-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mindauginės Kaune – prie pilies kerinčios gruzinų dainos ir ugningi šokiai

Dar gegužę prasidėjęs muzikos festivalis „Operetė Kauno pilyje“ tradiciškai per Mindaugines (liepos 5 ir 6 d.) kauniečius ir miesto svečius kviečia į didžiuosius koncertus prie Kauno pilies. Šešioliktus metus iš eilės vykstančio festivalio jau įvykę keli renginiai parodė, kokį didelį ištikimų klausytojų būrį turi ši vasaros muzikos šventė.
Šokių ansamblis „Erisioni“
Šokių ansamblis „Erisioni“ / Kauno muzikinio teatro nuotr.

– Ką organizatoriai pateiks savo ištikimiems žiūrovams šiemet didžiųjų koncertų programoje, pasakoja vienas festivalio organizatorių, „Baritonų trio“ dainininkas Benjaminas Želvys:

– Kasmet mūsų festivalio didžiuosius koncertus papuošdavo ypatingas „svečias“. Kartais tai būdavo opera, baletas, miuziklas, kartais – kurios nors šalies muzika. Šį kartą „svečiu“ bus gruzinų muzika, turėsime galimybę išgirsti originalių gruzinų folklorą ir pakvietėme artimos ir draugiškos mums šalies Gruzijos žymiausią ir pasaulinę šlovę pelniusį kolektyvą – nacionalinį dainių ir šokių ansamblį „Erisioni“. Tai tikras Gruzijos deimantas, tikiu, paliksiantis festivalio žiūrovams neišdildomą įspūdį. Šis dainų ir šokių ansamblis veiklą pradėjo dar 1885 metais, tad ne veltui vadinamas „muziejiniu“. Ansamblio kūrybinės programos pagrįstos liaudies kūryba, kuri atliekama labai profesionaliai ir itin kokybiškai, naudojant nuostabius tautinius Gruzijos kostiumus, charakteringai perteikiančius šalies regionų prigimtinę natūrą. Pastaraisiais metais ansamblis „Erisioni“ sukūrė naują šou programą, ją parodė didžiosiose pasaulio scenose, o liepos 5 d. Kaune „Gruzijos lobį“, pamatys ir Lietuvos publika.

Kuo gi patraukia šio dainių ir šokių ansamblio „Erisioni“ programa?

– Kolektyvas stengiasi atgaivinti ir pateikti auditorijai unikalius, daugybę šimtmečių gyvavusius liaudies muzikos šedevrus iš visų Gruzijos regionų ir išsaugoti juos ateities kartoms. Išgirsime ir pamatysime chorus ir ansamblius, šokių ratelius, ritualus, apeigas. Folkloro specialistai vieningai pripažįsta ypatingą gruzinų muzikos polifoninės sanklodos unikalumą. Mažai analogų pasaulyje turintis ansamblis „Erisioni“ per dvi koncertines valandas profesionalioje scenoje pademonstruoja ne tik liaudies muziką ir šokius, bet ir nuostabius tautinius skirtingų etninių Gruzijos regionų kostiumus.

Per ilgą gyvavimo laiką ansamblis įspūdingomis programomis stebino ne tik Gruzijos ar kaimyninių šalių žiūrovus, bet ir Paryžių, Ženevą, Briuselį, Niujorką, Los Andželą, Čikagą, Madridą, Pekiną, Maskvą, Sankt-Peterburgą, Singapūrą ir daugybę kitų garsiausių pasaulio miestų ir puikiai pateisina 1999 m. įgytą pavadinimą – „Erisioni“, kas reiškia „Šviesa aukštai ant kalno“.

2002 m. „Erisioni“ pelnė „Golden disc“ apdovanojimą. Ta proga Paryžiaus gatvėse buvo iškabinta daugiau nei 5000 vnt. afišų – tai unikalus įvykis Gruzijos kultūriniame gyvenime.

Dainą „Chakrulo“ kartu su keletu kitų pasaulinių šedevrų amerikiečiai išsiuntė į kosmosą – taip juos įkvėpė ansamblio gastrolės ir vaizdo įrašai Jungtinėse Amerikos Valstijose.

– Koks bus antrasis renginių prie Kauno pilies vakaras?

– Liepos 6 d. skambėsiantis teatralizuotas koncertas „Tegyvuoja operetė“ sugrąžins auditoriją prie operetės festivalio gimimo ištakų, prie amžinai jaunos operetės, jos įvairovės, gražiausių scenų, arijų, duetų, ansamblių. Operetės vakaras intriguos žaviausiomis arijomis ir duetais iš populiariausių operečių. Tai pagrindinis festivalio akcentas, kuriuo siekiama pristatyti plačią kauniečių pamėgto žanro panoramą.

Po operečių muzikos ir siužetų labirintus vedžios aktoriai Ramūnas Šimukauskas ir Dainius Bervingis. Žiūrovai čia išvys didžiulį būrį šio žanro vyresniosios ir jaunosios kartų atlikėjų, festivalio svečių: Igorį Levenecą (Ukraina), Mariją Arutiunovą, Ievą Goleckytę, Ingridą Kažemėkaitę, Živilę Lamauskienę, Gitaną Pečkytę, Kristiną Siurbytę, Aistę Širvinskaitę, Raimondą Tallat-Kelpšaitę, Ramintą Vaicekauskaitę, Kęstutį Alčauskį, Andrių Apšegą, Paulių Bagdoną, Raimondą Baranauską, Egidijų Bavikiną, Tomą Ladigą, Joną Lamauską, Povilą Padleckį, Giedrių Prunskų, Žaną Voronovą, Mindaugą Zimkų. Jiems pritars vokalinis ansamblis, vadovaujamas Rasos Vaitkevičiūtės-Ivanauskienės, šoks baleto artistai. Koncertą tradiciškai vainikuos maestro Virgilijaus Noreikos pasirodymas. Dainininkams grieš festivalio jungtinis simfoninis orkestras, diriguos festivalio vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, taip pat Aleksejus Vasiljevas (Rusija), Oksana Madaraš (Ukraina), Julius Geniušas, Virgilijus Visockis.

Šio koncerto metu 21 val. prie Kauno pilies susirinkusi festivalio dalyvių ir žiūrovų minia drauge giedos tautinę giesmę, išjausdami bendrystės dvasią ir susiliedami tautos vienybės vardan su viso pasaulio lietuviais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius