Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekonstrukciją įpusėjęs Nacionalinis dramos teatras žiūrovus į savo erdves pakvies jau balandį

Pačioje 2018 m. pabaigoje prasidėjusi Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) rekonstrukcija jau įpusėjo – ketvirtadienį teatras pravėrė duris, pristatydamas jau įvykusias ir dar laukiančias naujoves, bei savo 81-ąjį sezoną.
Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą
Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į tris sales – per vieną įėjimą

Kaip teigė LNDT direktorius Martynas Budraitis, pagrindinė užduotis, iškelta pradėjus rekonstrukciją, buvo perorganizuoti pastatą taip, kad į visas sales žiūrovai galėtų patekti per vieną įėjimą – kitaip nei buvo iki šiol. Tai ir bus įgyvendinta: per centrinį įėjimą žiūrovai pateks ne tik į didžiąją salę, bet ir į naujai įrengtą 350 vietų mažąją salę bei į studiją, kuri talpins 100 žmonių.

Tikimasi, kad mažoji salė duris atvers jau kitų metų balandį. Į studiją žiūrovai bus kviečiami 2021 m. vasarą.

Tiesa, spektaklių didžiojoje salėje dar teks palaukti: „Didžioji salė kol kas nejudinama. <...> Bus aiškiau po šiuo metu vykstančių pirkimų, sutarčių derinimo, skaičiavimo ir t.t. Gali būti taip, kad mes pradėsim darbus jau šiemet. Tai reikalaus daugmaž pusantrų metų – visi statybos darbai, įrangos derinimai. Skaičiuojame, kad 2022–2023 m. sezone jau turėtume startuoti su pilnai baigta didžiąja sale“, – sakė M.Budraitis.

Jis atkreipė dėmesį ir į greta salių atsidarysiančią repeticijų erdvę: „Ji atsiras buvusiam dekoratyviniam ceche, kur buvo gaminamos dekoracijos, rekvizitas. Ta salė mums labai reikalinga tam, kad galėtume spektaklius repetuoti su pilnomis dekoracijomis, būti daugmaž arti tikro apšvietimo, kad galėtume trumpinti scenų užimtumą priešpremjerinėms repeticijoms. Tai leis suvaidinti daugiau spektaklių scenose.“

Išplėsta kavinių erdvė ir terasa su miesto panorama

Pokyčių sulauks ir kitos LNDT erdvės. Vietoje senosios rūbinės ir teatro kasų atsiras kavinių erdvė, veiksianti ne tik spektaklių metu, o naujoji rūbinė ir tualetai bus įkurdinti rūsyje.

Teatro foje išliks baseinas ir skulptūra „Versmė“, drauge grąžinant kitus originalius architektų Nasvyčių interjero sprendimus – atkuriant originalias spalvas bei medžiagas.

Dar viena naujiena – terasa ant stogo. Joje taip pat veiks kavinė, o žiūrovai galės pasigrožėti Vilniaus miesto panorama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą

Kaip teigė M.Budraitis, visame pastate taip pat bus sutvarkytos šildymo ir ventiliacijos sistemos, todėl nebereiks atšaukti spektaklių gegužės-birželio mėnesiais arba raginti žiūrovų nenusivilkti paltų viduržiemį.

M.Budraitis: papildomas finansavimas leis laiku atidaryti mažąją salę

LNDT gavo papildomą finansavimą iš Vyriausybės kultūros infrastruktūros plėtrai ir atnaujinimui dėl COVID-19 pandemijos – teatrui atiteko 10,8 mln. eurų. Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigė, jog ši parama padės paspartinti teatro rekonstrukciją. Tad kiek sparčiau ji vyksta dėka šių lėšų?

„Mes šiemet neturėjome finansavimo senosios foje rekonstrukcijai, senojo bufeto rekonstrukcijai, senųjų tualetų rekonstrukcijai<...>, taip pat įrangai įsigyti. Papildomas finansavimas leidžia mums laiku atsidaryti mažąją salę ir foje bei įsigyti [reikiamą] įrangą“, – sakė M.Budraitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą

Anot jo, šiemet rekonstrukcijai ir įrangai planuojama iš skirtingų šaltinių panaudoti beveik 19 mln. eurų.

Paklaustas, ar prasidėjus rekonstrukcijai atsirado nenumatytų lėšų, teatro direktorius teigė: „Pavyzdžiui, kasi rūsį ir atkasi šaltinį. Iš pradžių čia per parą būdavo 24 kubai vandens. Turėjom įrengti siurblius – jie nuolat veikia, vandenį atiduoda tiesiai į lietaus kanalizaciją. <...> Ten, kur bus grimerinės, paaiškėjo, kad perdangos yra kritinės būklės. <..> Repeticijų salėje paaiškėja, kad buvo padarytas toks brokas tarybiniais laikais, kad, kaip statybiniai sako, keista, kad tai stovi.<...> Nuolat atsiranda siurprizų. Tai reikalauja ir papildomų lėšų, ir laiko.“

Tačiau anot M.Budraičio, įgyvendinta jau pusė rekonstrukcijos, o darbai vyksta greitai ir efektyviai.

Naujame sezone – transliacijos internetu ir naujos erdvės

Pristatydamas naująjį sezoną M.Budraitis atkreipė dėmesį, jog per pandemiją LNDT netransliavo senų spektaklių įrašų. Viena vertus, jo teigimu, teatre reikalingas gyvas kontaktas, antra vertus, jei jau kažkas transliuojama, tai turi būti daroma gyvai ir tam reikia pasiruošti.

Būtent tai kitą sezoną LNDT ir darys: „Visos premjeros, kurios išeis šį sezoną, bent jau rudenį, bus transliuojamos internetu po vieną kartą“, – sakė M.Budraitis, pridurdamas, kad transliacijos bus mokamos.

Kadangi teatras vis dar gyvena rekonstrukcijos nuotaikomis, buvo ieškoma naujų erdvių, kur būtų galima tiek repetuoti, tiek pasirodyti. Viena jų tapo „Vilniaus kino klasteris“, kur įvyks pirmoji sezono premjera – 6 val. teatro patirtis „Respublika“, režisuojama lietuvių žiūrovams jau pažįstamo „Lokio“ režisieriaus Łukaszo Twarkowskio.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Budraitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Budraitis

M.Budraitis, teigęs, jog labai tiki šiuo darbu, spaudos konferencijoje džiaugėsi, kad šio spektaklio koprodiuseris yra garsusis Miuncheno „Kammerspiele“ teatras, o du aktoriai iš šio teatro trupės vaidins „Respublikoje“.

Rugsėjo pradžioje premjerą švęsiančiame spektaklyje žiūrovai taip pat pamatys Nelę Savičenko, Martyną Nedzinską, Rasą Samuolytę, Algirdą Dainavičių, Gediminą Rimeiką, Dianą Anevičiūtę, Vainių Sodeiką, Valentiną Novopolskį ir kt.

„Vilniaus kino klasteryje“ lapkritį įvyks ir Jono Vaitkaus spektaklio „Didysis kelias“ premjera. Pirmą kartą į lietuvių kalbą išverstoje A.Strindbergo pjesėje pagrindinius vaidmenis kurs Vytautas Rumšas, Remigijus Bučius, Saulius Balandis, Ramunė Skardžiūnaitė, Ramutis Rimeikis, Rasa Samuolytė, Arūnas Sakalauskas, Džiugas Siaurusaitis.

LNDT tęsiant jaunųjų kūrėjų programą, bus pristatyti dviejų jos laureatų – Karolio Vilko ir Motiejaus Ivanausko – spektakliai, kurie buvo nukelti dėl koronaviruso pandemijos. M.Ivanausko „Dialogai“ bus pristatyti LNDT studijoje jau rugsėjį, o Karolio Vilko spektaklis „Mėnesiena“ žiūrovų lauks kitų metų birželį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po rekonstruojamą Lietuvos nacionalinį dramos teatrą

Žiūrovus rugsėjį į Jonavos kultūros centrą kvies pasirodymas „Vaidina Marius Repšys“, kuriame – dienoraščių ir knygos fragmentai, sukurtų vaidmenų reminiscencijos, įtaką aktoriui padariusių asmenybių imitacijos.

Spalį bus pristatytas Jano Fabres spektaklio „Nakties rašytojas“ eskizas (spektaklio premjera laukia kitąmet), o tą patį mėnesį Antanas Obcarskas planuoja spektaklio „Alisa“ pagal Lauryno Adomaičio pjesę premjerą.

Antroje sezono dalyje LNDT taip pat žada garsaus Lenkijos režisieriaus Grzegorzo Jarzynos spektaklio pagal Stanisławo Lemo kūrinį „Soliaris“ premjerą bei Kamilės Gudmonaitės (dramaturgė – Teklė Kavtaradzė) spektaklio „Kartos“, apie skirtingais laikotarpiais gimusių žmonių skirtumus ir panašumus, premjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius