Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos dramos teatre Boriso Godunovo istorija – aktuali ir šiandien

Klaipėdos dramos teatro scenoje gimstantis spektaklis pagal Aleksandro Puškino kūrinį „Borisas Godunovas“ – įstabiai artimas šioms dienoms. Čia ir gamtos kataklizmai, neramumai šalyje. Lietuvos uostamiestyje premjerai besiruošiantis vienas ryškiausių šių dienų lenkų režisierių Jan Klata teigė, kad ši pjesė nepraradusi aktualumo.
Akimirkos iš J.Klata spektaklio „Borisas Godunovas“ repeticijos Klaipėdos dramos teatre
Rugsėjo 1-ąją Klaipėdos dramos teatro scenoje premjera – J.Klatos statytas „Borisas Godunovas“ / Kemel photography nuotr.

Neseniai publika ščiuvo nuo lenkų režisierės Agatos Dudos-Gracz spektaklio „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ pagal Mikelandželą Karavadžą“.

Klaipėdos dramos teatras sulaukė dar vieno lenkų režisierius, savo šalyje pelniusio įvairių apdovanojimų. J.Klata teigė, kad dirbdamas Lietuvoje įsitikino, kad statyti A.Puškino pjesę šiuo laikotarpiu buvo gera mintis.

Suprasti akimirksniu

  • Borisas Godunovas – (1552 m. - 1605 m. balandžio 23 d.) - totorių kilmės bojarinas, Rusijos caras (1598 – 1605 m.).
  • Buvo Ivano IV Rūščiojo patikėtinis, iškilo išleidęs seserį už ligoto sūnaus Fiodoro. Kalintas 1951 m. nužudęs caraitį Dmitrijų.
  • Pjesė „Borisas Godunovas“ buvo išleista praėjus metams po A.S.Puškino mirties, 1838 m.

Klaipėdos dramos teatro Meno vadovas Gintaras Grajauskas jam antrino – laikotarpis, kurs vaizduojamas pjesėje, dar vadinamas Didžiąja suirute. „Tai įtartinai primena mūsų laikus – ir gamtos kataklizmai, ir sumaištis, tik bado neturime. Veikė netgi vadinamieji „Fake news“, kai kalbame apie apsišaukėlį caraitį Dmitrijų. Ir neaišku, ar jis buvo miręs ar ne. Apsišaukėlis ar ne. Tikėjimas netikromis naujienomis būdingas ir šiandienai“, – teigė G.Grajauskas.

J.Klata spektaklyje paliko autentišką A.Puškino tekstą, jo nekeitė. Tačiau scenografija nėra istoriškai paremta, dekoracijos labiau primena sporto salę. Tai, anot J.Klatos, padaryta simboliškai. Simboliška, kad ir premjera – rugsėjo 1-ąją. Tai tarsi duoklė istorijai, kai neretai paaukojami vaikai – lyg iliuzija į Beslano vaikų tragediją. Rugsėjo 1-ają 1939 m. laikoma ir Antrojo pasaulinio karo pradžia.

Spektaklyje, režisieriaus žodžiais, svarstoma: ar svarbiau teisybę, ar kaip ta teisybė matoma kitų.

Pagrindinį Boriso Godunovą spektaklyje atliekantis Darius Meškauskas teigė, kad mus valdo aukštas ir gražus, o koks jis yra iš tikrųjų niekam ir nerūpi. Tikėjimas tuo, kas patogu, nugali realybę. Kodėl žmonėms visada lengviau patikėti tuo, kas blogiau, o ne geriau? Iš to ir visos sąmokslo teorijos“, – svarstė Darius Meškauskas.

Spektaklyje vaidmenis kuria Darius Meškauskas, Digna Kulionytė, Justina Vanžonytė, Jonas Baranauskas, Igoris Reklaitis, Rimantas Pelakauskas ir kt.

Spektaklio premjera Klaipėdos dramos teatre – rugsėjo 1-3 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius