Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nacionalinis dramos teatras skelbia naują konkursą dramaturgams

Antrus metus iš eilės Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) dalyvauja tarptautinėje dramaturgų rezidencijų programoje, kurią 2022 metais inicijavo kartu su partneriais (Ispanijos nacionaliniu teatru, Gorkio teatru Berlyne bei Karališkuoju flamandų teatru Briuselyje).
Lietuvos nacionalinio dramos teatro 84 sezono spaudos konferencija
Lietuvos nacionalinio dramos teatro 84 sezono spaudos konferencija / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Šiemet prie programos prisijungus naujam partneriui – Zagrebo jaunimo teatrui – renkama nauja dramaturgų grupė, kuri dalyvaus keturiose savaitės trukmės rezidencijose skirtingose šalyse, o galiausiai kiekvienas autorius pristatys savo gimtąja kalba parašytą dramaturginį tekstą tema „Post tenebras lux / O po tamsos šviesa“. Paraiškas teikti galima iki 2024 m. kovo 20 d.

Praeitais metais programoje dalyvavę šeši dramaturgai iš keturių šalių vystė kūrinius tema „Ateitys, kurios niekada neįvyks“. Žygimanto Kudirkos (Lietuva), Nicolás Lange‘o (Ispanija, Čilė), Evos Mir (Ispanija), Carolinos Bianchi (Brazilija, Belgija), Rachidos Lamrabet (Belgija) ir LNDT atstovavusios Natalijos Vorožbit (Ukraina) tekstuose išrašytos ateitys tamsios, kupinos geliančio katastrofiško mūsų realybės suvokimo.

Visas pjeses, nors ir skirtingai, sujungė autobiografiškumo elementas, rašytojai į ateitis nukreiptuose savo žvilgsniuose nebėgo nuo asmeniškumo, apsinuogino, o kartu pasirodė ir kaip brandžiai savo patirtis reflektuojantys kūrėjai. Žygimanto Kudirkos ir Natalijos Vorožbit pjesės Lietuvos žiūrovams pernai buvo pristatytos festivalyje „Versmė“.

„Matyt ne itin pozityvia linkme kreipusį praėjusių metų šūkį šiemet norėjosi pratęsti viltingiau. Man jis išties atrodo kaip tęsinys, raginantis įvyksiančiose ar neįvyksiančiose ateityse, praeityse, dabartyse ieškoti šviesos. Esu įsitikinusi, kad šiame tamsos laike norint išlikti sveiko proto ir, svarbiausia, nenugrimzti į apatiją ir neveiksnumą reiškia ir atsiminti bei atgaivinti tai, kas buvo sukurta gražaus.

Tai nėra naivus kvietimas užsimerkti prieš realybę, tikintis, kad nematant blogybių jos liausis egzistavusios. Aplink per daug ženklų, kad nebus. Tai veikiau kvietimas požiūrį „viskas eina velniop“ pergalvoti iš kitos perspektyvos, keliant klausimą: viskas eina velniop, bet kur šioje trajektorijoje veriasi galimybės veikti ir keisti galutinę stotelę, net jeigu ji vis tiek nebus tokia, kokios idealiu atveju norėtume? Kur toji erdvė tarp cinizmo ir naivumo? Žmogus daro siaubingus dalykus ir galima iki išprotėjimo ieškoti atsakymų, kas jį tam skatina. Tačiau blogis nugali tuomet, kai pradedame laikyti jį norma. Pasaulyje daug grožio, šviesos ir vilties. Kartais reikia vienas kitam apie tai priminti, už tai pakovoti, ir atsisakyti panirti į tamsą“, – sako Europos rezidentų programos kuratorė Agnė Pulokaitė.

Dramaturgų rezidencijos tikslas – skatinti Europos šiuolaikinę dramaturgiją ir megzti dialogą tarp skirtingų šalių kūrėjų, įgalinant juos kurti, keistis profesine patirtimi bei drauge reflektuoti dabartinę politinę, socialinę, ekologinę situaciją pasaulyje.

Naujame dramaturgų rezidencijos konkurse kviečiami dalyvauti dramaturgai, rašytojai, teatro ir meno profesionalai iki konkurso viešai pristatę ne mažiau kaip du kūrinius scenai (įskaitant kino scenarijus). Dalyviais gali tapti tiek individualūs fiziniai asmenys, tiek bendraautoriai, mokantys anglų kalbą savarankiško vartotojo lygiu ir galintys vykti į visas numatytas rezidencijas Madride, Briuselyje, Berlyne ir Vilniuje. Rezidentui bus mokamas autorinis honoraras, padengiamos kelionių, apgyvendinimo ir maitinimo rezidencijose išlaidos.

Paraiškas galima teikti iki 2024 m. kovo 20 d. Pirmoji rezidencija vyks šių metų balandžio 22–28 d. Madride.

Su dalyvavimo konkurse sąlygomis ir programos struktūra galima susipažinti ČIA.

Programos tvarkaraštis:

  • Paraiškų konkursui teikimo pabaiga – 2024 m. kovo 20 d.
  • Rezidencijos laimėtojo skelbimas – 2024 m. kovo 25 d.
  • Rezidencija Madride – 2024 m. balandžio 22–28 d.
  • Rezidencija Briuselyje – 2024 m. birželio 21–28 d.
  • Numatytos apimties ištraukos iš vystomo teksto pateikimo data – 2024 m. liepos 15 d.
  • Rezidencija Berlyne – 2024 m. rugpjūčio 26 d. – rugsėjo 1 d.
  • Galutinio teksto pateikimo LNDT data – 2024 m. spalio 1 d.
  • Rezidencija Vilniuje / Šiuolaikinės dramaturgijos festivalis „Versmė“ – 2024 m. lapkričio 12–17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius