Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 30 /12:30

Reorganizacijos grimasos: Kauno pantomimos teatro aktoriai, po sujungimo su šokio teatru „Aura“, taps šokėjais ir bus atleisti

Rugpjūčio 30 d. yra paskutinė 45 metus gyvavusio Kauno pantomimos ir plastikos teatro (KPPT), vienintelio tokio Lietuvoje, veiklos diena. Vasario 28 d. priimtu Kauno miesto tarybos sprendimu, po pusmetį trukusios reorganizacijos teatras buvo sujungtas su šokio teatru „Aura“ ir jo juridiškai nebeliko.
Kauno pantomimos ir plastikos teatras įsikūrė M.Daukšos g. 34 pastate (įėjimas iš kiemo)
Kauno pantomimos ir plastikos teatras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Veikęs 45 sezonus, teatras žlugs. Tokio repertuarinio teatro, vienintelio tokio Lietuvoje, neliks. Paruošti pantomimos aktoriai jauni neteko darbo, prapuolė tęstinumas, o tai svarbiausia. Baigus reorganizaciją liko tik šokio teatras „Aura“

Biudžetinės įstaigos „Aura“ Įstatuose nėra niekur įrašyta žodžio pantomima. Nuo rytojaus automatiškai tapsime „Auros“ šokėjais. Turėsime šokti, jei gebėsime. Pantomimos spektaklių statyti neleidžiama. Pusmetį dar buvo lyg žadama, kad bus įsteigta viešoji įstaiga.  Tą žadėjo ir meras Andrius Kupčinskas. Bet nieko neįvyko“, – sakė  KPPT aktorius Sigitas Laukagalis, daugiau nei 30 metų dirbantis pantomimos trupėje.

Jis su kolegomis pakvietė žurnalistus pabūti teatro patalpose paskutinę jo gyvavimo dieną.

Pagrindinis motyvas, kodėl teatras išnyko – nepelninga veikla. Tačiau aktoriai sako, kad negalima visko matuoti pinigais, o teatras statė spektaklius, dalyvavo miesto šventėse, reprezentavo miestą užsienyje. „Mes nesame komercinis teatras, nesame nešokame striptizo erelių, kitoks tikslas. Mes ne popsinis teatras“, – pabrėžė Laukagalis.

S.Laukagalis atskleidė, kad aktoriai gauna tūkstantį litų. „Tikrai dirbame ne dėl tūkstančio“, – tikino aktorius. Metinis teatro biudžetas buvo 230 tūkst. Lt, „Auros“ – apie 600 tūkst. Lt. „Ar tokie pinigai išgelbėtų miestą? Ar metiniame biudžete jie sudaro esminę dalį?“, – retoriškai klausė atro aktoriai.

VIDEO: Aktorius Sigitas Laukagalis

KPPT kolektyvas atkreipė dėmesį, kad sujungiant kitas Kauno kultūros įstaigas, jos niekur neišnyko, tiesiog liko vienas vadovas, tačiau visi kolektyvai tęsia veiklą. Su „Aura“ KPPT aktoriai sakė neradę bendros kalbos, nes šokio teatras negali priimti pantomimos aktoriaus, nes tokio etato nėra, galima įdarbinti tik šokėjais. „Auros“ atstovai patvirtino, kad sudaryti galimybę statyti pantomimos spektaklius nebus. KPPT aktoriai bus atleisti.

Kauno meras Andrius Kupčinskas penktadienį sakė, kad teatro neliks, nes jis nebuvo pelningas. Paklaustas, ar menas vertintinas tik pinigais, mero vadovas buvo konkretus ir atviras: „Na, negali egzistuoti menas dėl meno. Turi kažką atiduoti“.

A.Kupčinskas penktadienį sakė vakar gavęs Kultūros ministerijos atsakymą, kad ji nesutinka būti dalininke steigiant viešąją įstaigą, kartu su savivaldybe ir KPPT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius