Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meno forto“ spektakliai pakerėjo Meksikos publiką

Teatro „Meno fortas“ trupė praėjusią savaitę viešėjo Meksikos sostinėje. Svarbiausio Mechiko miesto ir visos šalies kultūros centro „Palaco Bellas Artes“ teatro scenoje lietuvių aktoriai rugpjūčio 4, 5 dienomis vaidino režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Idiotas“ pagal F.Dostojevskio romaną. Tai jau ketvirtosios „Meno Forto“ gastrolės Meksikoje.
Nuo „Palaco Bellas Artes“ rūmų atsiveria miesto panorama
Nuo „Palaco Bellas Artes“ rūmų atsiveria miesto panorama / „Meno forto“ nuotr.

Tris kartus teatras atstovavo Lietuvai didžiuliame, visus menus apimančiame festivalyje „Cervantino“, vykstančiame kasmet Guanajuato ir Leon miestuose šalies šiaurėje. Čia buvo parodyti E.Nekrošiaus „Otelas“, „Hamletas“ ir „Faustas“. Šiemet, prodiuserių agentūros PROA ir Nacionalinio dailiųjų menų instituto kvietimu, Lietuvos teatras pirmą kartą buvo pristatytas Mechiko mieste.

Įspūdingi „Bellas Artes“ rūmai pastatyti 1934 metais Mechiko miesto istoriniame centre išsiskiria savo monumentalia ir puošnia neoklasicistine architektūra. Pastato interjerus puošia Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco ir kitų žymiausių Meksikos dailininkų freskos. Čia kasdien vyksta svarbiausi koncertai, spektakliai, parodos, paskaitos, vykdoma plati edukacinė programa. Agentūra PROA subūrė žymiausius Meksikos meno ekspertus ir įgyvendindama savo misiją siekia pristatyti Meksikos kultūrą pasauliui ir geriausius pasaulio meno pavyzdžius – meksikiečiams. Todėl tikrai džiugu, kad E.Nekrošiaus spektakliai per kelerius metus paliko neišdildomą įspūdį ne tik eiliniams žiūrovams, teatralams bei studentams, bet ir šios agentūros ekspertams, formuojantiems Meksikos kultūrinę politiką.

Meno forto nuotr./Meksikiečiai ilgais plojimais sveikino lietuvių aktorius
„Meno forto“ nuotr./Meksikiečiai ilgais plojimais sveikino lietuvių aktorius

Jau pora mėnesių prieš „Meno forto“ gastroles svarbiausių Meksikos dienraščių žurnalistai domėjosi teatru, spausdino interviu su Eimuntu Nekrošiumi. Žiniasklaidos dėmesio lietuvių aktoriai nestokojo ir atvykę į Meksiką – į surengtą spaudos konferenciją susirinko bemaž 50 žurnalistų, o televizijos kameros lydėjo aktorius užkulisiuose iki pat spektaklio pradžios.

Didžiulį susidomėjimą „Idioto“ spektakliais liudijo ir visi parduoti bilietai į abu spektaklius, o „Bellas Artes“ teatro salė talpina apie 1500 žiūrovų. Savo susižavėjimo Lietuvos teatro spektakliu neslėpė ir vienas PROA agentūros vadovų Jaime'as Suarezas, kuris jau po pirmojo pasirodymo kalbėjo apie galimybes kitais metais pristatyti meksikiečiams naujausią E.Nekrošiaus spektaklį „Dieviškoji komedija“.

Žiūrovų salę užpildė įvairialypė publika nuo moksleivių ir studentų iki solidaus amžiaus garbių ponų. Iš prigimties džiaugtis gyvenimu linkę meksikiečiai labai gyvai reagavo ir lietuvių spektaklyje. Subtilūs E.Nekrošiaus režisūriniai sprendimai ir emocionali D.Ciunio, S.Trepulio, J.Jurkutės ir kitų lietuvių aktorių vaidyba pakerėjo tūkstantinę salę ir žiūrovai susikaupę, labai jautriai sekė spektaklį. Į spektaklį atėjo ir trys iš trylikos Mechike gyvenančių lietuvaičių. Merginos labai džiaugėsi galimybe girdėti lietuvišką žodį Meksikos scenoje ir teigė, kad per 15 metų tai pirmas ryškus lietuvių kultūros įvykis Meksikos sostinėje. Po šių gastrolių galima tvirtai teigti, kad jau ir Meksikoje E.Nekrošiaus teatras yra labai neblogai žinomas, suprantamas, mėgstamas ir laukiamas.

Meno forto nuotr./Aktoriai po spektaklio su Meksikos lietuvaitėmis
„Meno forto“ nuotr./Aktoriai po spektaklio su Meksikos lietuvaitėmis

Atvykusi į Meksiką, „Meno forto“ trupė turėjo porą laisvų dienų, skirtų aklimatizacijai, todėl turėjo progos susipažinti su neaprėpiamu, pietietišku ritmu alsuojančiu megapoliu. Mechikas pribloškia muziejų, galerijų, parodų gausybe ir jų pristatomų ekspozicijų įvairove. Norintieji rado laiko aplankyti kolonijinius laikus menančius Tula, Puebla miestelius arba Teotihuacan piramidžių kompleksą. Kiti leido laiką klaidžiodami bekraščio miesto gatvėmis, užtvindytomis įvairiausių prekeivių, muzikantų, piktąsias dvasias ritualiniais šokiais varančių indėnų ir... saugumą bei tvarką palaikančių ginkluotų iki dantų policininkų.

Naująjį sezoną „Meno fortas“ pradės „Dieviškąja komedija“ rugsėjo 12 d. Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre, vėliau šio spektaklio laukia gastrolės Italijoje, Maskvoje, Sankt Peterburge.

Meno forto nuotr./Palaco Bellas Artes rūmai
„Meno forto“ nuotr./„Palaco Bellas Artes“ rūmai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius