Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdos dramos teatre – spektaklis akliesiems ir silpnaregiams

Klaipėdos dramos teatras gruodžio 7 ir 8 dienomis laukia ypatingų svečių: iš įvairių Lietuvos miestų suvažiuos 300 žiūrovų, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) narių. Abi dienas latvių režisierės Maros Kimelės režisuotas spektaklis A. Strindbergo „Tėvas“ akliesiems ir silpnaregiams bus rodomas su garsiniu vaizdavimu.
Spektaklis „Tėvas“
Spektaklis „Tėvas“ / Klaipėdos dramos teatro nuotr.

Žiūrovai gaus bevieles ausines su pulteliais, o vertėjai iš VU Kauno fakulteto komentuos veiksmą scenoje: vaizdo vertimas kalba ir vadinamas garsiniu vaizdavimu. Renginyje dalyvaus ir 22 šio fakulteto bakalauro studentai, studijuojantys audiovizualinio vertimo specialybę, drauge su specialybės dėstytoja dr. Laura Niedzviegiene. Ši studentų grupė, nagrinėdama spektaklio vaizdo įrašą, ir parengė garsinį spektaklio aprašymą, kurį skaityti bus patikėta vienai vertėjai.

Prieš spektaklį žiūrovai bus pakviesti susipažinti su jame vaidinančiais aktoriais ir jų kuriamais veikėjais, pabendravę įsimins jų balsus. Taip pat galės prisiliesti prie spektaklio aksesuarų ir dekoracijų.

Spektaklis „Tėvas“ 2016 metais buvo apdovanotas dviem Auksiniais scenos kryžiais: Darius Meškauskas jį gavo už rotmistro Augusto vaidmenį, o Karolina Kontenytė – už nepagrindinį Bertos vaidmenį; jis pelnė daugiausia apdovanojimų VII Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje – Darius Meškauskas ir Aldona Bendoriūtė (spektaklyje rotmistro žmona Laura) išrinkti geriausiais aktoriais, Karolina geriausia jauna aktore, o Mara Kimelė geriausia režisiere.

Šį projektą inicijavo ir bendradarbiaudama su teatrais vykdo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Pasak LASS kultūros projektų vadovės Linos Puodžiūnienės, spektaklių rodymo su garsiniu vaizdavimu projektas pradėtas 2012 m., o poreikis ir susidomėjimas kasmet auga: pirmąjį spektaklį žiūrėjo 40 žmonių, 2016 m. spektaklį Panevėžyje žiūrėjo virš 80 aklųjų, šiemet į Klaipėdą atvyks 300 žiūrovų, o norinčiųjų buvo dar daugiau. Spektaklis „Tėvas“ dešimtas šiame projekte (jo dalyviai jau matė Lietuvos nacionalinio dramos teatro, Kauno dramos teatro – kuris vienintelis šalyje turi šiam vertimui reikalingą įrangą, Oskaro Koršunovo teatro, E. Nekrošiaus režisuotų spektaklių). Organizatoriai stengiasi, kad žiūrovai susipažintų su įvairių režisierių kūryba. Garsinio vaizdavimo vertėjus ruošianti Vilniaus universiteto Kauno fakulteto dėstytoja daktarė Laura Niedzviegienė pasakojo, kad užsienyje garsinis vaizdavimas kultūros renginiuose jau yra įprasta praktika, o Lietuvoje šiai sričiai labai trūksta kultūros institucijų dėmesio: spektaklių, filmų garsinio vaizdavimo poreikis yra didelis, plati ir susidomėjusi auditorija, bet sąlygos tam sudaromos itin retai. Ji džiaugėsi, kad net 300 žmonių iš įvairių Lietuvos miestų susirengė į kelionę, norėdami pamatyti spektaklį Klaipėdoje.

Teatras drauge su projekto iniciatoriais džiaugiasi galėdamas priimti ypatingų poreikių turinčius žiūrovus ir suteikti jiems galimybę pažinti spektaklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius