-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Operos ir baleto teatre vyko atminimo vakaras Virgilijui Noreikai

Ketvirtadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) įvyko maestro Virgilijui Noreikai (1935–2018) skirtas atminimo vakaras-labdaros renginys. Rugsėjo mėnesį LNOBT ketinama atidengti skulptoriaus Gedimino Piekuro sukurtą V.Noreikos memorialinį biustą.
Labdaros vakaras skirtas  Virgilijaus Noreikos atminimui
Labdaros vakaras skirtas Virgilijaus Noreikos atminimui / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Kaip teigė LNOBT vadovas Jonas Sakalauskas, sutapo kelios svarbios progos, nuo kurių atsispiriant buvo nuspręsta maestro atminimą įamžinti dabar.

„Pirma, rugsėjo 22 d. sueis 85 metai, kai gimė Noreika. Taip pat rugsėjo 23 d. vyks jau antrasis Noreikos tarptautinio vokalistų konkurso finalas teatre. Supratome, kad tai tinkamas metas tiek paminėti jubiliejų, tiek įamžinti patį legendinį solistą ir tikrai labai svarbią Lietuvoje asmenybę.

Ilgametis V.Noreikos mokinys Edgaras Montvidas iš karto po jo mirties išreiškė mintį įamžinti maestro atminimą – prie to labai norėjo prisidėti jo mokiniai. E.Montvidas jau tada siūlė foje įkurdinti skulptūrą, skirtą V.Noreikai. Taip pat ir Noreikos žmona rūpinasi jo įamžinimu“, – teigė J.Sakalauskas

Atminimo bei labdaros vakare taip pat skambėjo ir muzikinė programa.

„Muzikinėje programoje dalyvauja V.Noreikos studentai. Studentai, kuriems V.Noreika svarbus, studentai, apie kuriuos daug kalbėjo ir pats maestro. Jie atliks arijas. Noriu paminėti, kad turbūt didžiąją dalį programos sudarys kūriniai, prie kurių su jais Maestro dirbo klasėje. Tai muzikinė tąsa jo muzikinės tradicijos, jo muzikinės interpretacijos stiliaus.

Programoje pasirodys ir L.Bartusevičiūtės mokiniai. V.Noreikos žmona Loreta Bartusevičiūtė yra buvusi balerina, dabar – pedagogė. Per žmoną V.Noreika buvo tampriai susijęs ir su baletu. Todėl atminimo vakare – ir operos, ir baleto numeriai“, – kalbėjo J.Sakalauskas.

Virgilijus Noreika (1935-2018) dainavo daugelyje pasaulio teatrų scenų: Maskvos didžiajame teatre (daugiau kaip 50 kartų), Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera“, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Solistas sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų, surengė daugiau kaip 700 solinių koncertų.

V.Noreika Operos ir baleto teatro solistu tapo 1957 metais. 1975-1991 metais buvo šio teatro direktorius, meno vadovas. Pirmasis iš pokario Lietuvos solistų stažavosi Milano teatre „La Scala“.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje V.Noreika pradėjo dėstyti 1976 metais. Tarp jo mokinių yra Edgaras Montvidas, Merūnas Vitulskis, Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt), Tomas Pavilionis, Laimonas Pautienius, Arūnas Malikėnas, Sergejus Larinas, Algirdas Janutas, Liudas Norvaišas, Eugenijus Chrebtovas, Audrius Rubežius, Jonas Sakalauskas, Arvydas Markauskas, Bronius Tamašauskas, Mindaugas Žemaitis.

V.Noreika yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – 2010 metais įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija „už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“. Taip pat – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius, Estijos „Baltosios žvaigždės“ ordinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius