-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacionaline premija įvertintas D.Meškauskas: „Dabar ta akimirka, kai ne tik moki, bet dar ir gali“

Už improvizacijos ir psichologinio tikslumo dermę Nacionaline kultūros ir meno premija įvertintas aktorius Darius Meškauskas 15min prisipažino esąs susijaudinęs: „Tai – ne tik laimė, bet ir našta.“
Darius Meškauskas spektaklyje „Kalės vaikai“
Darius Meškauskas spektaklyje „Kalės vaikai“ / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

„Nesitikėjau, kad susijaudinsiu. Tačiau dabar jaučiuosi susijaudinęs“, – 15min prisipažino D.Meškauskas. Pirmoji su svarbiu įvertinimu jį pasveikino mama.

„Kildavo visokių minčių, kai buvau pristatytas ir patekau į 12-tuką. Tačiau stengiausi tas mintis varyti į šalį, galvojau, kad tai – tuštybė. Tačiau dabar, žinoma, kad džiaugiuosi. Dėl profesijos džiaugiuosi. Dėl to, kad į tai atkreiptas dėmesys. Kad tai, pasirodo, svarbu žmonėms. Tai yra pagarba. Be to, suprantu, kad tarsi kažkoks kitas statusas atsiranda, nebegali vėjavaikiškai elgtis. Tai yra ir našta“, – svarstė aktorius.

Dabar tai suteikia galimybę rinktis – bent kurį laikotarpį.

Jis pažymėjo, kad žmogus premijai gauti yra nominuojamas. „Nei tu prašaisi, kad tave įrašytų. Taip atsitinka. Žmonės, kurie tave supa, tai padaro, ir tu sužinai, kad esi pristatytas. Ir vėl pristatytas. Gal jau nebereikia? Ne, reikia – ir vėl pristatytas. Vadinasi, kažką padarei teisingai“, – kalbėjo laureatas.

Jis džiaugiasi laime dirbti darbą, kurį myli: „Todėl man neišeina prėskai. Didelė laimė gyvenime daryti tai, ką myli. Tada ir rezultatai ateina.“

Jei jau lemta, premiją jis pripažįsta gavęs pačiu laiku: „Esi pasiekęs brandą, bet dar yra ir jėgų. Viename iš paskutinių pokalbių su a. a. Eimuntu Nekrošiumi apie tai kalbėjome. Jis man pasakė, kad šioje profesijoje turiu dar 15 metų. Po to patirties bus pakankamai, bet sveikatos mažės. Dabar ta akimirka, kai ne tik moki, bet dar ir gali.“

Premija – ne tik reikšmingas darbo įvertinimas, bet ir piniginis apdovanojimas. Ar tai svarbu?

Gal jau nebereikia? Ne, reikia – ir vėl pristatytas. Vadinasi, kažką padarei teisingai.

„Tai savotiškai duoda galimybę pamąstyti apie tai, ką svarbu tau padaryti, o kas palauks. Kai lakstai per kelis darbus, filmavimus, kartais kažko gal ir nereikėjo daryti, bet valgyti tai reikia, todėl ir darai. O dabar tai suteikia galimybę rinktis – bent kurį laikotarpį“, – neslėpė D.Meškauskas.

Šią akimirką jo galvoje sukasi mintys ir apie tuos, kurie premijos negavo: „Kiekvienas iš tų 12-kos žmonių yra vertas. Įsivaizduoju, kaip sunku komisijai dirbti šį darbą.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Meškauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Meškauskas

Darius Meškauskas (g. 1964) – teatro ir kino aktorius. 1988 m. baigė Lietuvos konservatoriją, 1988–1990 m. buvo Marijampolės dramos teatro aktorius, nuo 1990 m. – Klaipėdos dramos teatro aktorius, be to, vaidina Oskaro Koršunovo režisuotuose spektakliuose.

Sukūrė vaidmenų spektakliuose, miuzikluose, kino ir televizijos filmuose.

Vaidyba temperamentinga, įtaigi, būdinga improvizacija, vidinė ekspresija, virtuoziškas persikūnijimas

Įteikimas – Vasario 16-ąją

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat skiriamas apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus.

Premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – 30,4 tūkst. eurų.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bus įteiktos Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai buvo paskelbti ketvirtadienį. Be D.Meškausko jais šiemet tapo ir dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, rašytojai Vytautas Martinkus ir Marius Ivaškevičius, operatorius Audrius Kemežys, menininkas Artūras Raila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius