Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklius „Šventė“ ir „Trans Trans Trance“ OKT teatre pristatanti K.Gudmonaitė: „Man svarbus skirtingumo įtvirtinimas“

„Norėčiau pasidžiaugti šio OKT/Vilniaus miesto teatro sezono tema. Kaip menininkė ir žmogus paskutiniuosius metus nagrinėju Kitą, į šią kategoriją ir noriu kreipti savo kūrybą. Man svarbus skirtingumo įtvirtinimas“, – pasakoja Kamilė Gudmonaitė, režisieriaus Oskaro Koršunovo teatre sukūrusi du spektaklius, kalbančius apie visuomenės „aklojoje zonoje“ esančius žmones. Spektaklis „Trans Trans Trance“ vilniečių ir miesto svečių lauks jau rytoj, lapkričio 23 d. Švęsti gyvenimą spektaklyje „Šventė“ režisierė ir aktoriai kvies gruodžio 3-4 d., rašoma pranešime spaudai.
/ Asmeninio archyvo nuotr.

„Trans Trans Trance“ – tai iš atvirų pokalbių apie moteriškumą gimęs spektaklis, kurio tematiką kūrybinė komanda laikui bėgant išplėtė iki klausimo, kiek mus įtakoja ir formuoja lytinė tapatybė? Ar moteriškumas ir vyriškumas yra socialinis konstruktas, ar prigimties dėsnis? O jeigu peržengsime visuotinai suprantamą moteriškumo normą? Kur baigiasi lytis? Ar galima būti ir vyru, ir moterimi vienu metu?

„Viskas prasidėjo nuo to, kad ėmiau kelti klausimą, kodėl egzistuoja tik vyras ir tik moteris ir kodėl moteris visada turi būti moteriška, o vyras – vyriškas. Pastebėjau, kad dėl lyčių binariškumo, kuris mūsų visuomenėje nekvestionuojamas, ir vyrai, ir moterys tampa stereotipų aukomis. Tokia norma netgi skatina smurtą, nes tie, kurie jos neatitinka, dažniausiai atsiduria socialinio gyvenimo paraštėse.“, – teigia režisierė K.Gudmonaitė.

„Trans Trans Trance“ – neabejotinai geriausiai užsienyje žinomas K.Gudmonaitės spektaklis. Per pastaruosius keletą metų jis buvo pristatytas tarptautiniuose festivaliuose Berlyne (Vokietija), Londone (Didžioji Britanija), Milane ir Romoje (Italija), Liubline ir Varšuvoje (Lenkija).

Spektaklis „Šventė“ gimė vedant aiškaus pojūčio, kad neįgalumas vis dar yra nematoma visuomenės kategorija. Norint ją suprasti, prie paties neįgalumo reikia artinti tiek teatrą, tiek žiūrovus, stengiantis pažvelgti į jo esmę, stebint, ką patys negalią turintys asmenys mąsto apie neįgalumą kaip fenomeną. Spektaklyje kūrėjai siekia apnuoginti normalumo sąvoką ir iškelti klausimą apie galimą žmogaus egzistavimo įvairovę, pojūčių ir potyrių įvairumą.

„Kūrybinis procesas nebuvo lengvas – visgi, kalbėti neįgalumo tema nėra įprasta ar drąsu, ypač Lietuvoje. Reikėjo laiko, kad atsivertume, kad išdrįstume kalbėti apie sau labai jautrius ir subtilius dalykus. Visas procesas man labiausiai atskleidė tai, kad nors spektaklyje kalbama apie negalią, galų gale nei kūrybinė komanda, nei žiūrovai nebemato negalios – jie mato tik labiausiai įgalius, laisvus žmones, kurie švenčia savo egzistavimą, savo gimimą, patį gyvenimą“, – apie iššūkius ir atradimus pasakoja režisierė K.Gudmonaitė.

Oficiali statistika skelbia, kad neįgalieji Lietuvoje sudaro apie 9% visų gyventojų – tai beveik kas dešimtas šalies gyventojas. Visgi, dauguma negalios neturinčių asmenų apklausos metu drąsiai teigia, kad neįgalių asmenų Lietuvoje apskritai nėra.

„Kodėl mes jų nematome? Norėjosi žengti žingsnį į jų priėmimą, išgirsti, ką jie nori pasakyti, kaip nori egzistuoti ir būti. Spektaklio forma – buvimas kartu su žiūrovais ir taip įvyksta grupinė terapija“, – apie „Šventę“ pasakoja K.Gudmonaitė.

Spektaklis „Trans Trans Trace“ – jau lapkričio 23 d., Menų spaustuvės Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Spektaklis „Šventė“ – gruodžio 3-4 d., OKT studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius). Spektaklių pradžia 19 val. Bilietus platina Tiketa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius