TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

LNOBT išleidžia ypatingą naujieną – specialiai operai sukurtą komiksą „Aida“

Lapkričio 10 dieną po rekonstrukcijos duris atversiantis LNOBT žiūrovus nustebins ne tik pirmąja „Aidos“ premjera, bet ir specialiai šiai operai išleistu komiksu, rašoma LNOBT pranešime spaudai.
Stop Kadras
Gediminas Šeduikis

Tai, pagal spektaklio scenografiją ir kostiumus sukurtas, riboto leidimo leidinys, kuriam libretą į animacinį pasakojimą adaptuoti padėjo ir dirbtinis intelektas.

Trumpas ir vizualus pasakojimas

Kaip sako idėjos autorius, operos režisierius Gediminas Šeduikis, norėjosi atrasti dar vieną patrauklų būdą, kaip priartinti šį, kartais sudėtingu atrodantį, žanrą prie publikos. Intriguojantis „Aidos“ siužetas, ryškūs personažai ir scenovaizdis pasirodė itin palankus ir tinkantis turinys komiksui.

„Norėjosi išbandyti naujas medijas, kurių nesam bandę. Šiandieniniame pasaulyje esame įpratę skaityti labai trumpus tekstus ir daugiau galvoti vaizdais. Tokiu būdu ir gimė idėja – papasakoti ilgą ir sudėtingą istoriją koncentruotai. „Aidos“ estetika, siužetas, Egipto, faraonų, karo, meilės temos – visa tai pasirodė kaip tipinis komikso žanro naratyvas, todėl labai norėjosi jį realizuoti ir pritaikyti naujai“, – pasakoja režisierius G.Šeduikis.

Įgyvendino geriausieji

Kaip sako Lietuvoje gerai žinomos studijos „MeinArt“ įkūrėjas ir vadovas Meinardas Valkevičius, padėjęs įgyvendinti komiksą, kad režisierius tiksliai žinojo, ko nori. Tai leido gan per trumpą laiką pasiekti puikaus rezultato drauge, kurį įgyvendinti padėjo viena talentingiausių iliustratorių Lietuvoje Gabija Visockaitė.

„Komikso žanras kaip medija yra gan limituotas, nes tenka sugalvoti, kaip vienu paveikslėliu ištransliuoti gan sudėtingą, begalės aplinkybių paveiktą personažo emociją. Aidos atveju mano raktu tapo rankų judesiai. Tokiu būdu mėginau perteikti jos patiriamą nejaukumą ir išgyvenimus. Radamesas atrodė labai tvirtas ir užtikrintas, tad jį ir bandžiau pavaizduoti kaip mūsų lietuvišką „ąžuolą““, – kūrybiniais įspūdžiais dalinasi G.Visockaitė.

Kaip sako idėjos autorius G.Šeduikis, žiūrovas komikse atpažins būtent jo kuriamos operos pastatymo elementus, kurie paremti Sandros Straukaitės kurtais operos veikėjų kostiumais, Sigitos Šimkūnaitės sukurta scenografija ir kitais režisūriniais elementais. Todėl tai yra ne tik unikalus ir ypatingas leidinys, bet ir savotiška operos dalis, kurią galės įvertinti ne tik žiūrovai, bet ir kolekcininkai.

Daugiau pasakojimo – video siužete.

VIDEO: LNOBT išleidžia ypatingą naujieną – specialiai operai sukurtą komiksą „Aida“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius