-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Provokuojantis Gintaro Varno spektaklis „Publika“ traukiasi nuo scenos

Kovo mėnesį Nacionalinio Kauno dramos teatro laukia išskirtinė proga – jis taps paskutinio režisieriaus Gintaro Varno spektaklio „Publika“ liudininku.
Spektaklis „Publika“
Spektaklis „Publika“ / D.Matvejevo nuotr.

Itin daug dėmesio sulaukusį spektaklį pristatantis teatras „Utopia“ į atsisveikinimą su „Publika“ žiūrovus kviečia kovo 12 d., 18 val.

Penkiems Auksiniams scenos kryžiams, tarp jų ir geriausio spektaklio kategorijoje, nominuota „Publika“ pirmą kartą žiūrovams buvo pristatyta 2010 metų lapkričio mėnesį. Kone ketverius metus spektaklis nesitraukė iš populiariausiųjų sąrašų, tačiau šiemet režisierius G.Varnas ryžosi padėti tašką.

Spektaklis „Publika“ pastatytas pagal vieno garsiausių XX a. ispanų poetų ir dramaturgų Federico Garcia Lorcos pjeses „Publika“ ir „Jei praeitų penkeri metai“.

Nors „Publika“ buvo parašyta 1930-aisiais, jos tekstas išspausdintas tik 1976 metais. Ir net ne gimtojoje G.Lorcos Ispanijoje, o Londone. Teatro žiūrovams jos irgi teko palaukti – pirmą kartą teatro scenoje ji buvo pastatyta tik 1972-aisiais.

Pagrindinė dramos kolizija sukasi apie homoseksualią meilę bei drąsą nusimesti kaukes ir būti savimi.

Toks sudėtingas „Publikos“ likimas siejamas su provokuojančiu jos turiniu. Pagrindinė dramos kolizija sukasi apie homoseksualią meilę bei drąsą nusimesti kaukes ir būti savimi.

Tais laikais ispanai būtų didžiai pasibaisėję scenoje išvydę G.Lorcos pjesės pastatymą. Atvira homoseksualios meilės tema ne visiems suprantama ir šiais laikais, o to laikmečio žmonėms būtų buvusi visiškai netoleruotina.

Jau tuo metu neįprasta buvo ir pjesės forma. Šiuolaikiniame G.Varno pastatyme jį tapo dar siurrealistiškesne ir neįprastesne.

Homoseskualumas tik viena iš dviejų pagrindinių G.Varno spektaklio temų. Antroji – teatras. Tik iš pirmo žvilgsnio šios temos skirtingos, o iš tiesų abiejose nagrinėjama teisę būti savimi: kaip homoseksualui svarbu atvirai mylėti savo lyties partnerį, taip ir teatrui – būti sąžiningam, provokuojančiam ir atviram, o ne patogiam ir nieko neužgaunančiam.

Drąsi, atvira ir provokuojanti – tokia yra ir G.Varno „Publika“. Spektaklis traukiasi nuo scenos, tačiau palieka ryškų pėdsaką Lietuvos teatro istorijoje, vildamasis, kad kone ketverius metus jo nešta žinia apie svarbą būtų savimi pasiekė ir Lietuvos žiūrovus.

Spektaklyje vaidina Elzė Gudavičiūtė, Gytis Ivanauskas, Sergejus Ivanovas, Mindaugas Jankauskas, Viktorija Kuodytė, Eimutis Kvoščiauskas, Edmundas Mikulskis, Martynas Nedzinskas, Antanas Obcarskas, Marius Repšys, Arūnas Sakalauskas, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius, Ainis Storpirštis ir Eglė Špokaitė.

Paskutinį kartą „Publika“ Lietuvos scenoje bus parodyta kovo 12 d., 18 val., Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius