-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje statoma Thomo Bernhardo pjesė – „Minetis“

Vilniaus mažasis teatras rengiasi iškilmingam 25 m. jubiliejui. Šventinių renginių savaitė prasidės režisieriaus Rimo Tumino režisuota pjese „Minetis“ (2015 m. kovo 5 ir 6 d.).
Vilniaus mažajame teatre repetuojama pjesė  „Minetis“
Vilniaus mažajame teatre repetuojama pjesė „Minetis“ / D.Matvejevo nuotr.

Vienas iškiliausių Lietuvos režisierių – R.Tuminas – dirba su savo nuolatiniais kūrybiniais partneriais – kompozitoriumi Faustu Latėnu ir scenografu Adomu Jacovskiu. Šie iškilūs menininkai prieš 25 – erius metus sukūrė ir savo unikalia kūryba išgarsino Vilniaus mažąjį teatrą.

Režisierius, pasirinkęs iki šiol Lietuvos teatre nestatytą Thomo Bernhardo pjesę „Minetis“, prisipažįsta – jam artima Bernhardo pasaulėjauta.

„Bernhardui būdinga tema – nuolatinis nepasitenkinimas. Nepasitenkinimas tuo, ką daro jis pats ir tuo, kas vyksta aplinkui. Aš taip pat esu kupinas nevilties. Nevilties, kurią turiu nugalėti per žaidybos meną ir vėl pakilti į tikėjimą. Kad ir kur būčiau – Lietuvoje, Anglijoje, Izraelyje ar Rusijoje – visuomet pradedu teatrą nuo nevilties ir einu į viltį. Tai – vienintelis kelias“.

D.Matvejevo nuotr. /Vilniaus mažajame teatre reperuojama pjesė „Minetis“
D.Matvejevo nuotr. /Vilniaus mažajame teatre reperuojama pjesė „Minetis“

Pasak pjesės vertėjos Jurgitos Mikutytės „Tai – jautri pjesė apie 30 metų scenoje nestovėjusį ir paskutinį kartą karalių Lyrą svajojantį suvaidinti seną aktorių, kuris išlieja savo mintis apie menininko egzistenciją, vaidybos meną, tobulumo siekimą, santykį su publika, sustabarėjusią ir pramogų bei patogumų trokštančią visuomenę, gyvenimo paradoksalumą“.

Bernhardo pjesė atveria keistą gyvenimo tikrovę, deformuotus žmonių santykius, susvetimėjimą, vidinį žmogaus pragarą. Ypatingai svarbus šios pjesės pagrindinis herojus aktorius – maestro Minetis, kurį Vilniaus mažojo teatro scenoje įkūnys aktoriai Arvydas Dapšys ir Vladas Bagdonas. Jiems patikėtas personažas sukrečia savo minčių srauto galia, jo skelbiamos tiesos žiūrovui teikia išlaisvinančios galios. Maestro Rimo Tumino pastatymas apeliuoja į intelektualų, teatro meną ypač vertinantį, išpažįstantį žiūrovą.

D.Matvejevo nuotr. /Vilniaus mažajame teatre reperuojama pjesė „Minetis“
D.Matvejevo nuotr. /Vilniaus mažajame teatre reperuojama pjesė „Minetis“

„Tai – pjesė, kuri laukė savo aktoriaus, savo laiko. Ji labai kinematografiška, labai feliniška. Šios pjesės scenarijus parašytas kiekvieno žmogaus biografijoje. Kiekvieno žmogaus gyvenime – kaip griaučiai – slypi nesėkmės, finalo scenarijus. Bet tas finalas kartu yra nepaprastai gražus“ (Teatrologė Audronė Girdzijauskaitė).

Režisierius – Rimas Tuminas. Kompozitorius – Faustas Latėnas. Scenografas – Adomas Jacovskis. Vaidina: Arvydas Dapšys, Vladas Bagdonas, Inga Burneikaitė, Eglė Gabrėnaitė, , Indrė Patkauskaitė, Agnė Šataitė, Agnė Kiškytė, Daumantas Ciunis, Tomas Rinkūnas, Tomas Stirna, Tomas Kliukas, Bronė Stapulionienė, Kazys Vytautas Stapulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius