-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meno fortas“ vasarą surenka pilnas sales nuo Rusijos iki Meksikos

Teatrui „Meno fortas“ ši vasara gausi gastrolių. Birželio mėnesį legendinis režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Hamletas“ buvo vaidinamas istoriniame W.Šekspyro teatre „The Globe“, Londone, vėliau – F.Dostojevskio „Idiotas“ vyko į Rusijos Tatarstano respublikos sostinę Kazanę, kur šį spektaklį žiūrėjo, aptarė ir analizavo į edukacinį forumą susirinkę įvairių teatro sričių profesionalai ir pedagogai iš visos Rusijos.
Spektaklis „Dieviškoji komedija“
Spektaklis „Dieviškoji komedija“ / Kamilės Žickytės nuotr.

Liepos mėnesį kelionę po pasaulio scenas pratęsė naujausias E.Nekrošiaus spektaklis „Dieviškoji komedija“, sukurtas šį pavasarį pagal nemirtingą Dantės Alighieri poemą. Šį kartą jis atstovavo Lietuvai viename didžiausių ir svarbiausių šiaurės Italijoje vykstančių kultūrinių forumų „Mittelfest“.

Festivalio idėja gimė 90-ųjų metų pradžioje, po sienų tarp rytų ir vakarų Europos griuvimo. Friuli-Venezia Giulia regionas, kuriame vyksta festivalis, istoriškai yra vienintelė vieta Europoje, kur susiduria trys svarbiausios kalbos ir kultūros – Lotynų, Germanų ir Slavų. Todėl ir pagrindinė festivalio idėja, prezidento Antonio Devetago žodžiais, yra parodyti centrinės Europos meno įvairovę, atskleisti menininkų nuo Baltijos iki Juodosios jūros emocinę ir kultūrinę bendrystę.

Festivalio programą sudaro bemaž visi meno žanrai – klasikinė muzika, džiazas, dramos, šokio ir muzikinis teatras, kinas, vizualiniai menai, literatūra. Šiemet speciali programos dalis buvo skirta Čekijai ir jos sostinei – magiškajai Prahai, o joje atskirai išskirta neseniai mirusio prezidento Vaclavo Havelo dramaturginė kūryba.

„Mittelfest“ būstinė įsikūrusi nuostabiame miestelyje Cividale, saugomame UNESCO organizacijos. Jo įstabi architektūra suteikia neribotas galimybes festivalio renginiams tiek po atviru dangumi, tiek ir jaukiose, šimtmečių dvasia alsuojančiose vienuolynų, rūmų ir bažnyčių erdvėse. Tačiau koncertai, spektakliai, parodos vyksta ir visame regione. Prieš dvejus metus „Meno fortas“ vaidino „Idiotą“ Udinės mieste, o šiemet – Pordenone miesto Džiuzepės Verdžio teatre. Abu šie miestai nėra dideli (atitinkamai 100 ir 50 tūkst. gyventojų), tačiau tokių modernių, techniškai universalių ir tuo pat metu labai jaukių teatrų Lietuvos teatralai gali tik pavydėti.

Tiek festivalio prestižiškumas, tiek Eimunto Nekrošiaus teatro vardas lėmė, kad visi bilietai į lietuvių spektaklį buvo išpirkti iš anksto ir salę užpildė ne tik Pordenone miesto gyventojai, bet ir teatro gerbėjai, suvažiavę iš viso regiono.

Jau kitą savaitę „Meno fortas“ išvyksta į Meksiką, kur rugpjūčio 4, 5 dienomis bus vaidinamas „Idiotas“, o mėnesio pabaigoje „Dieviškosios komedijos“ laukia Italijos žiūrovai Taorminos mieste Sicilijoje.

Lietuvoje Eimunto Nekrošiaus teatras sezoną „Dieviškąja komedija“ pradės rugsėjo 12 d. Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius