Erdbrėderio komedija „Žemės ar moters“ pagal Juozo Tumo-Vaižganto pjesę, Agniaus Jankevičiaus išlikimo drama „Akmeninių šunų bučiniai“ pagal kanadiečių rašytoją Danielį Danį bei Inesos Paliulytės spektaklis vaikams „Astrida“, rašytojos Astridos Lindgren pasakų motyvais. 

KVDT rudenį pasitiks su dviejų tipų lojalumo kortelėmis, leisiančiomis teatro meno gerbėjams pigiau apsilankyti teatre bei sužinoti jo naujienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius