-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Paukštyno bendrabutis“ ruošiasi gastrolėms po Lietuvą

Didelio uostamiesčio žiūrovų dėmesio sulaukęs Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Paukštyno bendrabutis“ ruošiasi gastrolėms po Lietuvą. Pagal jauno dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus sukurtą pjesę pastatytas spektaklis bus parodytas Panevėžio, Marijampolės, Telšių, Šiaulių, Kauno ir Vilniaus publikai.
Scena iš spektaklio „Paukštyno bendrabutis“.
Scena iš spektaklio „Paukštyno bendrabutis“. / B.Navangliausko nuotr.

Spektaklio režisieriaus, vieno žymiausių šalies teatro menininkų, Valentino Masalskio manymu, „Paukštyno bendrabutis“ teatrų žiūrovus turėtų sudominti jau vien tuo, kad tai – lietuvių autoriaus pjesė. 

„Teatras turi supažindinti žiūrovus su nauja literatūra, tam tikra prasme švieti žiūrovą ir pateikti jam šiuolaikinio autoriaus požiūrį į gyvenimą. M. Nastaravičius pjesėje kalba apie jaunų moterų vienatvę, jų intymumo, motiniškumo, individualumo nuvertinimą. Nors pjesės tema pagrįsta skaudžiu realizmu, spektaklyje žiūrovas išvys labai daug siurrealizmo, absurdo ir žaismės“, – sako Klaipėdos jaunimo teatro vadovas. 

Vienos dalies dramos centre – paukštyne dirbančios vištienos fasuotojas, kurių kasdienybė – faršas, skrandukai ir blauzdelės. Spektaklio veiksmas vyksta bendrabutyje, kuriame šios moterys gyvena. Čia – įprasti konfliktai dėl smulkmenų, spengianti nuolatinė įtampa ir varginantys tarpusavio santykiai. Tačiau viena diena, prasidėjusi įprastai, baigiasi labai netikėtai.

„Bendrabutis, apie kurį kalbame, stovi ir mažame kaime, ir didmiestyje. Mums nesvarbios nei šalys, nei tautybės. Tokie bendrabučiai – ir pačiuose mumyse. Todėl apie juos ir norime kalbėtis su skirtingų miestų žiūrovais, o gastrolės – viena geriausių bendravimo formų. Teatras turi judėti, turi ieškoti savojo žiūrovo. Ne pataikauti, bet padėti jam gyventi, kartu su juo kelti esminius klausimus“, – teigia Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas V.Masalskis. 

„Paukštyno bendrabutis“ duris pravėrė 2012-ųjų gegužę. Žiūrovus pakvietę į premjerą uostamiestyje, vėliau Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai su šiuo spektakliu dalyvavo Nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Versmė“.

Išskirtinio dėmesio spektaklis sulaukė šių metų kovo pradžioje vykusiame festivalyje „Jauno teatro dienos“. Išversti pjesę į anglų kalbą ir statyti spektaklį savo šalyje panoro Klaipėdoje viešėjęs aktorius, režisierius ir teatro pedagogas iš Didžiosios Britanijos Michaelas Woodwoodas.

Klaipėdos jaunimo teatras šį spektaklį šiemet pristatė ir Rokiškyje vykusiame profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“. Čia aktorių trupė pelnė apdovanojimą kaip perspektyviausias kolektyvas. Be to, V. Masalskio režisuotas Nacionalinio dramos teatro/Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis pagal Justino Marcinkevičiaus „Grybų karą“ pripažintas kaip geriausias festivalio spektaklis vaikams.  

„Paukštyno bendrabutis“ šiemet nominuotas ir kasmetiniams Klaipėdoje vykstantiems „Padėkos kaukių“ apdovanojimams: dailininkė Renata Valčik nominuota už spektaklio scenografiją, visi kartu spektaklio kūrėjai – kaip jauno teatro metų proveržis, o už muziką Klaipėdos jaunimo teatro spektakliams „Metų teatro kompozitoriumi“ pretenduoja tapti Nijolė Sinkevičiūtė.

„Paukštyno bendrabutis“: Panevėžyje – balandžio 6 dieną, teatre „Menas“; Marijampolėje – balandžio 16 dieną, Marijampolės dramos teatre; Telšiuose – balandžio 17 dieną, Žemaitės dramos teatre; Kaune – balandžio 24 dieną, Kauno kameriniame teatre; Vilniuje – gegužės 12 dieną, Nacionaliniame dramos teatre mažojoje salėje; Šiauliuose – gegužės 14 dieną, Šiaulių dramos teatre. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius