Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos muzikiniame teatre „Altorių šešėly“ virs šokio spektakliu

Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre rampų šviesą išvys tik porą kartų Lietuvos teatrų statytas chrestomatiniu tapęs Vinco Mykolaičio-Putino romanas „Altorių šešėly“.
Šokio spektaklyje "Altorių šešėly" Liudo Vasario vaidmenį sukūrė Aurelijus Liškauskas, Liucės – Aušra Krasauskaitė.
Šokio spektaklyje "Altorių šešėly" Liudo Vasario vaidmenį sukūrė Aurelijus Liškauskas, Liucės – Aušra Krasauskaitė. / Arimanto Knašo nuotr.

Prieš aštuoniasdešimt metų parašytas kūrinys ir šiandien nėra praradęs aktualumo. Pats romano autorius buvo išreiškęs pageidavimą, kad kūrinys nebūtų inscenizuojamas, verčiamas į kitas kalbas. Ši teisė nustojo galioti prabėgus 25 metams nuo autoriaus mirties. Tačiau nuo 1992-ųjų kūrinys Lietuvos teatruose buvo tik du sykius statytas. 

„Tačiau ir po aštuoniasdešimties metų kūrinys vis dar aktualus. Aš jį atradau kaip dvilypumo, labirintų kupiną kūrinį. Radau daug pamąstymų apie žmogų, jo prigimtį. Ir spektaklyje pirmiausiai analizuojame žmogaus istoriją. Neturime tikslų šokiruoti liesdami religines temas ir kalbame apie žmogaus – Liudo Vasario – istoriją“, – teigė Klaipėdos muzikinio teatro vadovas, režisierius Ramūnas Kaubrys. 

Libretą šokio spektakliui pakviesta kurti Birutė Mar prisipažino, kad iš pradžių pasiūlymas kiek suglumino. 

„Kūrinį skaičiau iš naujo, su visiškai kitokia gyvenimiška patirtimi. Pasidarė dar baisiau, nes kūrinyje tiek temų, tiek minčių, filosofijos, ir viskas išreikšta žodžiais. Kaip parašyti dramaturgiją, kai žinai, jog nebus nė vieno žodžio? Užduotis buvo sudėtinga“, – teigė B.Mar. 

Choteografiją spektakliui sukūręs Aurelijus Liškauskas tikino, kad Liudo Vasario dramą perkelti į sceną jau seniai svajojęs. „Siužeto linijos tokios įdomios, čia tiek visko daug. Seniai norėjau imtis šio kūrinio, tačiau kaip choreografas vis nedrįsau“, – sakė šokėjas.

„Altorių šešėly“ šoka visa Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, papildyta keletu kviestinių atlikėjų. Liudo Vasario vaidmenis kuria Aurelijus Liškaukas bei Mantas Černeckas. Scenoje pasirodys Aušra Krasauskaitė, Beata Molytė-Kulikauskienė, Inga Briazkalovaitė, Ana Buchovska-Zamulskienė, Gintaras Visockas, Ričardas Jankevičius ir kiti šokėjai.

„Laukiu premjeros ir jos bijau. Keliuosi ir gulu su šiuo vaidmeniu, vis svarstydama, kokia aš, kokios mes. Juk dabar aš – Liucė, – sakė pirmosios moters, sužadinusios kunigo Liudo Vasario jausmus, vaidmenį kurianti šokėja Aušra Krasauskaitė.

Ir pabaigai. „Šiame spektaklyje žiūrovai romano neperskaitys. „Šokio spektaklis „Altorių šešėly“ bus panašesnis į kino filmą su staigia scenų kaita, dinamika, veiksmu, – apibendrindamas sumanymą sakė choreografas ir pagrindinio vaidmens atlikėjas A. Liškauskas.

Premjera Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – kovo 20 ir 22 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius