-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierė K.Gudmonaitė: „Tiek daug kalbame apie moteris, bet pamirštame, kaip šiame pasaulyje jaučiasi vyrai“

„Aš esu tikras vyras ir neturiu jokių problemų“, – sako vienas iš trijų draugų Jonis (aktorius Vaidas Maršalka). Šią savaitę Nacionaliniame Kauno dramos teatre režisierė Kamilė Gudmonaitė pristato premjerą – spektaklį „Panika“, kuriame kalba apie tai, kaip šiuolaikiniame pasaulyje jaučiasi vyrai.
Kamilės Gudmonaitės spektaklio „Panika“ pristatymas
Kamilės Gudmonaitės spektaklio „Panika“ pristatymas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Trys personažai – trys gyvenimai. Tačiau daugiau nei trys problemos. Penkios dienos, per kurias televizijos laidų vedėjas, grafikos dizaineris bei santechnikos įrangos pardavėjas bando suprasti problemas ir išmokti gyvenimą.

Su kokiais iššūkiais susiduria vyrai?

Pagal šiuolaikinio suomių dramaturgo Mika Myllyaho to paties pavadinimo pjesę sukurtas spektaklis kviečia į provokuojančią ir realistinę miesto visatą, kurioje tikras ir įsivaizduojamas krizes patiria šiandienos vyrai.

Intelektuali ir aštri komedija pasakoja apie tris draugus, kurie stengiasi „susitvarkyti savo gyvenimus“. Pasitelkę rytų praktikas ir psichoterapiją, jie leidžiasi į absurdišką, komišką ir rimtą savęs pažinimo kelionę, kuri atskleidžia vyriškumo kaip socialinio antspaudo problematiką.

Su kokiais iššūkiais šiandien susiduria vyrai, ko iš jų tikisi visuomenė ir šeima? Kokius reikalavimus jiems kelia šis laikmetis? Kokios neurozės slepiasi po tvirto, šeimą išlaikančio ir dominuojančio vyro vaidmenimis?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kamilė Gudmonaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kamilė Gudmonaitė

Režisierė K.Gudmonaitė, savo darbuose laužanti visuomenės primetamus „normalumo“ stereotipus, žada ne tik lengvai absurdišką komediją, bet ir atkreipia dėmesį į aktualias socialinio gyvenimo įtampas.

Kaip teigia pati režisierė, jai norėjosi atsigręžti į vyrus ir patyrinėti, kaip jie jaučiasi suaktyvėjusio feminizmo amžiuje.

„Kol jų akis pamažu aptraukia liūdesys“

Kalbėdama apie pasirinktą pjesę režisierė išskyrė kelis ją sudominusius aspektus – vyriškumo problematiką, psichinę sveikatą ir šias dvi temas, sugulančias vienoje pjesėje.

„Esu stačiusi spektaklį „Trans Trans Trance“, kuriame tyrinėjome moteriškumo problematiką ir kreipėme dėmesį į moteris. Vėliau man tiesiog iškilo klausimas, kad mes mūsų kultūroje tiek daug kalbame apie moteris, bet pamirštame, kaip šiame pasaulyje jaučiasi vyrai.

Aš pati užaugau šeimoje, kurioje vyrai nereikšdavo atvirai savo jausmų. Pagalvojau, kad vis tik svarbu kreipti dėmesį ir kelti klausimą, leisti kalbėti vyrams apie tai, kaip jie jaučiasi“, – kalbėjo K.Gudmonaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kamilės Gudmonaitės spektaklio „Panika“ pristatymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kamilės Gudmonaitės spektaklio „Panika“ pristatymas

Pasak režisierės, mūsų visuomenėje tarsi priimtina, jog vyras yra sėkmingas, verslus, dominuojantis.

„Tai – kažkokia vyro idėja, kuri, mano nuomone, kelia daugybę neurozių vyrams, neatitinkantiems tokio stereotipo. Šis spektaklis kalba apie tai, kaip jaučiasi vyras, kai jis nesugeba išreikšti savo jausmų. Jis nuo pat mažens mokomas neverkti, nebijoti, būti stiprus. Vieno personažo žodžiais kalbant, vyrai nuolatos bėga – nuo savęs, savo jausmų, kol jų akis pamažu aptraukia liūdesys. Pjesė tyrinėja, ar vyrai gali kalbėtis, ar moka kalbėtis.

Nors kalbame apie vyrus, bet krizėms nėra lyties ir lygiai taip, kaip vyrai išgyvena emocines krizes, lygiai taip pat ir mes, moterys, patiriame tuos pačius dalykus. Tad man ši pjesė pasirodė skirta ne tik vyrams, bet ir moterims“, – kalbėjo režisierė.

Pasak aktoriaus Manto Zemlecko, sukūrusio Makso vaidmenį, jam ši pjesė yra labiau apie draugystę bei tai, kad reikia kalbėtis.

„Aš ir pats pastebiu, kad mes mažai kalbamės apie tam tikrus dalykus. Tada juos dedi, kaupi ir emocijos išsprogsta. Nereikia specialiai gydyti savęs, bet reikia tiesiog būti kartu. Ir tas buvimas gydo. Tai amžinai aktualu“, – sakė M.Zemleckas.

Kaune – K.Gudmonaitės antrasis spektaklis

„Panika“ – antrasis Nacionaliniame Kauno dramos teatre pristatomas K.Gudmonaitės spektaklis.

Pernai metų pradžioje menininkė čia pristatė spektaklį „Keturi“, sukurtą remiantis ištrauka iš V.Pelevino romano „Čiapajevas ir Pustota“.

„K.Gudmonaitė yra ypač svarbi mūsų kūrybinio proceso planavime. Kartu galime eiti į kūrybinius kalnus. Dirba beveik ta pati komanda, tačiau šis spektaklis kitoks, negu „Keturi“, kuris, beje, yra rodomas ir šiuo metu.

Tarsi galima įžvelgti panašią problematiką, bet visiškai kita raiška. Kamilės ir Barboros (scenografijos ir kostiumų dailininkė Barbora Šulniūtė) duetas ypač svarbus, jos čia rado kūrybos namus“, – kalbėjo Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Spektaklio „Panika“ premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre gruodžio 18, 19 ir 20 d.

Režisierė Kamilė Gudmonaitė, scenografijos ir kostiumų dailininkė Barbora Šulniūtė, vaizdo projekcijų autoriai Ridas Beržauskas, Barbora Šulniūtė, Jonas Litvinas. Vaidina: Mantas Zemleckas (Maksas), Gytis Laskovas (Leo), Vaidas Maršalka (Jonis)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius