Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas teatro sezonas: ką žiūrovams žada Lietuvos teatrai?

Rugsėjį prasideda naujas teatro sezonas. Nors ne vienas šalies teatras šiuo metu gyvena rekonstrukcijos rūpesčiais, o kai kuriose salėse šeimininkauja ne režisieriai ir aktoriai, bet statybininkai, naujienų – didesnių ir mažesnių – turi visi. Kokie svarbiausi įvykiai laukia naujajame sezone? Į šį klausimą 15min atsakė didieji šalies teatrai.
„Orkestrinė duobė“ ir  žiūrovų salė.
„Orkestrinė duobė“ ir žiūrovų salė. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VILNIUS

Lietuvos nacionalinis dramos teatras

Šiuo metu rekonstrukciją išgyvenantis Lietuvos nacionalinis dramos teatras pirmoje sezono pusėje kvies į tris premjeras.

Pirmoji jų – Antano Obcarsko režisuotas spektaklis „Shopping and Fucking“ – laukia lapkričio 6 d. Klasika tapusi britų rašytojo Marko Ravenhillo pjesė, kurią 1999 metais Lietuvoje pastatė Oskaras Koršunovas, kalba apie devyniasdešimtųjų Didžiosios Britanijos didmiesčių marginalus, įstrigusius ribinėse situacijose. Spektaklis vyks klube „Kablys+kultūra“.

Antroji sezono premjera kvies į Nacionalinę dailės galeriją, kur gruodžio 5 d. įvyks lenkų režisierės Annos Smolar spektaklis „Sulėtintai“, nagrinėjantis žmonių santykius darbo aplinkoje. Spektaklio kūrėjams įdomu, kokios būna piktnaudžiavimo aukšta padėtimi pasekmės. Ar gali būti, kad skriaudos, kurią patyrė darbuotojas, laipsnis yra susijęs su jo užimama pozicija įmonėje ar vaidmeniu visuomenėje?

Krafft Angerer nuotr./„Checkpoint Woodstock“
Krafft Angerer nuotr./„Checkpoint Woodstock“

Lapkričio pabaigoje žiūrovų laukia antrasis Marinos Davydovos spektaklis Vilniuje. Pavasarį „Menų spaustuvės“ erdvėse buvo parodyta iš Berlyno atvežta „Amžinoji Rusija“, o lapkričio 22 ir 23 dienomis į Lietuvą atvežama antroji diptiko dalis – „Checkpoint Woodstock“. Vilniuje spektaklis bus parodytas tik du kartus, dėl „Checkpoint Woodstock“ teatras žiūrovus trumpam įsileis į Didžiąją sceną.

Valstybinis jaunimo teatras

Spalio 2–3 dienomis Jaunimo teatras kvies į pirmąją sezono premjerą – vieno ryškiausių prancūzų režisieriaus Erico Lacascade spektaklį pagal Lietuvoje nestatytą jo tėvynainio Jeano Genet pjesę „Balkonas“. Kaip teigia teatro atstovai, spektaklis apims skirtingas Jaunimo teatro erdves. Kūrėjai žada vakarui teatrą paversti Le Balcon – vieta, į kurią ateinama praleisti laiko su laisvo elgesio merginomis ir trumpam užmiršti savo socialinius vaidmenis bei pareigas.

Lapkritį Jaunimo teatre startuos jauniesiems menininkams skirtas projektas „Black Box“. Jis įgyvendinamas su partneriais Lenkijoje, Vokietijoje ir Suomijoje. Projekto rėmuose įvyks teatre reziduojančių jaunųjų režisierių Adomo Juškos, Kamilės Gudmonaitės, Eglės Švedkauskaitės bei tarpdisciplininio meno kūrėjo Arturo Bumšteino naujų darbų tarptautinė vitrina. 2020-aisiais kai kurie iš šių darbų bus parodyti Berlyne ir Varšuvoje, o ateinančių metų pavasarį, kartu su režisieriais Yana Ross ir Kristianu Smedsu, bus pristatomi jų auklėtinių – lietuvių režisierių ir suomių aktorių – bendri darbai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimuntas Nekrošius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimuntas Nekrošius

Lapkritį Jaunimo teatras kartu su teatru „Meno fortas“ organizuoja specialų renginį „Eimuntas Nekrošius. Paskutinieji“. Per jį bus parodyti paskutiniai Lietuvoje sukurti E.Nekrošiaus spektakliai, atidaryta paroda, įvyks režisieriaus kūrybiniam palikimui apmąstyti skirta tarptautinė konferencija.

Oskaro Koršunovo teatras

Oskaro Koršunovo teatras šiemet švenčia gimtadienį – žiūrovus kviečia jau į 20-ąjį sezoną. „Faktas, jog mes pradedame jau 20-ąjį sezoną, ir faktas, jog mūsų 20-as sezonas mažai kuo skirsis nuo pirmojo – rampos šviesą išvys aštrūs, aktualūs, žiūrovų laukiami ir kaip visada kontroversiški spektakliai. Žinoma, mes intensyviai rodysime savo repertuarinius spektaklius Lietuvoje ir užsienyje, bet pagrindinis sezono akcentas – prisiminimas viso to, kas buvo per 20 metų“, – sako Oskaras Koršunovas. Teatro dvidešimtmečiui paminėti skirtas festivalis įvyks 2020 m. pavasarį.

Antroje sezono pusėje scenos šviesą išvys pagrindinė šių metų teatro premjera – O.Koršunovo spektaklis pagal Williamo Shakespeare’o pjesę „Otelas“. „Otelo“ Jagas – šių dienų influenceris. Jis – už tiesos ir melo ribų. Jis žaidžia mūsų tamsiausiais jausmais, tarsi feisbuko algoritmas išskaičiuoja mūsų poreikius ir baimes bei apčiuopęs mūsų Achilo kulną spaudžia jį taip, kad mes savo noru tampame jo blogų tikslų juodosiomis avelėmis: bijome karo, nekenčiame kito, kaimyno, svetimo ir svarbiausia – pavydime“, – apie būsimą „Otelo“ premjerą pasakoja O.Koršunovas.

D.Matvejevo nuotr./„Apvalytieji“
D.Matvejevo nuotr./„Apvalytieji“

Pagrindinis šio sezono užsienio gastrolių akcentas – rugsėjį vyksianti „Apvalytųjų“ (režisierius – Oskaras Koršunovas) kelionė į Japoniją. Spektaklis bus pristatytas Togos menų parke vyksiančioje 9-ojoje Teatro olimpiadoje.

Lietuvos rusų dramos teatras

Lietuvos rusų dramos teatras šį pusmetį žada dvi premjeras. Rugsėjo 20 d. Jonas Vaitkus pristatys spektaklį pagal Vladimiro Majakovskio kūrybą „Tryliktasis apaštalas, arba Debesis kelnėse“. Būsimo spektaklio žanrą režisierius apibrėžia kaip „futuristinę metamorfozę ir atsisveikinimo koncertą“, įkvėptą ankstyvosios V.Majakovskio (1893–1930) poezijos, pjesės „Majakovskis. Tragedija“, bei dviejų poemų: „Debesis su kelnėmis“ ir „Fleita – nugarkaulis“.

D.Matvejevo nuotr./Režisierius Jonas Vaitkus
D.Matvejevo nuotr./Režisierius Jonas Vaitkus

Kaip praneša teatras, lapkričio pabaigoje planuojama Stepheno Sondheimo miuziklo „Into The Woods“ premjera su LRDT aktoriais ir kviestiniais atlikėjais. Jį režisuoja Vilius Malinauskas.

Sezono pabaigoje numatoma ir „Meistro ir Margaritos“ premjera pagal literatūros klasika tapusį Michailo Bulgakovo romaną. Spektaklio režisierė – Juliana Laikova.

Vilniaus mažasis teatras

Pirmoji sezono premjera Vilniaus mažajame teatre lauks rugsėjo 20–21 dienomis, kai bus pristatomas Kirilo Glušajevo spektaklis „Aš nieko neatsimenu“, pagal Arthuro Millerio pjesę. „Aš nieko neatsimenu“ – tai trumpas vieno vakaro susitikimas. Regis, nieko reikšminga neįvyksta, tačiau buities detalės ir kasdieniški pokalbiai slepia praėjusio gyvenimo ilgesį, pasimetimą ir pastangas susikurti viltį“, – taip premjerą pristato Vilniaus mažasis teatras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kirilas Glušajevas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kirilas Glušajevas

Žiemą teatras pasitiks su režisierės Gintarės Latvėnaitės miuziklu kūdikiams „Manuliukai“. „Manuliukas – toks minkštas, šiltas, švelnus, spalvotas, toks, kuriuo galima apsigobti, su kuriuo saugu ir ramu. Jis ne vienas, jie trys – Ma, Nu ir Liu? Kurgi jie galėtų gyventi? Kur jie galėtų megzti, kurti ir siųsti vaikams spalvotus sapnus?“, – sako miuziklo režisierė Gintarė Latvėnaitė, kurios spektaklio premjera numatyta gruodžio 1 d.

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras

Rugsėjo 13–15 dienomis Lietuvos nacioanliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) skambės Leonardo Bernsteino operetė „Kandidas“, kurios pagrindu tapo XVIII a. slapta išspausdinta, dėl savo politinės satyros ir socialinės kritikos netrukus uždrausta Voltaire'o apysaka. Pastatymo režisierius – Vincentas Boussardas.

M.Aleksos nuotr./„Kandido“ repeticija
M.Aleksos nuotr./„Kandido“ repeticija

Spalio 25–27 dienomis laukia šokio operos „Amžinybė ir viena diena“ premjera. Tai – Izraelio choreografo Itziko Galili spektaklis, sukurtas specialiai LNOBT. Spektaklis pasakoja 10 neišsipildžiusių meilės istorijų. Muziką pastatymui sukūrė lietuvių kompozitorė Rita Mačiliūnaitė.

LNOBT scenoje vasario 12–15 dienomis skambės Sergejaus Prokofjevo opera „Lošėjas“. Šiai operos premjerai suburta tarptautinė komanda: dirigentas Modestas Pitrėnas, režisierius Vasilijus Barchatovas, scenografas Zinovijus Margolinas, kostiumų dailininkė Olga Šaišmelašvili ir kt. Viena iš numatytų kviestinių operos primadonų yra sopranas Asmik Grigorian.

KAUNAS

Nacionalinis Kauno dramos teatras

Šiemet 100-ąjį sezoną minintis Kauno dramos teatras žada pristatyti ir pripažintų meistrų, ir daug žadančių jaunųjų kūrėjų darbus.

Viena svarbiausių sezono premjerų įvyko rugsėjo 6, 7, 8 dienomis, kai buvo pristatytas Gintaro Varno režisuotas spektaklis „Sombras (Šešėliai)“, kurtas kartu su „Utopia“ teatru. Pasak teatro atstovų, tai – spektaklis-eksperimentas pagal Federico Garcia Lorca kūrybą bei Luigi Pirandello pjesę „Šeši personažai ieško autoriaus“, kviečiantis mąstyti apie tai, kas yra teatras, kokio jo prasmė ir vertė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spektaklio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spektaklio akimirkos

Šį rudenį režisierius Povilas Makauskas repetuos spektaklį vaikams pagal Sébastieno Perezo ir Benjamino Lacombe knygą „Fėjų herbariumas“, pasakojančią apie išskirtinių gabumų rusų botaniką, atsiųstą į legendinį Brocliande mišką ieškoti nemirtingumo eliksyro. Atklydęs į keistų mažų fėjų ir augalų pasaulį, režisierius pasakos apie sparčiai kintančius gamtos ir šiandienos žmogaus santykius. Spektaklio premjera numatoma gruodžio 6, 7, 8 dienomis.

Trečioji sezono naujiena – garsus jaunosios kartos režisierius iš Slovėnijos Jaša Koceli Kaune kurs spektaklį „Elektra: laukimas“ pagal antikines dramas. Jo premjera planuojama 2020 metų kovo pabaigoje.

Kauno muzikinis teatras

Jubiliejinį 80-ąjį kūrybinį sezoną Kauno valstybinis muzikinis teatras pradeda naujais operų spektakliais – rugsėjo 22 d. žiūrovai kviečiami į Vincenzo Bellini operos „Kapulečiai ir Montekiai“ premjerą. Ši opera yra jau ketvirtas bendras kūrybinis darbas su Estijos menininkais ir žinomu tarptautiniu operos festivaliu „PromFest“. Operos režisierė – Katrin Tegova.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno muzikinis teatras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno muzikinis teatras

Dar du svarbūs sezono įvykiai, anot teatro atstovų, sutaps. Pasibaigus teatro scenos rekonstrukcijai, naujosios rampos šviesas išvys pirmą kartą Kaune statoma G.Verdi opera „Makbetas“. Jos premjera numatoma gruodžio viduryje. Kaip teigia Kauno muzikinio teatro atstovai, operos režisierius, Sankt-Peterburgo konservatorijos profesorius Gintautas Želvys žada intriguojantį, tačiau nuo tradicinio įvaizdžio per daug nenutolusį reginį.

PANEVĖŽYS

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras

Juozo Miltinio dramos teatras 79-ąjį teatro sezoną pasitinka be pagrindinės scenos, tačiau teatras neketina mažinti apsisukimų ir iki kalendorinių metų pabaigos mažosiose teatro scenose žada pristatyti tris šiandienos visuomenines aktualijas gvildenančius spektaklius.

Rugsėjo 12–13 d. vyks spektaklio „Kelionė į Edeną“ premjera pagal Tomo Šinkariuko pjesę. Spektaklio režisierius Augustas Gornatkevičius kalba apie pasaulį, kuriame informacijos perteklius užslopina žmogaus vaizduotę, o informacinės technologijos vystosi kur kas sparčiau nei žmonių komunikaciniai įgūdžiai.

Lapkričio 7–8 d. planuojama spektaklio „Provokatoriai“, pagal Sławomiro Mrożeko pjesę „Policija“, premjera (rež. Rimantas Teresas). Šis spektaklis – tai bandymas per absurdo dramaturgijos klasika tapusius lenkų dramaturgo tekstus pažvelgti į šiandieninę Europą, pamažu išsižadančią vakarietiškojo neoliberalizmo idėjų ir ryžtingai linkstančią į radikaliąją dešinę.

Panašias visuomenės transformacijas užčiuopti mėgins ir lenkų dramaturgas Michałas Walczakas, kuriantis pjesę pagal plačiai nuskambėjusią Rūtos Vanagaitės knygą „Mūsiškiai“, kurią režisuos ketvirtąjį spektaklį Juozo Miltinio teatre kuriantis režisierius Artūras Areima. „Mūsiškių“ premjera – lapkričio 22, 23 ir 24 d.

ŠIAULIAI

Šiaulių dramos teatras

Šiaulių dramos teatro sezoną pradės Pauliaus Ignatavičiaus režisuotas spektaklis pagal Williamo Shakespeare‘o pjesę „Vasarvidžio nakties sapnas“. Režisierius sako, kad spektaklyje bus „dekonstruojamas kreivas bevertybinės „kaifo“ visuomenės veidrodis ir analizuojamos laisvės ir meilės koncepcijos“. Premjera numatoma rugsėjo 20–21 dienomis.

Kitą premjerą – spektaklį „Memofutura“ – spalio 25 d. pristatys režisierius Jonas Tertelis. Jis kartu su keturiais aktoriais spektaklį ir jo dramaturgiją kurs „čia ir dabar“ principu. Spektaklis leis pažvelgti kaip mes, prisimindami praeitį, konstruojame savo ateitį, jame bus liečiamos empatijos ir karo tarp kartų temos.

D.Matvejevo nuotr./Jonas Tertelis
D.Matvejevo nuotr./Jonas Tertelis

Svarbi premjera šiauliečių laukia sausio mėnesio pabaigoje. Režisierius Oskaras Koršunovas pirmą kartą Šiauliuose statys spektaklį pagal originalią, specialiai šiam pastatymui parašytą rašytojo Rimanto Kmitos pjesę „Remyga“. Pjesė kalbės apie laiką prieš ir po nepriklausomybės atgavimo, 1988–1991 metus.

KLAIPĖDA

Klaipėdos dramos teatras

Rugsėjo 7–8 ir spalio 20 dienomis Klaipėdos dramos teatras kviečia į jauno režisieriaus Mariaus Pažerecko premjerą „Euridikė“. Spektaklis sukurtas pagal to paties pavadinimo prancūzų dramaturgo Jeano Anouilo pjesę. Tai šiuolaikinė Orfėjo mito interpretacija: pjesės veikėjai – klajojanti aktorių trupė, veiksmo laikas – ketvirtas XX a. dešimtmetis.

Kitą premjerą, taip pat pagal Jeano Anouilho pjesę, teatre repetuoja latvių režisierė Māra Ķimele. M.Kimelės spektaklio „Antigonė“ premjera įvyks spalio 5–6 ir lapkričio 3 dienomis. Tai – šiuolaikinė Sofoklio tragedijos versija.

Tomo Ivanausko nuotr./Koršunovas „Kankinio“ repeticijoje
Tomo Ivanausko nuotr./Koršunovas „Kankinio“ repeticijoje

Gruodžio 5–6 ir 12–13 dienomis Didžiojoje scenoje įvyks dar viena premjera – bus pristatomas Oskaro Koršunovo režisuotas spektaklis „Mūsų klasė“, pagal lenkų dramaturgo Tadeuszo Słobodzianeko to paties pavadinimo pjesę, pasakojančią apie Holokaustą ir istorinę atmintį.

Klaipėdos jaunimo teatras

Klaipėdos jaunimo teatro sezonas bus atidarytas rugsėjo 22 d. su skambiausia teatro praėjusių metų premjera – koncertu-spektakliu Graži ir ta galinga“ (kūrybinė komanda: V.Kvedaravičiūtė, R.Latvėnaitė, I.Pakštytė, A.Zacharovaitė, M.Žemaitytė). Kaip teigia teatro atstovai, apie į istoriją įėjusias moteris koncerte dainuojančioms merginoms nebeužtenka teatro scenos – jau nufilmuotas trumpametražis miuziklas, o šį rugsėjį planuojamas trijų muzikinių klipų pasirodymas. Planuose – ir muzikinis albumas.

E.Sabaliauskaitės nuotr./Spektaklio-koncerto „Graži ir ta galinga“ akimirkos
E.Sabaliauskaitės nuotr./Spektaklio-koncerto „Graži ir ta galinga“ akimirkos

Pirmąja Klaipėdos jaunimo teatro 8-ojo sezono premjera taps spektaklis „Motina“ pagal Maksimo Gorkio pjesę „Vasa Železnova“. Kūrinyje pasakojama pažįstama šeimos drama: mirštant tėvui, namuose renkasi šeimos nariai, laukiantys savo palikimo dalies. Pagrindinė istorijos figūra – motina Vasa, baudžianti, glostanti, ginanti, aukojanti, atgailaujanti ir valdanti namus, verslą bei savo artimųjų likimus. Premjera įvyks lapkričio 9 d., spektaklį režisuos Darius Rabašauskas.

Vasario mėnesį žiūrovai išvys pirmąjį Klaipėdos jaunimo teatro dokumentinį spektaklį „Jūrinės šviesos“. Spektaklį režisuoja kelis dokumentinius spektaklius apie Lietuvos miestus ir jų gyventojus jau pristatęs režisierius Jonas Tertelis. Šį kartą dėmesio centre – Klaipėda, jos gyventojai, tradicijos, mitai, istorija ir dabartis.

Klaipėdos muzikinis teatras

Lapkričio 22 dieną Klaipėdos muzikinis teatras Žvejų rūmuose pristatys vienintelės E.Balsio operos „Kelionė į Tilžę“ premjerą. Opera „Kelionė į Tilžę“ buvo sukurta pagal vokiečių rašytojo ir dramaturgo Hermano Zudermano apysaką, pasakojančią apie tragišką meilės trikampį. Pirmoji ir lig šiol vienintelė E. Balsio operos „Kelionė į Tilžę“ premjera 1980 m. įvyko Vilniuje, Operos ir baleto teatre. Naujam gyvenimui operą prikels režisierius Gytis Padegimas.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr. /Režisierius Gytis Padegimas
Dmitrijaus Matvejevo nuotr. /Režisierius Gytis Padegimas

Balandžio 17 d. bus pristatyta Jacqueso Offenbacho operetė „Orfėjas pragare“. Joje regime ironišką antikinio mito apie Orfėją ir Euridikę versiją, primenančią šeimyninio gyvenimo realybę – pagyvenusi kartu, mitinė įsimylėjėlių pora pavargsta vienas nuo kito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius