-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Komiksų operai iš Lietuvos – Čekijos publikos liaupsės

Komiksų operos „Alfa“ kūrybinė grupė ką tik sugrįžo į Lietuvą, sužavėjusi Čekijos publiką. Spalio 15 d. režisierės Dr. GoraParasit, libreto autorės Gabrielės Labanauskaitės ir kompozitoriaus Alberto Navicko sceninis kūrinys buvo pristatytas festivalyje „Palm Off Fest“. Lietuvoje „Auksiniu scenos kryžiumi“ prieš kelerius metus įvertinta opera Čekijoje ne tik sulaukė gausių ovacijų, tačiau ir įskėlė karštas diskusijas su žiūrovais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Komiksų opera „Alfa“
Komiksų opera „Alfa“ / Milos Skacel nuotr.

Opera „Alfa“ – tau unikali komiksų ir operos sintezė, dėmesį traukianti ryškia vizualine estetika ir minimalizmą su Davido Lyncho filmų nuotaikomis jungiančia muzikos kalba. „Operomanijos“ prodiusuotas kūrinys iškart po premjeros 2018 m. vykusiame 7-ajame NOA festivalyje sulaukė entuziastingos Lietuvos publikos reakcijos, o dabar įsibėgėja ir „Alfos“ kelionės po pasaulį.

Čekijoje opera viešėjo „Palm Off Fest“ kvietimu – tai tarptautinis centrinės Europos teatrų susitikimas, organizuojamas viename sėkmingiausių ir populiariausių šalies teatrų „Divadlo pod Palmovkou“. „Alfa“ atidarė pagrindinę festivalio programą, o be jos festivalio žiūrovams taip pat bus pristatyti dar keturi darbai iš Lenkijos, Slovakijos, Rumunijos ir Čekijos. Visgi, organizatorių teigimu, būtent „Alfa“ buvo techniškai sudėtingiausias ir brangiausias festivalio spektaklis.

„Nors operą rodėme teatro festivalyje, dramos teatre, turinčiame savo nuolatinę trupę ir tam tikram turiniui lojalią auditoriją, vis dėlto publikos buvome sutikti labai šiltai. Sulaukėme gausių ovacijų ir ilgos, įdomios diskusijos su žiūrovais po spektaklio.

Publiką domino ne tik komiksų operos „Alfa“ kūrybinio proceso aplinkybės, kūrėjų, atlikėjų įžvalgos, bet ir Lietuvos šiuolaikinio muzikos teatro, naujosios operos laukas, kurio analogo Čekijoje pasigendama. Su festivaliu „Palm Off Fest“ ir jį organizavusiu teatru „Divadlo pod Palmovkou“ be abejonės palaikysime ryšį. Tikimės, kad festivalio atstovai atvyks į 2022 m. numatytą 8-ąjį šiuolaikinės operos festivalį NOA (Naujosios operos akcija)“, – dar nespėjusiais atšalti įspūdžiais po gastrolių dalijosi „Operomanijos“ prodiuserė Ana Ablamonova.

Svarbu pastebėti, kad „Palm Off Fest“ kvietimas – ir sėkmingos Lietuvoje vykstančių teatro festivalių tinklaveikos rezultatas. Opera „Alfa“ čekų festivalio vadovų buvo pastebėta rodant kūrinį 2019 m. Klaipėdos teatro festivalyje „TheATRIUM“. Susižavėję komiksų opera „Palm Off Fest“ atstovai jį pakvietė atvykti dar 2020 m., tačiau dėl pandemijos sukeltų trikdžių kelionė buvo nukelta į 2021 m.

Ilmės Vyšniauskaitės nuotr./Komiksų opera „Alfa“
Ilmės Vyšniauskaitės nuotr./Komiksų opera „Alfa“

Spektaklio kūrybinė komanda: režisierė, scenos ir kostiumų dizainerė Dr. GoraParasit, kompozitorius Albertas Navickas, libreto autorė Gabrielė Labanauskaitė, VJ Tomas Stonys, garso režisierius Jurgis Tamošiūnas, šviesų dailininkas Paulius Varonenka, atlikėjai – Nora Petročenko (mecosopranas), Nerijus Masevičius (bosas-baritonas), Ieva Brikė (aktorė), Agnė Rimgailaitė (akordeonas), Pranas Kentra (el. gitara), Ignas Juzokas (gyva elektronika). Prodiuseris – „Operomanija“. Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius