Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierius Ramūnas Abukevičius apie spektaklį „Hermeticum“: „Varomoji šio spektaklio jėga – meilė“

Vilniuje jau 9-ąjį sezoną pradeda Ramūno Abukevičiaus intymusis teatras „Ramūno ateljė“.
Spektaklis „Hermeticum, arba trečias kelias iš dviejų galimų“
Spektaklis „Hermeticum, arba trečias kelias iš dviejų galimų“ / „Ramūno ateljė“ teatro archyvo nuotr.

Sezono pradžiai „Ramūno ateljė“ pristato ilgai brandintą premjerą – dramą „Hermeticum, arba trečias kelias iš dviejų galimų“. Apie šią premjerą kalbamės su spektaklio autoriu ir režisieriu Ramūnu Abukevičium.

– Kaip kilo kilo idėja statyti šį spektaklį?

– Visa, galima sakyti, prasidėjo nuo vaizdinių. Prieš kokius šešerius–septynerius metus kilo idėja sukurti spektaklį paremtą Egipto palikimu. Senasis Egiptas yra tas židinys, iš kurio įvairiomis kryptimis skleidėsi kultūra – ji keitėsi, įgavo įvairias formas ir galų gale transformavosi į mintį, mąstymą, pasaulėjautą ir į gyvenimą tokį, kokį mes turime dabar.

Plėtojant šią temą toliau, šalia atsirado ir viduramžių hermetizmas, ir šiuolaikinė to hermetizmo samprata, atsivėrė ir sumanymas, kokiu būdu anų laikų mintys galėtų pasiekti mus ir būti aktualios šiandien. Viso šio ilgo kelio gale liko tai, ką mes turim šiandien – pjesę ir premjerą.

Pjesės tekste yra senųjų egiptietiškų, hermetizmo aforizmų ir paprastų šiuolaikinių tekstų. Visa tai jungiama į vieną visumą. Pjesės veiksmas gali būti priimamas lyg savotiška, uždara (hermetinė) meditacija. Žmogus žiūrėdamas spektaklį tarytum prisijungia prie vykstančio teatrinio ritualo ir įjungia savo emocijas, savo vidumi ir mintimis išgyvena kartu visą šią apeigą.

Ši pjesė, tai hermetinis žaidimas. Tarsi Hermano Hesės stiklo karoliukai, toks užsiėmimas, kai atsiskyręs nuo pasaulio ir visuomenės žmogus užsiima tik jam vienam (ar nedidelei žmonių grupei) suprantama veikla ir tuo pačiu lyg išstumia, išbraukia, atitraukia save nuo sociumo. Tik priežastys kiekvieno žmogaus – vis kitos. Mūsų personažo, apie kurį kalbame spektaklyje, gyvenimo tėkmę pasiveja dvidešimties metų senumo įvykiai ir sugriauna susikurtą uždarą hermetinį pasaulį. Per atsivėrimus, dvasinius išyvenimus jis vėl traukiamas atgal į socialinę terpę.

– Kalbate apie meilę. Ar tai jums įdomiausia tema?

– Meilė apskritai yra įdomiausia tema. Meilė moteriai, meilė vaikams, meilė Dievui, meilė žmogui – tai iš tiesų universali tema ir viena iš svarbiausių kiekvieno žmogaus gyvenime. Kiekvieno žmogaus gyvenimo varomoji jėga. Šis spektaklis – apie gyvenimą. O varomoji spektaklio jėga – meilė.

– Ką norėtumėte, kad žiūrovas išsineštų iš jūsų spektaklio?

– Meilę. Ir tą suvokimą, kad kiekvienas mes savo gyvenimą dėliojame patys, skriaudžiam ar apdovanojam save. Tačiau viską lemia mūsų pačių poelgiai, motyvai, veiksmai ir jų pasekmės. Žmogus turi stabtelti, apsidairyti ir įsižiūrėti į šalia esančius žmones, suklusti ir išgirsti ne vien save, bet jautriai kontaktuoti su aplinka. Iš to gali rastis ir palankesnė žmogui socialinė visuma. Manau, kad bendravimas ir jautrumas artimam – tai yra priežastis kurtis geresnei socialinei visuomenei. Galbūt tai ir yra trečias kelias iš dviejų galimų.

Spektaklyje vaidina aktoriai: Gabrielia Kuodytė, Justė Zinkevičiūtė, Ramūnas Abukevičius. Scenografiją kūrė Aldona Jankauskienė, muziką – Raimundas Eimontas, spektaklio vaizdo dailininkas Adomas Jablonskis. Režisierius Ramūnas Abukevičius.

Premjeriniai spektakliai „Hermeticum, arba trečias kelias iš dviejų galimų“ vyks teatre „Ramūno ateljė“, (Latako g. 1-1) spalio 11 d., 18 d. ir 25 d. 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius