-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O koks tu, kai nevaidini? Lili Stepankaitė

Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė ir teatro pedagogė Lili Stepankaitė užaugo teatro aplinkoje, aktorės ir scenografo šeimoje. Teatras ją lydi ir dabar, juolab, kad jau keturis dešimtmečius šeimos ir profesijos židinį kursto kartu su vyru aktoriumi Liubomiru Laucevičiumi. Įgydama gyvenimiškos patirties, Lili iš naujo atranda Atgimimo epochos idealus ir tuo dalinasi su savo mokiniais.
Lili Stepankaitė
Lili Stepankaitė / Dainiaus Ščiukos nuotr.

VISUS STRAIPSNIŲ CIKLO „O KOKS TU, KAI NEVAIDINI?“ TEKSTUS RASITE ČIA

Kam esate dėkinga už tokį gražų išskirtinį vardą?

– Neseniai sužinojau, kad sanskrito kalboje jis reiškia džiaugsmą. Jį pasiūlė turbūt tėtis – jis dirbo scenografu Panevėžio teatre kartu su Juozu Miltiniu. Matyt, įtaką padarė prancūziška atmosfera. Tiesa, besimokydama mokykloje pasirašinėdavau „Lilija“, nes buvo neįprasta. Bet dabar Lili vardas man patinka (šypsosi).

Kiek metų gyvenate Kaune ir kuo jums patinka šis miestas?

– Kaune gyvenu jau 30 metų. Prieš tai gyvenome Klaipėdoje, gimiau Panevėžyje. Kaunas man patinka. Į jį galima pažiūrėti iš kelių pusių. Čia susitinka Nemunas ir Neris. Čia yra kalnai. Bet svarbiausia – čia labai stipri iškilių žmonių, gyvenusių pirmosios nepriklausomybės laikotarpiu, aura: jų paliktos knygos, dailės kūriniai, architektūra. Ir dabar miestas gražėja, tvarkomos gatvės, pastatai, daug studentų ir žalumos.

Asmeninio albumo nuotr./Lili Stepankaitė
Asmeninio albumo nuotr./Lili Stepankaitė

Kokie jūsų pomėgiai, kurie nėra susiję su teatru?

– Knygos, gamta, kelionės, poezija, joga. Man įdomi senovės Rytų kultūra. Esu buvusi Indijoje, Egipte. Žavi ir traukia jų architektūra, pastatų puošyba, ažūras, mitologijos simbolika.

Kokį meno kūrinį išskirtumėte? Kas jus įkvepia?

– Įkvepia brandžių menininkų darbai – ar tai būtų literatūra, dailė, muzika, kinas ar teatras. Pastaruoju metu – architektūra. Dar ir dabar akyse stovi Renesanso epochos pastatų grožis. Italijoje esu buvusi keletą kartų, pernai apsistojome kelioms dienoms Florencijoje. Apvažinėjome visą Toskaną, grožėjomės Mediči palikimu.

Didžiausias jūsų turtas.

Gyvenimas.

Brangiausia dovana, kurią esate gavusi.

– Šeima. Labai džiaugiuosi mūsų vaikais, anūkais, šiltais tarpusavio santykiais.

Kas jus labiausiai džiugina ir kas liūdina?

– Džiugina darbas su jaunimu – jau 25 metus dirbu pedagoginį darbą „Saulės“ gimnazijoje. Mokomės, kaip įgytą dramos studijoje patirtį, būtų galima pritaikyti socialinėje dramoje. Juk gyvenimas yra scena, kurioje kiekvienas kasdien atliekame socialinius vaidmenis. „Žmogaus būties pagrindinė problema – visiškas atitrūkimas nuo gamtos, kitų žmonių ir nuo savęs paties“ rašė E.Frommas.

Asmeninio albumo nuotr./Lili Stepankaitė su mokiniais
Asmeninio albumo nuotr./Lili Stepankaitė su mokiniais

Ugdymas teatru man tuo ir įdomus, kad įvairiomis formomis skatina ieškoti to ryšio. Bedirbdama su gimnazistais kaifuoju nuo kūrybinio atradimo džiaugsmo ir be galo džiaugiuosi, kai jų gebėjimai tarsi iš pumpuro išsiskleidžia gėlės žiedu. Liūdina grubumas, egoizmas, priklausomybės, ypač jaunų žmonių. Kai jie nebegirdi kito žmogaus, rašo mobiliaisiais telefonais kažkam, ko nemato ir nejaučia.

Ko dar šiame gyvenime norėtumėte išmokti?

– Dabar, matyt, toks etapas, kai gyvenu Renesansu. Vis prisimenu M.J.Gelbo knygas apie Leonardą da Vinčį. Autorius aprašo septynis jo gyvenimo principus, akcentuoja įvairių dalykų ir reiškinių tarpusavio ryšį. Jo knygos moko, kaip tuos kūrybinius principus būtų galima pritaikyti gyvenime. Man įdomios tokios filosofinės ir psichologinės temos.

Ryškus vaikystės prisiminimas.

– Vasarodavom su pussesere pas senelius, mamos tėvus, kaime netoli Šušvės. Būdavau labai arti gamtos. Dabar tos sodybos nebėra, dėl to bent kartą per metus nuvažiuoju į Rumšiškes. Ten jaučiu tą aurą. Sėdint gonkeliuose matau darželį, užuodžiu žolynų aromatą, žaviuosi gėlių spalvomis ir formomis, girdžiu paukščių balsus. Prie namo augo mamos vardu pavadintas beržas Julka. Ir dabar man beržai labai gražūs visais metų laikais. Senelis mus mylėjo. Jis buvo sugalvojęs tokią atrakciją: įkeldavo mus į bačką ir nuritindavo nuo kalnelio. Patikdavo... O kai močiutė melždavo karvę, su puoduku rankoje šalia jos laukdavau pieno (juokiasi). Bet labiausiai įspūdį, matyt, paliko pojūčiai, susiję su gamta.

Ko labiausiai bijote?

– Atsakysiu dramaturgo J.Grušo kūrinių veikėjų žodžiais: „Baimės nėra, yra tik baimės jausmas“.

Jeigu būtų galima sugrįžti į praeitį ir dar kartą nugyventi vieną savo gyvenimo dieną, kurią pasirinktumėte?

– Kai atradau savo gyvenimo draugą.

G.Labucko nuotr./Lili Stepankaitė su Liubomiru Laucevičiumi
G.Labucko nuotr./Lili Stepankaitė su Liubomiru Laucevičiumi

Geros dienos receptas...

– Nieko nesureikšminti, išlikti pozityviam, išlaikyti pusiausvyrą ir jausti ryšį. Nieko nėra atsitiktinio.

O koks tu, kai nevaidini? Kokia tavo kava? Kokios knygos? Kas yra tavo milžinai? Koks tavo dangus? Kokie tavo aukščiai? Kur tavo užkulisiai?

15min tęsia straipsnių ciklą apie seniausio Lietuvoje – Nacionalinio Kauno dramos teatro – aktorius. „O koks tu, kai nevaidini?“ – toks yra šio sezono teatro šūkis. Apie tai – pokalbiai su aktoriais specialiame 15min ir Nacionalinio Kauno dramos teatro projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius