-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Scenos meno atstovai pasipiktinę: pasigedo dramaturgijos nominacijos „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimuose

Šįmet tarp „Auksinių scenos kryžių“ nominantų kultūros bendruomenė pasigedo dramaturgijos kategorijos. Kai kuriems kultūrininkams tai sukėlė pasipiktinimą, tad buvo inicijuota vieša peticija, kurios autoriai yra dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė, aktorė Ieva Brikė bei režisierius Justas Tertelis.
„Auksiniai scenos kryžiai“
„Auksiniai scenos kryžiai“ / Lauros Vansevičienės/ 15min nuotr.

Menininkai viešu laišku taip pat kreipėsi į kultūros ministrą Simoną Kairį ir profesionalaus scenos meno vertintojų komisiją. 15min susisiekus su šių metų „Auksinių scenos kryžių“ komisijos pirmininke Deimante Dementavičiūte-Stankuviene, situacijos ji nekomentavo.

„Apmaudu, kad šalia kitų būtinų spektaklio elementų – vaidybos ir režisūros, nėra pastovios, kasmet ir nuosekliai nacionalinę dramaturgiją įvertinančios premijos. Lietuvoje vis daugėja rašančių profesionalių pjesių autorių ir kitaip prie spektaklio kūrimo proceso prisidedančių dramaturgių ir dramaturgų, todėl jų darbų ignoravimas valstybiniu lygmeniu – nebeįmanomas“, – teigia peticijos iniciatorė G.Labanauskaitė.

Lauros Vansevičienės nuotr./Gabrielė Labanauskaitė
Lauros Vansevičienės nuotr./Gabrielė Labanauskaitė

Pranešimo autorių kreipimesi teigiama, kad nėra spektaklio be dramaturgijos: „Sunku rasti teatro, operos, šokio ar kokį kitą spektaklį, kuriame nebūtų pasitelkta dramaturgija ar jos priemonės.“

„Todėl mes – dramaturgės/-ai, režisierės/-iai, aktorės/-iai, scenografės/-ai, kompozitorės/-iai, scenos menų kritikės/-ai – ir kiti su scenos menu susiję žmonės pageidaujame, kad kiekvienais metais į „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų sąrašą būtų įtraukta nacionalinės dramaturgijos nominacija, kartu su kitomis – režisūros, aktorių vaidmenų, kostiumų dizaino, scenografijos, muzikos kompozitorių ir kitų teatro meno profesionalų premijomis“, – teigiama atvirame laiške.

Pasak jų, kiekvienais metais Lietuvoje yra sukuriama daugybė spektaklių pagal lietuvių dramaturgiją, kurie yra gausiai lankomi ir mėgstami žiūrovų. Jie pasitelkia LATGA, kuri kasmet surenka nemažai pajamų už autorių kūrybą, duomenis.

„Dramaturgijos neįtraukimas į „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų sąrašą rodo profesionaliojo scenos meno vertinimo komisijos nenorą puoselėti ar negebėjimą skirti scenos meno kūrinį sudarančius dėmenis, neetišką ir nepagarbų požiūrį į dramaturgijos profesiją atstovaujančius kolegas ir nusižengia esminėms Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos deklaruojamoms vertybėms, puoselėjančioms nacionalinę kūrybą, tame tarpe ir Lietuvoje kuriamą dramaturgiją“, – rašoma tekste.

Peticijos autoriai abejoja šių metų „Auksinių scenos kryžių“ komisijos profesionalumu: „Suprantame, kad meno vertinimas yra labai subtilus procesas, reikalaujantis įsigilinimo į įvairius vertinamo kūrinio aspektus, bet atsisakymas pastebėti dramaturgiją kaip pilnavertišką spektaklio kūrybos elementą, verčia abejoti pačios komisijos profesionalumu, parodo nenorą stiprinti šio kūrybos lauko tradicijas ir raidą mūsų šalyje, sukuria iškreiptą scenos menų kūrybos procesų suvokimą, nuvilia dramaturgijos profesionalus ir jų kolegas.“

Dėl anksčiau pateiktų argumentų scenos meno atstovai prašo, kad nuo 2025 metų dramaturgijos kategorija būtų nuosekliai įtraukta į "Auksinių scenos kryžių" apdovanojimus.

Kreipimąsi jau pasirašė virš dviejų šimtų teatro bendruomenės narių, tarp kurių dramaturgai, aktoriai, režisieriai, scenos menų vadybininkai, cirko artistai, šokėjai ir kiti scenos meno profesionalai. Parašai bus renkami iki kovo 27 dienos, vėliau atviras kreipimasis bus išsiųstas kultūros ministrui Simonui Kairiui ir profesionaliojo scenos meno vertinimo komisijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius