-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklyje – iš vyriškų marškinių pagamintas šviestuvo gaubtas

Nacionalinis Kauno dramos teatras kauniečius ir miesto svečius pirmą kartą kviečia į draugišką aplinkai spektaklį, kuriame kostiumai ir scenografija pagaminti iš nebereikalingų  drabužių ir daiktų. „Nulis plius nulis lygu vienas“, – sako spektaklio „Vasarvidžio nakties sapnas“ scenografijos ir kostiumų kūrėja Justė Kondratė.
Draugiškas aplinkai spektaklis „Vasarvidžio nakties sapnas“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre
Draugiškas aplinkai spektaklis „Vasarvidžio nakties sapnas“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre / NKDT nuotr.

Scenografijos ir kostiumų kūrėja J.Kondratė kartu su seserimi One Maldžiūnaite eina koja kojon su Fashion Revolution Lithuania. Tai – organizacija, kuri vadovaujasi tvarios mados ir ekologijos principais.

Kam pirkti naują rietimą medžiagos, kai galima panaudoti jau pasiūtu nebenaudojamu drabužiu? Išaugti, nebemadingi, nebereikalingi drabužiai pasmerkti dūlėti spintose arba iškeliauti į šiukšlių konteinerį. Bet galimas ir kitas scenarijus – jų prikėlimas naujam, pakartotinam netgi scenos gyvenimui.

Nors naujai gyvenimui Justė ir Onė yra prikėlusios nemažai drabužių, tačiau darbas scenoje buvo pirmasis.

NKDT nuotr. /Justė Kondratė
NKDT nuotr. /Justė Kondratė

„Viskas buvo kurta iš senų daiktų. Mūsų verslas taip pat su tuo susijęs, tad norėjosi garsiau paskelbti apie šią idėją. Ir režisierei Eglei Kižaitei tai buvo artima mintis. Pats spektaklis yra gamtos stebuklą, apie mistiką, apie mišką, natūralumą.

Gamtą mylėti ir saugoti galima įvairiais būdais, o šis spektaklis yra labiau skirtas paaugliams, jaunimui“, – sakė J.Kondratė.

Pasak kūrėjos, jaunus žmones norisi atvesti į „antivartotojiškumą“, o tai labiausiai gali pasireikšti per drabužius, per madą.

Nors žmonės tikrai nesiliaus pirkę žinomų prekės ženklų drabužių, tačiau abiejų sesių tikslas – didinti sąmoningumą ir parodyti, kad seni drabužiai gali būti įdomūs ir subtilūs.

„Spektaklyje pritaikėm, perdarėm senus drabužius. Labai daug yra išmetama vyriškų marškinių, tai vienas iš pagrindinių išmetamų dalykų. Šiame spektaklyje iš juodų marškinių padarėme šviestuvo gaubtą, taip pat šortus, iš senų vestuvinių suknelių pasijonių pasiuvome tiulio sijonus.

Spektakliui sukurti viską iš nebenaudojamų daiktų mums buvo iššūkis“, – pasakojo J.Kondratė.

Senas sijonas su skyle gali būti sulopomas, o buvusios skylės vietoje padaromas raukinys, sijonas su dėme nutrumpinamas, nebemadinga drabužio apykaklė – nukerpama.

Tai – tik kelios detalės, kaip galima senus drabužius prikelti naujam gyvenimui.

Spektaklyje esančios dekoracijos yra taip pat iš senų daiktų – nenaudojama siuvimo mašina, pakabos.

NKDT nuotr. /Draugiškas aplinkai spektaklis „Vasarvidžio nakties sapnas“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre
NKDT nuotr. /Draugiškas aplinkai spektaklis „Vasarvidžio nakties sapnas“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre

Daug dekoracijų spektaklyje nėra – scenoje veikia senovinė ateljė, o pagrindinis pasakotojas yra siuvėjas, kuris, keisdamas drabužius, keičia žmonių charakterius.

Prekinio ženklo „Šarka“ įkūrėja J.Kondrotė sako, kad senų drabužių ji turėjusi nemažai, mat su tuo susijęs ir verslas. Juos Justei atiduoda tiek pažįstami, tiek nepažįstami žmonės.

Pasak J.Kondratės, į Lietuvą įžengus prekinių ženklų, garsėjančių nedidelėmis drabužių kainomis, parduotuvėms, lietuviai kuo toliau, tuo labiau išmeta daugiau drabužių.

„Pamenu, kai studijavau Olandijoje, pastebėjau, kad merginos sijoną nusiperka vienam vakarui, o po savaitgalio jį išmeta. Man buvo šokas“, – sakė pašnekovė.

Justė sako, kad apie drabužius ir jų pirkimą vertėtų pagalvoti ne tik žiūrint spektaklį, tačiau ir kasdienybėje, perkant nebrangius, tačiau prastos kokybės ir audinio sudėties drabužius firminėse parduotuvėse.

„Geriau jau palaukti išpardavimų ir nusipirkti vieną, bet gerą daiktą. Kokybiškų daiktų galima rasti dėvėtų drabužių parduotuvėse, kur kašmyro megztinį galima nusipirkti už tris eurus“, – sakė J.Kondratė.

Apie spektaklį

Pagal Williamo Shakespeare’o pjesę sukurto spektaklio premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre vyks vasario 14, 18, 25 dienomis.

Viena populiariausia garsiojo dramaturgo W.Shakespeare’o pjesė neatsitiktinai rampos šviesą išvys šv. Valentino dieną – meilės kerams paklūsta visi – ryžtingi jaunuoliai ir drovios merginos, karaliai ir kunigaikščiai, fėjos ir net dievai. Ji užklumpa netikėtai ir išeina neįspėjusi. Ji apdovanoja ypatingomis galiomis ir paverčia bejėgiais. Ji nepavaldi logikos dėsniams ir nepaklūstanti protui. Ji džiugina ir žeidžia. Turtina ir sekina. Ji yra dovana, netgi tada, kai myli asilą. „Vasarvidis“ – komedija, džiaugsmingai, nuotaikingai ir jaunatviškai pasakojanti apie stebuklingą meilės gėlę – tereikia jos sultimis miegančiajam suvilgyti akis, ir prasideda magiškas nubudimas.

Spektaklio režisierė – Eglė Kižaitė.

Vaidina: Eglė Grigaliūnaitė, Neringa Nekrašiūtė, Goda Petkutė, Andrius Gaučas, Gytis Laskovas, Gytis Laskovas ir Pijus Narijauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius