-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Oskaro Koršunovo Tartiufas su iPodu: pirmas režisieriaus pastatymas Danijoje

Penktadienį, balandžio 8 d., Danijos uostamiesčio Aarhus dramos teatre įvyks lietuvių režisieriaus Oskaro Koršunovo pastatymo „Tartiufas“ premjera.
„Tartiufas“
„Tartiufas“ / Rasmus Baaner nuotr.

Aarhusas yra antras pagal dydį Danijos miestas su puse milijono gyventojų, dar neoficialiai vadinamas Jutlandijos regiono sostine, kurioje įsikūręs vienas geriausių šalies teatrų „Aarhus teater“. Šiame teatre lietuvių režisierius Oskaras Koršunovas, pagarsėjęs savo itin išraiškinga teatro kalba, danų publikai pristatys šiuolaikišką ir dinamišką „Tartiufą“. Ši Moljero komedija savo tema ir nagrinėjamomis problemomis neprarado savo aktualumo iki šių dienų ir atspindi mūsų šiuolaikinę visuomenę, persisunkusią „tartiufizmu“.

O.Koršunovo „Tartiufas“ – šiuolaikiškas, savito stiliaus. Režisierius puikiai derina šiuolaikinius elementus su klasikiniais, pavyzdžiui, repas bei hiphopas persipina su barokine muzika, o klasikinių, Versalio gyvatvores primenančių griežtų linijų labirintinėje scenografijoje įterpta Philipo Starcko kėdė.

Oskaras Koršunovas gerai žinomas Šiaurės šalyse ir jo populiarumas vis auga su kiekvienu jo nauju pastatymu. Lietuvių režisierius ne kartą kūrė spektaklius Švedijoje ir Norvegijoje, o praėjusių metų pabaigoje debiutavo ir Islandijoje su V.Šekspyro drama „Audra“, kuri buvo įvertinta kaip vienas geriausių pastatymų islandų teatro istorijoje, o šio spektaklio scenografiją, kurios autorius Vytautas Narbutas, islandai pripažino geriausia iš visų kada nors sukurtų Islandijos teatruose.

„Tartiufas“ O.Koršunovui bus pirmas kūrybinis išbandymas Danijos teatrinėje scenoje. 2008 m. režisieriaus pastatytas spektaklis „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“ buvo vaidinamas Elsinore (Danijoje), Kronborgo pilyje, ten vykusiame tarptautiniame V.Šekspyro teatrų festivalyje.

„Mums pasisekė, kad vienas geriausių Europos režisierių – lietuvis Oskaras Koršunovas – Aarhuso teatre stato Moljero komediją „Tartiufas“. Savo tėvynėje šis menininkas yra Larso von Triero atitikmuo, o užsienyje jis dar žinomesnis. Noriu, kad Aarhuso teatras atsirastų tarptautiniame teatro šalių žemėlapyje, ir su tokio lygio menininko, kaip Oskaras Koršunovas, pastatymu „Tartiufas“ žengtas didelis žingsnis siekiant šio tikslo. Aš labai didžiuojuosi, kad mums pavyko pasikviesti Oskarą į Aarhuso teatrą, nes mano akyse jis yra vienas iš didžiausių režisierių pasaulyje“, – sako teatro meno direktorius Stefanas Larssonas.

Prieš beveik 350 metų parašyta Moljero komedija apie veidmainystę, dvigubą moralę ir savanaudiškumą buvo nedelsiant uždrausta iškart po premjeros karaliaus akivaizdoje Versalyje, jau vien todėl iškart tapo išskirtiniu reiškiniu.

Moljero laikais uždraustoji pjesė ypač aktuali šiandien, nes ši komedija – tai mūsų laikų tragedija, kai visuomenė yra tokia, jog daugelio žmonių likimas priklauso nuo kitų žmonių blogų ketinimų. Bet kas gi yra šių laikų tartiufas?

Anot režisieriaus Oskaro Koršunovo, Tartiufas – tai šių dienų „herojus“. Tobulas prisitaikėlis, karjeristas, pragmatikas ir ištvirkėlis. Siekdamas savo tikslų, šis personažas nesibodi jokių priemonių. „Žinoma, čia jis neapsimetinėja šventuoliu; jis greičiau yra puikus viešųjų ryšių specialistas, gerai suprantantis, kad nėra geresnio įrankio mulkinti lengvatikius už moralę, kuria jis ciniškai manipuliuoja. Veidmainystė ir melas jam tėra įvaizdžio kūrimas, o praturtėjimas kitų sąskaita – stiprybės ir pranašumo įrodymas. Tartiufai visada išpažįsta aktualiąją „religiją“. Moljero laikais jie buvo sulindę į bažnyčią, sovietmečiu – į partiją, o dabar jie ten, kur manoma: bankuose, politikoje ir t.t. Jie visada ideologiškai korektiški ir blogiausius darbus sugeba įvilkti į gražiausių žodžių rūbą. Pasaulinė finansinė krizė – „tartiufizmo“ pasekmė. Ši komedija būtų labai aktuali Lietuvoje, kuri tiesiog persisunkusi „tartiufizmu“. Todėl galvoju apie šio veikalo pastatymą ir OKT/Vilniaus miesto teatre“, – sako režisierius.

Moljero spektaklį Oskaras Koršunovas stato pirmą kartą. „Man atrodė, kad Moljeras, kaip ir apskritai klasicizmas, – pernelyg taisyklingas, todėl nuobodus. Beveik neteko matyti įdomių Moljero pastatymų. Tiesa, prisimenu puikų šviesaus a.a. Rolando Butkevičiaus vaidmenį „Skapeno klastose“ Jaunimo teatre. Kai dirbau Paryžiuje, teatre „Comedie Francaise“, mačiau daug pastatymų, bet mane labiau domino prancūzų aktorių kalbos mokykla nei patys spektakliai. Tik dabar, tiesiogiai susidūręs su Moljeru, patyriau, koks tai įdomus, turtingas ir gyvas teatras, kur į klasikinės poezijos rūbą įvilktas Renesanso gaivalas su visu savo karnavaliniu šėlsmu“, – pripažįsta Oskaras Koršunovas.

Tartiufo vaidmenį sukūrė garsus danų aktorius Petro Flyvholm. Spektaklio scenografas – Islandijoje gyvenantis žinomas lietuvių dailininkas Vytautas Narbutas, kostiumų dailininkė islandė Filippia Elisdottir. Orgoną vaidina Anders Baggesen, o jo žmoną, kurią Tartiufas suvilioja, – Dorthe Hansen Carlsen. Kiti spektaklyje dalyvaujantys aktoriai: Inge Sofie Skovbo, Merete Voldstedlund, Kim Veisgaard, Andreas Jebro, Mette Dossing ir Sargun Oshana.

Oskaro Koršunovo spektaklis „Tartiufas“ bus pristatytas tarptautiniame teatrų festivalyje Aarhuse ILT11.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius