Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PIN kodas – „Išeik į kiemą“

„Iki repeticijos pabaigos liko 3 minutės ir pradėsime leisti žiūrovus“, – kiek susirūpinusi spektaklio prodiuserė sušunka režisierei, režisierė aktoriams, aktoriai – muzikantams... Pasakočiau ir pasakočiau, kas dėjosi paskutinėmis miuziklo „Išeik į kiemą“ repeticijų akimirkomis, tačiau nebėra laiko – į kiemą išėjo daug vaikų!
Miuziklas „Išeik į kiemą“ / Rimanto Bruzgio nuotr.
Miuziklas „Išeik į kiemą“ / Rimanto Bruzgio nuotr.

Į balandžio 26 dieną Jaunimo miuziklo teatro (JMT) Jaunųjų kūrėjų kultūros maratone „Kablys“ pristatytą edukacinį miuziklą visai šeimai „Išeik į kiemą“ susirinko ne tik vaikučiai, tačiau ir jų tėveliai, seneliai ir netgi proseneliai!

Rasti laisvą vietą skate-parke buvo nelengva, bet naują draugą, mintį, ar gerą nuotaiką – neišvengiama. Režisierės Eglės Kižaitės muzikinis spektaklis vaikams bei jų tėveliams išsiskyrė ne tik netradicine scenografija – miuziklo dekoracijomis tampa visa skate-parko erdvė – tačiau ir savo problematika.

Jaunieji aktoriai paskatinti didžiulio susidomėjimo surengs dar du pasirodymus gegužės 10 ir 31 dienomis Kultūros bare Kablys.

Ekologijos problema vaikų akimis

V. V. Landsbergio pasakos „Kaip pelytė Zita pasaulį išgelbėjo” motyvais sukurtas miuziklas jaunuosius teatro žiūrovus supažindina su gamtos užterštumo problema.

Vaikai yra skatinami saugoti aplinką, kurioje gyvena. Gamtos puoselėjimą spektaklis paverčia kiekvieno vaiko kasdienybe – žaidimu.

Miuziklas „Išeik į kiemą“ / Rimanto Bruzgio nuotr.
Miuziklas „Išeik į kiemą“ / Rimanto Bruzgio nuotr.

Smagiai su kiemo draugais leisdami laiką vaikai išmoksta bendrystės, atsakomybės už save bei kitą. Miuzikle šios savybės tampa pagrindine siužeto linija.

Pasak miuziklo kūrėjų, kiekvienas iš mūsų yra atsakingas už pasaulį, kuriame gyvename, žemę, kuria vaikštome, ir kiemą, kuriame žaidžiame. Sudėtinga ir rimta, atrodytų, tik suaugusius galinti sudominti tema, vaikams pristatoma lengvai, suprantamai bei linksmai. Smagūs, prasmingi libreto žodžiai sujungiami su nuotaikinga muzika.

Miuziklą kuria kartu su žiūrovais

Vaikai ne tik žiūri, bet kartu su aktoriais kuria miuziklą. Spektaklio metu aktoriai nuolat bendrauja su vaikais, įtraukia juos į veiksmą.

Miuziklo pradžioje aktoriai pradeda mėtyti iš atliekų sulipdytus kiaušinius, taip imituodami šiukšlių audra, kuri sunaikina taip visų vaikų mylimą kiemą.

Miuziklas „Išeik į kiemą“ / Rimanto Bruzgio nuotr.
Miuziklas „Išeik į kiemą“ / Rimanto Bruzgio nuotr.

Aktoriai susirinkusiems vaikams bei jų tėveliams taip pat išdalina popierinius kiaušinius. Prasideda „kiaušinių“ karas. Visus žiūrovus į spektaklio veiksmą įtraukusi scena sukelia daug juoko, šypsenų ir – kalną šiukšlių.

Šis sumanymas, tai noras atkreipti žiūrovų dėmesį, jog visi mes ir esame toji audra, kuri terštadama savąją aplinką užteršia visą pasaulį.

Supratę, jog praranda kiemą, draugai Aloyzas, Zitutė, Sraigė, Boružė, Broliai Laumžirgiai ir Trolis ryžtasi prašyti gervės Bernadetos pagalbos.

Ši pasiūlo sukonstruoti „ratus“ ir nukeliauti pas Pasaulio Karalių ir sužinoti, kaip išgelbėti pasaulį nuo baisiojo uragano – ekologinės katastrofos. Dainuodami miuziklo aktoriai šią sceną vėl kuria kartu su mažaisiais žiūrovais.

Nukeliavę pas Pasaulio Karalių vaikai sužino ką reikia daryti, kad jų kiemas vėl taptų miela vieta žaidimams. Aktoriai atsineša daugybę šiukšlių maišų, išdalina juos žiūrovams ir skatina visus sutvarkyti jų pačių sukeltą šiukšlių audrą.

Laureatu tapęs „Išeik į kiemą“

Edukacinis JMT miuziklas visai šeimai „Išeik į kiemą“ tapo vienu iš renginio „PIN diena: kulūros maratonas Kablys“ laureatu. Balandžio 28 dieną Kultūros ministerijoje vykusiuose apdovanojimuose miuziklas laimėjo antrąją vietą ir pelnė 400 eurų premiją, kurią įsteigė asociacija AGATA.

Po miuziklo „Išeik į kiemą“ vaikai neskubėjo skirstytis. Jaunieji žiūrovai dar ilgai šoko, juokėsi, dūko skate-parko rampose, drąsesni – fotografavosi su aktoriais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius