Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mr.Fluxus“ provokacijoje – labirintas, dramblio mėšlas ir Jurgio Mačiūno dvasia

Antradienio popietę, šalia aktyvaus laisvalaikio centro „K.A.B.L.Y.S.“, praeiviai tapo šokiruojančio įvykio liudininkais. Kranu į viršų pasikėlęs aktorius turėjo pakartoti fluxus tėvo Jurgio Mačiūno performansą „Taikinys“ ir, tuštindamasis iš aukštai, pataikyti į ant žemės padėtą taikinį.
„No Theatre“ premjeros „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“ pristatymas
„No Theatre“ premjeros „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Deja, paskutiniu momentu performanso atlikėjas persigalvojo, pareiškęs, kad nuo šalčio jam visi raumenys susitraukė.

„Sušikai man visą dieną!“ – pasipiktino aktorius Ainis Storpiršis, įkūnydamas patį J.Mačiūną.

Šiuo, juoką visiems stebėjusiems sukėlusiu, performansu teatro judėjimas „No Theatre“ pristatė premjerą „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“, kurią jau nuo trečiadienio, vasario 29 dienos, tris dienas iš eilės žiūrovams rodys „Lion Skater“ riedlenčių parke.

„Lietuvoje fluxus judėjimo siela Jurgis Mačiūnas yra nederamai pamirštas – visi, kalbėdami apie fluxus, mini Joną Meką. Fluxus yra gyvenimo būdas, kurį sau susikūrė J.Mačiūnas, taip pat tai – didelis žaidimas. Kai tau labai sunku, kai beveik miršti, belieka tik žaisti. Taigi Vilniuje sau radome šią erdvę – žaidimo aikštelę“, – rodydamas į riedlentininkams skirtas rampas pasakojo spektaklio-provokacijos režisierius Vidas Bareikis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./No Theatre premjeros Mr.Fluxus arba `arlatanai? pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„No Theatre“ premjeros „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“ pristatymas

Spektaklio idėja gimė vasarą, bendradarbiaujant su Druskininkų teatro festivaliu, kai visi aktoriai gyveno viename name kaip komuna ir bandė pažinti žaismingą fluxus pasaulį. Po trijų savaičių „No Theatre“ pristatė šio spektaklio eskizą.

„Kaip ir kiti mūsų kuriami vyksmai, mes neapsiribosime spektakliu – tai bus didysis fluxus festivalis. Žiūrovai pirmiausia turės pereiti fluxus labirintą, tada galės apžiūrėti mūsų kurtus tapybos darbus, instaliacijas, išgirsti dainas, kurias atliks aktorė Eglė Špokaitė ir tada pamatys dviejų dalių vaidinimą, – apie būsimą įvykį pasakojo V.Bareikis. – Publika viso spektaklio metu migruos, bus pašerta blynais, pagirdyta arbata. Stengsimės, kad būtų kuo įdomiau – nesinori prieš Mačiūną apsišiukšlinti.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vidas Bareikis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vidas Bareikis

Pagrindinį – J.Mačiūno – vaidmenį kuriantis akorius A.Storpirštis prisipažino, kad tai jam – labai įdomi patirtis.

„Fluxus yra puikiausias būdas žaisti, nepaisant to, kad vaikystės žaidimų laikas jau baigėsi. Žaisti sveika – tiek psichologiškai, tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Smagu, kad fluxus pradėjo mūsų tautietis, išeivis. Man šis judėjimas – įdomiausias XX amžiaus išradimas“, – tikino artistas, pasiryžęs provokacijoms.

Kūrėjai išdavė, kad šiam įvykiui specialiai iš Kauno zoologijos sodo atsivežė dramblio ir lamos mėšlo.

„Iš pradžių nenorėjo mums duoti, bet vėliau radome ryšių“, – intrigavo „No Theatre“ atstovai, apie kurių kuriamą reginį informuotas ir pats J.Mekas. – Jis toks žmogus, kuris palaiko daugelį meno judėjimų, ir ypač jaunus žmones. Nusiuntėme jam visas ataskaitas ir jis apie mūsų darbą žino.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./No Theatre premjeros Mr.Fluxus arba `arlatanai? pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„No Theatre“ premjeros „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“ pristatymas

Tikindami, kad fluxus – įdomesnio gyvenimo būdo atradimas, „No Theatre“ nariai pridūrė, kad spektaklį „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“ publikai parodys tik tris kartus.

„Pirmas spektaklis bus premjera, antras – pagrindinis ir trečias – paskutinis. Esame tam pasiryžę, nors patiems labiausiai gaila. Bet tik tokiu būdu išvengsime „chaltūros“, – aiškino reginio režisierius.

Visus atsakymus, provokacijas ir žaismingą fluxus gyvenimo būdo dvasią žiūrovai gali pamatyti ir patirti vasario 29 d., trečiadienį, 21 val., kovo 1 d., ketvirtadienį, 19 val., ir kovo 2 d. 19 val. „Lion skater“ riedlenčių parke (Kauno g. 5, Vilnius).

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./No Theatre premjeros Mr.Fluxus arba `arlatanai? pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„No Theatre“ premjeros „Mr.Fluxus“ arba „Šarlatanai?“ pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius