Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojas Saulius Šaltenis: „Menas turi būti gyvas“

Sausio 31 ir vasario 1 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre įvyko Sauliaus Šaltenio pjesės „Lituanica“ premjera. Didelio žiūrovų susidomėjimo sulaukę pirmieji spektakliai sujungė rusiško ir lietuviško teatro kūrėjų pajėgas.
Spektaklio „Lituanica“ premjera Lietuvos rusų dramos teatre
Spektaklio „Lituanica“ premjera Lietuvos rusų dramos teatre / Lietuvos rusų dramos teatro arch. nuotr.

Nepriklausomybės aušroje sukurtos žymaus lietuvių prozininko ir dramaturgo S.Šaltenio pjesės pastatymo ėmėsi režisierius Jurijus Popovas, scenografas Andrius Žibikas, kostiumų dailininkė Diana Lozoraitienė. Spektaklio meno vadovas – Maskvos J.Vachtangovo teatro vadovas režisierius Rimas Tuminas. 

„Mano akimis, mene svarbiausia yra gyvybė. Nesvarbu – teatras, dailė ar poezija, menas turi būti gyvas, turėti sielą. Dabar teatruose tiek daug puikių, techniškai ar kaip kitaip „pagamintų“, bet negyvų dalykų, o daugeliu atveju siela tampa nebereikalinga ir verkia kampe... Nors spektaklį žiūrėjau kritiškai, manau, kad jis pavyko – pajutau, kad buvo tikrų, jaudinančių epizodų. Tikiu, kad spektakliui yra kur augti, kad laikui bėgant aktoriai atras dar daugiau spalvų ir prasmių, tačiau džiugina tai, kad spektaklis yra gyvas, o šiandien teatrui reikia „gyvų vaikų“, – po premjeros įspūdžiais dalijosi rašytojas S.Šaltenis.

S.Šaltenio „Lituanica“, režisuojama R.Tumino, pirmą kartą buvo pastatyta 1996 m. Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje. Šį kartą pjesės veikėjai prabilo rusų kalba, o pagrindinius vaidmenis kūrė Rusų dramos teatro aktoriai Artūras Aleksejevas (Žvirblis), Jelena Orlova (Birutė Lietuvaitė), Valerijus Lobunecas (Dantų gydytojas Laukys), Jelena Juščenko (Marija Laukienė), Jurijus Ščiuckijus (Pranas Augulis), Vladimiras Serovas (Stasys Lekavičius), Aleksandras Špilevojus (gimnazistas Algis), Telmanas Ragimovas (gimnazistas Kęstas), Jelena Bogdanovič (mokytoja Elena Kirkutė) ir kiti.

Dar vienas premjerinis „Lituanicos“ spektaklis Rusų dramos teatre bus rodomas kovo 7 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius