Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naują sezoną pristatęs LNOBT direktorius S.Žutautas: „Noriu nesudaryti sąlygų gandams apie neskaidrumą“

73 operos, 67 baletų pastatymai, 42 spektakliai vaikams ir edukacinės programos – taip naująjį sezoną pasitinka Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT), kurio atstovai ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje žadėjo užsienyje koncertuojančių Lietuvos solistų sugrįžimą ir valstybės 100-mečiui skirtų renginių gausą.
Sigitas Žutautas
Sigitas Žutautas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Labai džiugu, kad naujame sezone bus daug lietuviškos kūrybos elementų. Iš kitos pusės, labai džiugu, kad bilietų pardavimas eina labai neblogai. <...> Džiugu, kai žmonės sako, kad pas mus sunku nusipirkti bilietus“, – sakė laikinasis teatro vadovas Sigitas Žutautas.

Nuo lietuviškos operos iki dar nestatyto W.A.Mozarto kūrinio

Teatro meno vadovas Robertas Šervenikas vardijo laukiamiausius sezono įvykius: kovo mėnesį klausytojai galės išgirsti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-ečiui skirtą Gintaro Sodeikos operą „Post Futurum“, kurią režisuos Oskaras Koršunovas. Ne mažesnio lankytojų dėmesio turėtų sulaukti ir lig šiol Lietuvoje nestatyta Wolfgango Amadeuso Mozarto opera „Idomenėjas“ (režisierius Grahamas Vickas, dirigentas – Johanesas Vildneris), kurios premjera įvyks gegužės 31 d.

„Kadangi 2018 metai yra valstybės atkūrimo šimtmetis, vasario 16 d. bus neįprastas šventinis koncertas, kuriame dalyvaus daug dirigentų, skambės šešių kompozitorių kūriniai, tai bus vienas valstybės 100-mečio paminėjimo akcentų“, – sakė teatro meno vadovas.

Valstybės 100-mečio proga teatras organizuos gastroles Taline – gegužės mėnesį čia bus parodyti trys spektakliai: Giedriaus Kuprevičiaus baletas „Čiurlionis“, Giuseppe Verdi opera „Don Karlas“ ir Krzysztofo Pastoro pagal Sergejaus Prokofjevo muziką sukurta „Romeo ir Džiuljeta“.

Per jau tradicija tapusį sausio 13-osios koncertą šįkart skambės Algirdo Martinaičio „Pieta“. „Tai kūrinys, parašytas prieš 20 metų. Jis neskambėjo labai ilgai – mums atrodo, kad jis šiek tiek nepelnytai pamirštas“, – kalbėjo R.Šervenikas.

Kaip ir įprasta, LNOBT scenoje klausytojai išgirs ne tik etatinius solistus, bet ir užsienio teatruose pasirodančius lietuvius: Mildą Tubelytę, Merūną Vitulskį, Justiną Gringytę, Kostą Smoriginą, Kateriną Tretjakovą, Almą Švilpą, Laimoną Pautienių.

Tarp baleto naujienų – Martyno Rimeikio Procesas pagal F.Kafkos romaną

Pirmoji sezono baleto premjera įvyks gruodžio 12-ąją – tądien bus pristatytas Martyno Rimeikio „Procesas“ pagal F.Kafkos romaną. Antroji premjera – balandžio 27-28 d. pristatomas „Korsaras“.

Pasak LNOBT baleto direktorės Rūtos Butvilienės, nors „Korsaras“ yra tituluojamas klasikinio baleto perlu, statomas jis ganėtinai retai: „Korsaras“ reikalauja labai stiprios vyrų trupės. Tikimės, kad gal jau turim tuos vyrus, tad pasirodysim su „Korsaru“, – sakė R.Butvilienė.

Baleto trupė nuo spalio 20 d. gastroliuos Kinijoje – čia beveik mėnesį bus rodomas „Gulbių ežeras“. R.Butvilienė taip pat džiaugėsi, kad baleto trupė auga – šiemet prie teatro šeimos prisijungs 1 prancūzas ir penkios lietuvės šokėjos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Naglis Stancikas, Rūta Railaitė-Butvylienė, Sigitas Žutautas, Laima Vilimienė, Robertas Šervėnikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Naglis Stancikas, Rūta Railaitė-Butvylienė, Sigitas Žutautas, Laima Vilimienė, Robertas Šervėnikas

LNOBT dėl teatro priestato tariasi su Vilniaus savivaldybe

Vadovaujant ankstesniam LNOBT direktoriui Gintautui Kėvišui, pavasarį Kultūros ministerija buvo sustabdžiusi finansavimą teatro rekonstrukcijai, tačiau, pasak S.Žutauto, finansavimas bus tęsiamas tiems darbams, dėl kurių skaidrumo neabejojama – bus atnaujinti scenos mechanizmai, elektros instaliacija ir apšvietimo sistemos.

LNOBT vadovybė neatsisako ir priestato idėjos. „Tas klausimas yra atviras. Mes deramės su Vilniaus savivaldybe dėl paprasto dalyko – ar čia bus požeminis parkingas. Jei būtų parkingas, būtų didelė sinergija statant pamatus, jei parkingo nebus ir mes pastatysim priestatą, tai parkingas čia niekada ir neatsiras“, – sakė S.Žutautas, pridūręs, jog apsispręsti dėl priestato, jei norima gauti Europos Sąjungos paramą, reikia iki 2020 m.

Paklaustas, ar pasikeitus vadovui įvyko ryškesnių pokyčių teatro viduje, S.Žutautas teigė, jog jo pagrindinis tikslas – sukurti tokią struktūrą, kuri nesudarytų sąlygų jokiems gandams apie neskaidrumą: „Išskyrėme vadovo ir meno vadovo pozicijas, atsisakėme dvigubų pavaldumų – nebėra taip, kad žmogus būtų pavaldus, pvz., ir meno vadovui, ir rinkodaros vadovui. Kitas dalykas – vyriausioji finansininkė yra nepriklausoma nuo visų kitų veiklų.“

S.Žutautas taip pat atkreipė dėmesį, jog per šiuos kelis mėnesius jį nustebino teatre dirbančių žmonių atsidavimas, o taip pat – ir išsikerojęs biurokratinis aparatas.

S.Žutautas neslėpė, jog pateikė dokumentus Kultūros ministerijos vykdomam konkursui į LNOBT generalinio direktoriaus poziciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius