-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Sirenos“ pristato Lietuvos teatro vitriną: 13 spektaklių, jauni ir gerai žinomi scenos vardai

Apie ryšio klaidas įspėjantis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ pristato Lietuvos teatro vitriną, kurioje šį rudenį žiūrovai išvys net 13 lietuviškų spektaklių. Nuo pat festivalio pradžios jau 16-ąjį kartą rengiamoje lietuviškoje programoje pirmą kartą šalia puikiai žinomų mūsų šalies kūrėjų pristatomi „Jauni balsai“ – tai septyni jaunosios kartos autorių spektakliai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Fizikai“
„Fizikai“ / Tado Povilionio nuotr.

„Festivalis „Sirenos“, pirmasis pradėjęs rengti lietuviško teatro vitriną ir pakvietęs su ja susipažinti užsienio scenos ekspertus, per 15 metų parodė garsiausių lietuvių režisierių spektaklius – nemaža jų dalis dabar sudaro Lietuvos teatro aukso fondą. Praėjusiais metais išėjo Eimuntas Nekrošius – po tokios netekties supranti, kad teatras šiandien yra esminių pokyčių ir virsmų zonoje. Todėl ypač svarbi į sceną žengianti naujoji karta, kurią šiemet norime pristatyti. Vieniems režisieriams tai – debiutiniai darbai, kiti jau yra sukūrę ne vieną spektaklį ir toliau formuoja savitą teatro kalbą. Neatsitiktinai lietuviškoje vitrinoje – ir E.Nekrošiaus mokinių spektakliai“, – sako „Sirenų“ lietuviškosios programos koordinatorė Agnė Pulokaitė.

Lietuvos teatro vitrinos spektakliai skirtingose Vilniaus scenose bus rodomi rugsėjo 25-29 dienomis. „Mūsų teatro mėgėjams tai išskirtinė galimybė per labai trumpą laiką pamatyti šviežius, drąsius, novatoriškus pastarųjų poros sezonų lietuviškus spektaklius. Taigi durys atviros visiems, ne vien Vilniuje festivalio metu būsiantiems užsienio ekspertams ar galimiems kūrybos partneriams“, – pabrėžia A.Pulokaitė.

16-tąjį kartą pristatomoje „Sirenų“ lietuviškoje programoje – žinomų ir ne sykį apdovanotų teatro kūrėjų darbai. Tai režisierės Yanos Ross „Vienos miško pasakos“ (pristato Valstybinis jaunimo teatras), Oskaro Koršunovo „Liučė čiuožia“ (OKT/Vilniaus miesto teatras), Artūro Areimos „Fizikai“ (Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras), Kirilo Glušajevo „Nuostabūs dalykai“ (teatras „Kitas kampas“), klaipėdietės lėlių teatro dailininkės ir režisierės Gintarės Radvilavičiūtės „Doriano Grėjaus portretas“ (Vilniaus teatras „Lėlė“), šiemet „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimuose triumfavusio norvegų režisieriaus ir choreografo Jo Strømgreno šokio spektaklis „Durys“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Lietuvos teatro vitrinos „Jaunų balsų“ programoje – net kelių E. Nekrošiaus studentų darbai. Tai Pauliaus Markevičiaus spektaklis „Dalykai“ (Meno ir mokslo laboratorija), Adomo Juškos „Fikcijos“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir Ievos Kaniušaitės spektaklis „1+1=1“ (teatras ,,Meno fortas“).

Ruslano Bolgovo nuotr./„Stabat Mater“
Ruslano Bolgovo nuotr./„Stabat Mater“

Tarp „Jaunų balsų“ žiūrovai galės pamatyti ir pirmą kartą „Sirenose“ dalyvaujančio Apeirono teatro režisierės Eglės Kazickaitės spektaklį „Stabat Mater“. Žanro ribas laužys muzikos ir medijų performansas „This Order Goes Wrong“ (smuikas – Lora Kmieliauskaitė, kompozitorius – Dominykas Digimas), pristatytas „Menų spaustuvės“ jaunųjų menininkų programoje „Atvira erdvė“.

Debiutas ne tik „Sirenose“, bet ir apskritai profesionalioje scenoje – tai režisieriaus Motiejaus Ivanausko spektaklis „Užšalimas“, tapęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos scenos meno eskizų konkurso „Balkono okupacija 2018“ nugalėtoju. Taip pat – šiame konkurse publikos simpatijų prizą pelnęs spektaklis „Viskas, kas žemiška, liudija apie mirtį“ (kūrybinė grupė: Jonas Golubovskis, Džiugas Grinys, Karolis Norvilas, Aurelijus Pocius).

Pirmą kartą „Sirenų“ Lietuvos teatro vitrinoje dalyvauja Juozo Miltinio dramos teatras, Apeirono teatras, Meno ir mokslo laboratorija, improvizacinis teatras „Kitas kampas“.

Bilietai ir abonementai į „Sirenų“ festivalio tarptautinės ir lietuviškosios programos spektaklius – jau prekyboje, juos galima įsigyti „Tiketos“ kasose ir internetu, svetainėje www.sirenos.lt.

„Sirenų“ Lietuvos teatro vitrinos tikslas – kurti dialogą tarp Lietuvos ir užsienio teatro, analizuoti, kas svarbu mums ir kuriantiems svetur, o taip pat pakviesti įvairaus profilio teatro profesionalus susipažinti su lietuvių teatro scena, atverti ją tarptautinei rinkai ir padėti užsimegzti galimoms kūrybinėms partnerystėms. 16-osios „Sirenos“ šiemet vyks rugsėjo 25-spalio 13 dienomis.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius