Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos muzikinis teatras ieško politinio užtarimo dėl rekonstrukcijos

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jaučia grėsmę suplanuotam rekonstrukcijos projektui. Šią savaitę teatro vadovas lankėsi Seimo Kultūros komitete ir stengėsi įtikinti parlamentarus, kad rekonstrukciją būtina pradėti.
Klaipėdos muzikinis teatras jau seniai nebėra miesto puošmena.
Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau seniai nebėra miesto puošmena. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Nuo 1987 metų kalbama apie šio teatro naujo pastato statybą. Kolektyvas – šiuo metu 237 darbuotojai – nuo tų metų laukia. (...) Dabar darome dar ekspertizę (pastato – BNS), kuri turbūt patvirtins, kad pagrindinę salę eksploatuoti sunkiai galima be kapitalinio remonto, be rekonstrukcijos“, – sakė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas.

„Iš esmės pats teatras šiai dienai nei psichologiškai, nei realiai negali būti naudojamas“, – pabrėžė jis.

J.Sakalauskas teigė, kad jau sukurtas techninis teatro rekonstrukcijos projektas, Valstybės investicijų programoje numatytos lėšos. Tiesa, jau dabar aišku, kad suplanuotų lėšų iki galo baigti projektą neužteks, tačiau, anot direktoriaus, bus ieškoma galimybių vėliau baigti darbus iš savo lėšų.

J.Sakalausko duomenimis, teatro rekonstrukcija kainuotų 27–28 mln. eurų. Anksčiau planuota, kad suma bus mažesnė, ir buvo numatyta jam skirti po 7 mln. eurų trejus metus.

„Norime pradėti konkursą, pradėti ieškoti statytojų“, – sakė jis.

Anot J.Sakalausko, pagrindinė problema – kad naujoji Vyriausybė yra nusprendusi į Valstybės investicijų programą (VIP) neįtraukti naujų, nepradėtų įgyvendinti projektų, nes yra daug pradėtų statybų, kurias būtina baigti.

„Pagal naują šios Vyriausybės programą, visi objektai turi būti pastatyti per trejus metus ir naujų objektų nereikia pradėti statyti. Noriu jūsų supratingumo šio objekto atžvilgiu“, – kalbėjo Klaipėdos muzikinio teatro vadovas.

Jo duomenimis, teatro rekonstrukcija kainuotų 27–28 mln. eurų. Anksčiau planuota, kad suma bus mažesnė, ir buvo numatyta jam skirti po 7 mln. eurų trejus metus.

Kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius teigė, kad VIP kultūros objektams per metus skiriama apie 27 mln. eurų.

„Jeigu ateina į VIP per trejus metus po 7 mln. eurų, tampa labai didele finansine našta, nes turime nuspręsti, kokius projektus – Lėlės teatrą, Kauno valstybinio muzikinio teatro (tvarkymą – BNS), kitus, kas yra mūsų pavaldume, muziejus – ką mes turėtume uždaryti ir nebefinansuoti“, – svarstė viceministras.

Tuo metu J.Sakalauskas tvirtino, kad Klaipėdos muzikinis teatras sutinka darbus vykdyti etapais.

„Mes sutinkame projektą įgyvendinti etapais, galbūt galėtume neįrengti dalies senojo administracinio pastato, kuris dar gali būti naudojamas, bet nauja salė tiesiog yra būtina. Ir Danės krantinė, ir Atgimimo aikštė bus rekonstruoti iki 2020 metų, būtų be galo šaunu ir didelis projektas, tokią labai svarbią vietą padarytų patrauklią, atsinaujintų ir pats Muzikinis teatras“, – tvirtino J.Sakalauskas.

Pagal rekonstrukcijos planą, pusė teatro turėtų būti pastatyta visiškai nauja, kita pusė praktiškai perstatyta.

„Kadangi yra paminklosauginių požymių turinti administracinė dalis, tas bokštas, jį reikia būtinai išsaugoti, bet iš principo išsaugosime tik fasadus, karkasą, iš esmės viskas bus perstatyta“, – teigė vadovas.

Kultūros viceministras ragino Seimo Kultūros komitetą palaikyti ministerijos prašymą kitų metų biudžeto projektui, daugiau lėšų Valstybės investicijų programoje skiriant kultūros objektams.

Tuo metu Seimo komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis paprašė, kad ministerija pateiktų savo siūlymą, kaip kitąmet atrodytų VIP, jeigu į jį būtų įtrauktas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius