Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžyje bus rodomas šokiruojantis spektaklis: tarp dekoracijų – kiaulės organai

Panevėžio teatre „Menas“ vasario 6 d. 18 val. šokio teatras „Okarukas“ pristato spektaklio „Meat Factory“ pagal Jaroslavo Melniko romaną „Maša, arba postfašizmas“ premjerą. Kol kas tai bus vienintelis spektaklio rodymas Lietuvoje. Rudenį „Meat Factory“ bus pristatomas Paryžiuje, Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje metu, rašoma pranešime spaudai.
„Meat Factory“
„Meat Factory“ / Organizatorių nuotr.

Kada protu nesuvokiami dalykai tampa norma? Kas yra žiaurumo anatomija? Kodėl mes sugebame žvėriškai elgtis su kitais žmonėmis ar gyvūnais? Kas yra žmogiškumas? Kada smurtautojas labiau kenčia nei jo auka? Ar meilė gali mus išgelbėti? Tai tik keletas klausimų, kuriuos kelia spektaklio kūrybinė komanda.

Spektaklis „Meat Factory“ nagrinėja šiandieną aktualius klausimus, kurie yra svarbūs norint identifikuoti ir išgryninti svarbiausias europietiškas vertybes – žmogaus orumą ir lygybę. Nagrinėdamas demokratijos ir laisvės sąvokas, spektaklis tiesiogiai nekalba apie karą, o kelia klausimus, kas yra žmogiškumo esmė bei kokiomis aplinkybėmis įsigali žiaurumas bei totalitarizmas, kaip tam galima pasipriešinti.

Romanas ir spekaklis analizuoja, kaip propagandos įgalintoje visuomenėje įsigali fašizmas ir kaip protu nesuvokiami dalykai tampa norma. Ši idėja tiesiogiai koreliuojasi su geopolitine situacija pasaulyje šiuo metu.

Dar 2013 m. lietuvių kalba išleista knyga buvo pranašiška, numatanti fašizmo atgimimą Rusijoje ir pasaulyje. 2014 m. Krymo aneksija, 2022 m. per plauką prezidento rinkimų nelaimėjo radikalios dešinės pažiūrų politikė Marine Le Pen, atvirai palaikanti Vladimiro Putino politiką. Dabar išsipliekęs Izraelio ir Palestinos konfliktas Gazos ruože, kur visos nežmoniškos priemonės yra pateisinamos ir žudomi nekalti civiliai ir vaikai. Naujosios šokiruojančios naujienos – ekstremalių dešiniųjų populistų pergalė rinkimuose Nyderlanduose su Geertu Wildersu priešakyje. Nerimą Europai kelia ir bręstantis nacionalizmas ir separatizmas Belgijoje, kur artėja rinkimai.

„Meat Factory“ tai tarpdisciplininis spektaklis, apjungiantis elektroninę muziką bei šiuolaikinį šokį su flamenko ir butoh elementais. Tai vizualus fizinis teatras su performanso menui būdingu intensyviu veiksmu scenoje. Spektaklio atmosfera kuriama garso, šviesų ir kinematografinių video projekcijų dėka su minimalia scenografija bei rekvizitais, kaip antai tikri kiaulės organai, kraujas, pienas, malkos ir t.t.

„Okarukas“ kelia sau tikslą atrasti ryšį su žiūrovu. Jiems svarbu, kad žiūrovas neišeitų iš spektaklio tuščiomis: gal jis nesupras, bet užsinorės perskaityti knygą, gal į kažką pažvelgs kitokiu žvilgsniu.

Svarbu paminėti, kad spektaklio metu yra naudojamos intensyvios šviesų ir garso instaliacijos, kurių poveikis gali turėti įtakos jautresniems ar epilepsija sergantiems asmenims. Dėl nuogo kūno ir smurto scenų, spektaklis N-18, rekomenduojamas suaugusiems.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius