Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos dramos teatras stebins premjeromis: grįžta ir režisierius O.Koršunovas

Klaipėdos dramos teatras pradeda 84-ąjį sezoną. Jame laukiama keturių premjerų. Vienos jų statyti į uostamiestį grįžta režisierius Oskaras Koršunovas.
Koršunovas „Kankinio“ repeticijoje
Koršunovas „Kankinio“ repeticijoje / Tomo Ivanausko nuotr.

Iki Naujųjų metų Klaipėdos dramos teatras pristatys net keturias premjeras – M.Pažerecko režisuojamą „Euridikę“, D.Meškausko „Kreditoriai“, M.Kimeles „Antigonę“ ir O.Koršunovo „Mūsų klasė“.

Šiuo metu teatre vienu metu statomos dvi to paties kūrėjo, prancūzų dramaturgo Jeano Anouilh darbai – „Euridikė“ ir „Antigonė“.

Pasak teatro meno vadovo Gintaro Grajausko, nutiko keistas dalykas – du skirtingų kartų, matymo ir pasaulėžiūros žmonės pasiūlė to paties rašytojo pjeses.

„Jos pora trejetą dešimtmečių buvo beveik primirštos, o pats Jeanas išgyveno, mirė įsivaizduodamas, kad yra nepelnytai pamirštas. Per daug nesiaiškinome, kodėl toks sutapimas nutiko. Apsisuko ratas ir žmonėms vėl reikia egzistencializmo, kalbų apie žmogų, žmogaus buvimą, gyvenimo trapumą. Visiškai netikėtai turėsime dvi Anujo premjeras, kurios labai skirtingos, nors, aišku, dramaturgija vienija“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos dramos teatras
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos dramos teatras

„Euridikės“ premjera įvyks jau šį savaitgalį, rugsėjo 7-8 dienomis, „Antigonė“ kvies spalio 5-6 dienomis.

Ranką pridėjo D.Meškauskas

Kitą savaitgalį, rugsėjo 13-14 dienomis iš sostinės į Klaipėdą persikelia jaunų kūrėjų kaip baigiamasis darbas pastatytas spektaklis „Kreditoriai“, prie kurio režisūrinę ranką pridėjo D.Meškauskas.

Spektaklis „Kreditoriai“ (A.Strindberg) keletą kartų buvo rodytas Rusų dramos teatre. Anot Klaipėdos dramos teatro vadovo Tomo Juočio, jaunų kūrėjų pastatytas puikus spektaklis vertas gyvuoti toliau.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Meškauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Meškauskas

„Atvyksta jauni aktoriai, kurie turėtų sudominti jauną žiūrovą. Jei patiks, svarstysime rodyti vėlesniu metu, kaip alternatyvą, ką veikti mieste. Galima bus pradėti vakaroti nuo spektaklio“, – sakė T.Juočys.

G.Grajauskas antrino, jog tokio puikaus spektaklio nesinori numarinti vos jam išvydus dienos šviesą.

„Spektaklis tokiu, kokiu iš tiesų yra, pasirodo tik penktąjį, šeštąjį kartą, įgija pagreitį. Numarinti po kelių pasirodymų pražūtinga“, – sakė G.Grajauskas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos dramos teatras
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos dramos teatras

Latvės sėkmė Klaipėdoje

„Antigonę“ Klaipėdoje stato latvių režisierė Mara Kimele. Klaipėdos dramos teatre jos pastatytas „Tėvas“ (A.Strindberg) iki šiol yra vienas žiūrimiausių spektaklių, į kuriuos neįmanoma gauti bilietų. Jie dingsta vos pasirodę prekyboje. Spektaklis yra pelnęs apdovanojimų, tarp jų ir Auksinį scenos kryžių, tad daug lūkesčių turima ir naujam spektakliui „Antigonės“.

„Tragediją „Antigonė“ pirmasis parašė Sofoklis, ji parašyta remiantis senuoju graikų mitu. Ž.Anujis pakreipia kitaip, jo „Antigonė“ šiek tiek kitokia. Sofoklio – brandi moteris, kuri kovojo už meilę, o Žano – jauna mergaitė, beveik paauglė, kuri kovoja už žmogiškumą. Kovoja prieš tironą“, – sakė teatro meno vadovas.

Sugrįžta O.Koršunovas

Jau artimiausiu metu į Klaipėdą darbuotis grįš režisierius O.Koršunovas. Gruodžio 5-6 dieną Klaipėdos dramos teatre bus parodyta jo režisuota premjera „Mūsų klasė“.

„Tai absoliutus Lenkijos dramaturgijos lyderis pagal parodymus visame pasaulyje. „Mūsų klasė“ rodoma nuo Norvegijos iki Japonijos“, – sakė G.Grajauskas.

Pjesės autorius – šiuolaikinis dramaturgas, lenkas, nacionalinio dramos teatro vadovas T.Slobodzianek.

Anot G.Grajausko, pati istorija plėtojama per dešimties vienos klasės mokinių gyvenimą. Veiksmas vyksta Lenkijos kaimelyje, kuriame 1941 metais įvyksta žydų pogromas. Pjesėje jautriai ir subtiliai pasakojama apie skaudžius dalykus, kurie gali nutikti bet kada.

Anot teatro vadovo T.Juočio, ši istorija tik primena, kad gyvenimo ratas sukasi ir viskas vėl kartojasi. Tokia mintis kyla stebint sumaištį, kuomet baiminamasi neįgaliųjų kaimynystės arba protestuojama dėl pabėgėlių.

O.Koršunovo pastatyta „Mūsų klasė“ bus rodoma nuo gruodžio mėnesio.

Kviečia į sezono atidarymą

Ketvirtadienį 17.30 val. teatras kviečia šventiškai drauge atidaryti sezoną ir paragauti teatro virtuvės – pabendrauti su menininkais, sudalyvauti atviroje spektaklio repeticijoje.

Nuo rugsėjo 5 dienos Teatro svečiai fojė ras specialius atvirlaiškius ir galės parašyti linkėjimus, įspūdžius teatro aktoriams, kūrėjams ir įmesti juos į teatro pašto dėžę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius