-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LNDT tarptautinės dramaturgų rezidencijos konkursą laimėjo Karolis Kaupinis

Keturi partneriai – Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT), Ispanijos nacionalinis teatras, Gorkio teatras Berlyne ir Karališkasis flamandų teatras Briuselyje – pernai inicijavo tarptautinę dramaturgų rezidenciją, kviesdami rašančius scenai semtis žinių ir įkvėpimo skirtinguose miestuose, kurti naujus tekstus, rašoma LNDT pranešime spaudai.
Karolis Kaupinis
Karolis Kaupinis / Simono Glinskio nuotr.

Šiemet projektas tęsiamas prisijungus dar vienam partneriui – Zagrebo jaunimo teatrui.

Šią savaitę paaiškėjo, kad Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui šiemet atstovaus režisierius ir scenaristas Karolis Kaupinis. Jis laimėjo konkursą, kuriam paraiškas atsiuntė 16 dalyvių.

Aleksandro Aleksandravičiaus nuotr./Karolis Kaupinis
Aleksandro Aleksandravičiaus nuotr./Karolis Kaupinis

Dramaturgų pateiktas idėjas vertino komisija, kurioje: viena iš LNDT meno vadovų Eglė Švedkauskaitė, teatrologė Rimgailė Renevytė, LNDT kultūros projektų vadybininkas, vienas šios programos sumanytojų Vidas Bizunevičius, režisierius Augustas Gornatkevičius ir LNDT kultūros projektų vadybininkė, Europos rezidencijų programos kuratorė Agnė Pulokaitė.

„Rinkdami laimėtoją leidomės į labai įdomias ir nelengvas diskusijas. Jas išprovokavo ne tik dalyvių paraiškos, bet ir atgarsį viešojoje erdvėje sukėlęs dramaturgijos, kaip itin svarbaus teatro kūrybiniame procese amato, (ne)įvertinimas. Komisija balsavo skirdami taškus, tačiau kalbėjomės ne tik apie tuos, kurie jų surinko daugiausia – teko aptarti ir persvarstyti konkurso siekiamybę – investuoti į pradedančių dramaturgų ugdymą, surasti tiksliausiai teatro meninę programą atliepiantį sumanymą ar apdovanoti geriausią idėją.

Karolio Kaupinio pasiūlymas mums pasirodė geriausiai išvystytas ir atitinkantis šių metų konkurso temą. Stebėdami šio kūrėjo darbus tikimės, kad ateinantį rudenį festivalyje „Versmė“ laukia aktualaus ir svarbaus teksto pristatymas. Taip pat stengsimės ieškoti būdų bendradarbiavimui su kitais paraiškas pateikusiais dalyviais, kurių profesinį augimą norisi palaikyti“, – sako viena iš komisijos narių Eglė Švedkauskaitė.

Šiais metais dramaturgai buvo kviečiami teikti idėjas tema „O po tamsos šviesa“. „Tai nėra naivus kvietimas užsimerkti prieš realybę, tikintis, kad nematant blogybių jos liausis egzistavusios.

Tai veikiau kvietimas požiūrį „viskas eina velniop“ pergalvoti iš kitos perspektyvos, keliant klausimą: viskas eina velniop, bet kur šioje trajektorijoje veriasi galimybės veikti ir keisti galutinę stotelę? Kur toji erdvė tarp cinizmo ir naivumo? Todėl tamsos laike raginame ieškoti prošvaisčių, vilties, įgalinimo veikti, pasipriešinimo nevilčiai, stiprybės individuose, bendruomenėse, praeityje, čia ir ten“, – apie temą pasakojo Agnė Pulokaitė.

Komisija vertino konkurso dalyvių pateiktų idėjų meninę ir kultūrinę vertę, idėjų originalumą ir aktualumą, atitikimą temai, motyvaciją, kandidato profesionalumą ir patirtį.

Konkursą laimėjęs Karolis Kaupinis savo kūrinyje telkiasi į šiuolaikinių aktualijų sukeltus jausmus: „Įdomiausias siekis teatre man yra bandymas prisiliesti prie amžinybės, nes pagal savo prigimtį ši meno šaka yra labiausiai efemeriška.

Tai pagrindinis žmogaus noras – pranokti laikiną save. O visko laikinumas – dabar esminis mano jausmas. Nujaučiu, kad ne tik mano. Man rodos, kad išnykimo baimė (būtent kolektyvinio išnykimo, ne tik individualios mirties) dabar yra dramblys krištolo kambary. Tad kur, jeigu ne laikinam teatre, apie tą jausmą pabandyt kalbėt.“

LNDT atstovo Karolio Kaupinio laukia net 4 dramaturgijos rezidencijos, pirmoji jau balandį vyks Madride. Birželį visi šių metų autoriai susitiks Briuselyje, rugpjūtį – Berlyne, o lapkritį – Vilniuje.

Rezidencijos metu Karolio Kaupinio sukurtas tekstas rudenį bus pristatytas LNDT organizuojamame dramaturgijos festivalyje „Versmė“. Karolis Kaupinis (g. 1987) – kino režisierius, scenaristas, žurnalistas.

Baigė lyginamosios politikos magistrantūros studijas Vilniaus universitete. Baigęs studijas dirbo užsienio naujienų redaktoriumi Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje, vedė ir kūrė laidą „Pasaulio Panorama“. Pirmasis Karolio Kaupinio trumpametražis filmas „Triukšmadarys“ buvo atrinktas į Lokarno tarptautinio kino festivalio konkursinę programą bei laimėjo „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą kaip geriausias 2015 m. trumpametražis filmas.

Režisieriaus debiutinis ilgametražis vaidybinis filmas „Nova Lituania“, kuriam jis pats rašė ir scenarijų, 2019 m. buvo atrinktas į Karlovy Varų festivalio „East of the West“ programą, laimėjo Atėnų ir Rygos kino festivalius, o 2021 m. vykusiuose Nacionaliniuose kino apdovanojimuose filmas buvo nominuotas 12-oje kategorijų, iš viso laimėjo devynis apdovanojimus, tarp jų geriausio ilgametražio vaidybinio filmo ir geriausio scenarijaus.

Scenoje kaip režisierius debiutavo kūriniu „Radvila Darius, Vytauto“ – gyvu dialogu tarp keturių instrumentalistų gyvai atliekamos muzikos ir LRT video archyvų. 2022 m. rudenį kūrinys rodytas teatrų festivalio „Sirenos“ programoje, 2023 m. – Strasbūro Maillon teatro „Jeunes scenes europeennes“ programoje.

Netrukus pasirodys antrasis K. Kaupinio, kaip režisieriaus ir scenaristo, vaidybinis ilgametražis filmas „Badautojų pusryčiai“. Pastaruosius kelerius metus K.Kaupinis dirbo nuolatinės ekspozicijos režisieriumi Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje, atsidarysiančiame 2024 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius