Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naujojo cirko stotelės“ prasidėjo ir keliauja į Naująją Vilnią, Baltupius, Trakų Vokę

Vilniaus miesto rajonuose prasidėjo šiuolaikinio cirko renginių ciklas „Naujojo cirko stotelės“, kuris truks iki rugsėjo 20 dienos. Atidarymo vakarą Dūmų fabrike Naujojoje Vilnioje šurmuliavo šeimos su vaikais stebėdami žonglieriaus Kasparo Bujanausko ir bendraminčių trupės „Būda“ pasirodymą „7 minutės“. O Artūro Areimos teatre Baltupiuose kelionę po Vilniaus mikrorajonus pradėjo belgų trupė „Post uit Hessdalen“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Būda“ pasirodymas „7 minutės“
„Būda“ pasirodymas „7 minutės“ / Gintarės Žaltauskaitės nuotr.

Pastaroji inovatyvų muzikinį cirko teatrą kurianti trupė atvyko net su dviem pasirodymais: „Pakuotojas“ (Pakman) ir „Žmogus smogia atgal“ (Man Strikes Back). Cirko meistras Stijn Grupping ir teatro kūrėjas Ine Van Baelen nepailsdami ieško naujų, skirtingų su cirku susijusių sričių kombinacijų, budina žiūrovų jausmus ir smalsumą. Teatrą įkurdindama ne tik salėje, bet ir krovininiame automobilyje ji žanro žavesį skleidžia per būgnų ritmų ir žonglieriaus kamuoliukų jungtį.

Renginių ciklas „Naujojo cirko stotelės“ gimė po to, kai scenos menų profesionalai pradėjo tyrinėti profesionaliosios kultūros pasiekiamumą įvairiose Lietuvos vietovėse. Paaiškėjo, kad Vilniaus pakraščiuose esančiuose rajonuose, kaip ir kitose nuo didmiesčių nutolusiose šalies vietose, kultūros pasiekiamumas labai komplikuotas ar jo beveik nėra.

„Netgi didmiesčio gyventojas, gyvenantis ne miesto centre, kur sukoncentruotos beveik visos kultūros įstaigos – labai retai nuvažiuoja iki spektaklio ar koncerto. Mano akimis tai – neatleistina, ypač jaunosios kartos atžvilgiu“, – teigia projekto sumanytojas Audronis Imbrasas. Jo žodžiais, pažangiosios Europos šalys seniai užtikrino lygiavertį profesionaliosios kultūros renginių pasiekiamumą visoje savo šalies teritorijoje. „Pavyzdžiui, šios srities pionierė Prancūzija, kokybiškos kultūros patekimo į tolimesnius regionus problemas sprendžia būtent per šiuolaikinio cirko veiklas“, – vadovaudamasis užsienio pavyzdžiu, žanro pasirinkimą aiškina profesionalas.

„Naujojo cirko stotelės“ renginiuose parinkti pasirodymai – kokybiški ir pripažinti tarptautiniu mastu, tačiau tuo pačiu ir sąlyginai nesudėtingi: „keliaujame į erdves kurios nėra arba yra menkai pritaikytos scenos menams, o pasirodymas turėtų būti palyginti nesunkiai suprantamas žiūrovams, kurie iki tol nelabai susidūrė su profesionaliaisiais menais“, – pasakoja A.Imbrasas.

„Naujojo cirko stotelės“ į Vilniaus miesto rajonus Naująją Vilnią, Baltupius ir Trakų Vokę, rugsėjo 15—20 dienomis atneša šiuolaikinio cirko potyrius. Čia Dūmų fabrike, Artūro Areimos teatre ir Trakų Vokės dvaro sodyboje per kelias dienas vyks apie dvidešimt pasirodymų. Beveik tiesiai iš Edinburgo Fringe festivalio atvyko komikė Julia Masli, pasirodymu žavės klounas Viggo Venn, tarptautinėje cirko bendruomenėje labai gerai žinoma akrobatų trupė „Un loup pour l’homme“, vienos seniausių viešųjų Prancūzijos cirko mokyklos „Pop Circus“ atlikėjai. Lietuvos kūrėjai „Taigi Cirkas“, Izabelė Kuzelytė drauge su Alise Madara Bokaldere ir Jason Dupree. Taip pat dar kelis kartus pasirodys Kasparas Bujanauskas su trupe „Būda“ bei belgai „Postu it Hessdalen“. Visa programa ir platesnė informacija yra čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius