Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permainos „Lėlės“ teatre: (pa)keistas meno vadovas ir artėjančios dvi premjeros

Vilniaus teatras „Lėlė“ naujus 2012-tus metus pradeda lavina naujienų bei pokyčių. Po ilgamečio režisieriaus Algirdo Mikučio Meno vadovo postą perima buvęs literatūrinės dalies vedėjas teatrologas Vilmantas Juškėnas. O teatro repertuare netrukus atsiras tokie spektakliai kaip suaugusių dėmesio lauksiantis „Teiresijo krūtys“, statomas režisieriaus Gintaro Varno, bei vaikams skirtas „Batuotas katinas“, režisuojamas A. Mikučio.
Naujasis meno vadovas Vilmantas Juškėnas
Naujasis meno vadovas Vilmantas Juškėnas / Festivalio KINGFESTIVAL archyvo nuotr.

Teatro ateitis – jaunimo rankose

Pasak teatro vadovo Juozo Marcinkevičiaus, jau seniai metas atiduoti teatrą jauniem.

„Aš be galo džiaugiuosi, jog mūsų teatro komandą papildė aštuoni jauni aktoriai. Jų ir spektaklių suaugusiems bei jaunimui dėka, teatre lankosi ne vien vaikai su tėveliais, bet ateina ir jaunimas – veiklūs bei iniciatyvūs žmonės. Todėl manau, jog absoliučiai dėsninga, kad ir meno vadovo pareigas atiduodame jaunam lėlių teatro apologetui – Vilmantui Juškėnui, – sakė teatro vadovas. – Vilmantas jau trečią sezoną intensyviai prisideda prie repertuarinių klausimų aptarimo, teatro planų bei meninės strategijos formavimo, todėl šių pareigų uždaviniai bei atsakomybė jam nėra nepažįstami. Manau, jog greit teatro veidas dar labiau išlygins savo raukšles bei pateiks platų bei kokybišką pasirinkimo diapazoną spektaklių klausimu ne vien vaikams, bet ir vyresniems teatro lankytojams.“

Naujasis meno vadovas V. Juškėnas teigia esąs pagerbtas jam parodyto pasitikėjimo ir stengsis pateisinti lūkesčius.

„Man savotiškai pasisekė perimti šias pareigas sezono viduryje, kai artėjantys įvykiai jau žinomi, kai reikia tiesiog tęsti darbą, sudarant kuo palankesnes sąlygas kūrėjams dirbti su naujų spektaklių pastatymais bei įgyvendinti sumąstytus planus. Taip pat jau dabar imamės sudaryti sąlygas naujoms idėjoms realizuoti ir tikimės vaisingų rezultatų“, – reziumavo V. Juškėnas. 

Siurrealizmo išpranašauta XXI amžiaus realybė

Jau kovo mėnesį žiūrovams bus pristatytas ambicingas muzikinis lėlių spektaklis pagal garsiojo prancūzų poeto, prozininko, žurnalisto ir meno kritiko Gijomo Apolinero (1880 - 1918 m.) pjesę „Teiresijaus krūtys“. Kūrybinę komandą be aktorių sudaro režisierius Gintaras Varnas, dailininkė Julija Skuratova, kompozitorius Vidmantas Bartulis.

Pasak J.Skuratovos, menininkai kurs „atgijusios formos“ teatrą, kuriame personažų vaidmenis atliks dailininko sukurtos formos. Lėlės, objektai, kostiumų detalės bus formuojami koliažo principu, naudojant XX a. pr. dailininkų kūrinių citatas. Scenografija bei kiti vizualiniai elementai bus inspiruoti kubistinio, konstruktyvistinio, futuristinio, siurrealistinio meno stilių. Spektaklyje, kurio veiksmas vyksta tarp Paryžiaus ir Zanzibaro, lėles animuos ne tik Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriai, bet ir ištikimi režisieriaus G. Varno bendražygiai – aktoriai Elzė Gudavičiūtė, Dovydas Stončius ir Vainius Sodeika.

Kūrėjai siekia lėlių farso ir grotesko žanrinėmis priemonėmis atskleisti šiuolaikinės vakarų visuomenės ydas: karjerizmą, abejingumą prastėjančiai demografinei padėčiai, medijų kultūros veidmainiškumą, trumparegišką valdžios politiką šeimos vertybių ugdymo klausimais.

VIDEO: Spektaklis suaugusiems "Jūratė ir KasTautas" (Vilniaus teatras "Lėlė")
„Mane dominanti Apolinero pjesė nekopijuoja realybės – ji ją kuria. Tai fantazijų, grotesko, burleskos, patoso ir kubistinio karnavalo derinys. Pjesės temos šiandien atrodo ne egzotiškos, kokios buvo XX a. pradžioje, o kasdienės – vaikų gimstamumo sumažėjimas, feminizmas, lyčių keitimas. Apolineras tarsi išpranašavo XXI amžiaus realybės atšvaitus“, – mintimis dalijosi G.Varnas.

Už sąmoningus vaikus!

Gegužės mėnesį „Lėlės“ teatro repertuarą papildys dar vienas muzikinis spektaklis vaikams pagal Charlesio Perraulto pasaką „Batuotas katinas“ – vieną žymiausių ne tik garsiojo prancūzų rašytojo, bet ir pasaulinės, vaikams skirtos literatūros kūrinių. Visiems puikiai žinomas siužetas teatrų scenose interpretuojamas dažniausiai tiesmukiškai ir iliustratyviai. Režisierius Algirdas Mikutis šioje pasakoje įžvelgia itin aštrią ir aktualią šiandienai socialinę tematiką – apgavystėmis ir gudrumu prasčiokai ir kvailiai tampa turtingi, gerbiami ir garbinami.

„Argi tai neprimena šiandieninių politinių, kultūrinių realijų, kai niekas nebesusimąsto, ar visų garbinami herojai išties yra herojai? Nugalėtojų neteisia. Manau, kad jaunąją kartą reikia ugdyti taip, jog šie nesektų akla propaganda, bet mąstytų kritiškai, mokėtų vertinti kitų poelgius, atskirtų pelą nuo grūdų ir priešintųsi iškraipytoms moralės normoms“, – teigė A. Mikutis.

Kaip pažymi Meno vadovas V. Juškėnas, „šiemet dėl ambicingų ir išskirtinių pastatymų bei vis gilinamo ryšio su savo žiūrovais, tikimės ypatingo jų dėmesio ir moralinės paramos. Taip pat norėtume, jog neliktų užmiršti ir senesni spektakliai ar praėjusio sezono spektakliai – jau sausio 20 d. kviečiame apsilankyti naujausioje režisieriaus ir dailininko Vitalijaus Mazūro premjeroje „Jūratė ir KasTautas“, kurioje pateikiama ganėtinai pankiška pozicija į tradicinį legendų traktavimą“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius