Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Švyturio menų doke“ įpusėja teatro savaitgalis

Klaipėdos „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3) įpusėja ketvirtadienį Memelio teatro premjera startavęs teatro savaitgalis „Teatro elingas“. Penktadienį, lapkričio 16-ąją, du spektaklius atliks Klaipėdos jaunimo teatro trupė, o šeštadienį, lapkričio 17-ąją, į premjerą pakvies Apeirono teatras.
Memelio teatras
Memelio teatras / Organizatorių nuotr.

Memelio teatro premjera „Geroji ir išvirkščioji pusės“, kuriai režisierę Rūtą Bunikytę ir choreografą Karolį Barčių įkvėpė dainininkės Roisin Murphy dainos, sulaukė didelio klaipėdiečių susidomėjimo. Kompozitoriaus ir prodiuserio Kristijono Lučinsko aranžuotas mados ir šokio spektaklio garso takelis sukūrė žaismingą pagrindą profesionalių šokėjų komandos darbui, kuris ne vienam žiūrovui gali suteikti puikią startinę poziciją domėtis šiuolaikinio šokio žanro įvairove. Scenos puošmena tapo dizainerės Gretės Petkevičiūtės sukurti modernūs kostiumai bei šokėjų įvaizdis.

„Dvigubas“ penktadienis

Penktadienio vakarą iškart į du spektaklius – „Žinią“ ir misteriją „Už linijos“ – kviečia pavasarį Klaipėdos jaunimo teatro statusą įgijusi režisieriaus, aktoriaus ir teatro pedagogo Valentino Masalskio suburta trupė.

Nepaisant jauno savo ir aktorių amžiaus, teatras jau yra sukaupęs nemažą repertuarą ir užmezgė bendradarbiavimą su kitais uostamiesčio kolektyvais – bendri kūrybiniai planai Klaipėdos jaunimo teatrą sieja su Klaipėdos valstybiniu muzikiniu teatru, Klaipėdos kameriniu orkestru ir kitais. Tvirta ir perspektyvi kūrybinė partnerystė teatrą sieja su jaunu dramaturgu Mindaugu Nastaravičiumi.

Gausi jaunų aktorių komanda ir jos vadovas Valentinas Masalskis aktyviai įsiliejo į Klaipėdos miesto gyvenimą. Vienas iš didžiausio dėmesio sulaukusių renginių – šį rudenį kartu su Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra ir gausia uostamiesčio menininkų bei visų miesto reikalams neabejingų žmonių bendruomene surengta Senamiesčio turgaus naktis.

Teatro elingo publikai vakaro metu pristatys rečiau rodytus savo spektaklius, režisuotus V. Masalskio. Spektaklių kompozitore – Nijolė Sinkevičiūtė, dailininkė ir scenografė – Renata Valčik, juose vaidina gausi Klaipėdos jaunimo teatro trupė. „Žinia“ – veržlumu trykštantis šaukinys, kuriame susilieja skudučiai, savadarbiai būgnai, kūno perkusija, ritmas ir dainos. Mačiusieji šį spektaklį vieningi: tai – tikras energijos užtaisas, neribotų kūrybinio kolektyvo galimybių ir pedagogo indėlio iliustracija, žavinti darna ir polėkiu. „Už linijos“ – misterija, arba scenoje kuriamas ritualas. Juo siekiama atkartoti pasaulio cikliškumą: nenutrūkstamą jo kūrimo tėkmę ir susidūrimą su riba, kurią peržengus įvyksta susinaikinimas.

Idealistai – prieš vėjo malūnus

Paskutinę „Teatro elingo“ dieną, lapkričio 17 d., šeštadienį, 18 val. premjerą „Fliuchšteino moterys“ pristatys trečiuosius metus gyvuojantis Apeirono teatras, šį rudenį iš neformalios bendraminčių grupės tapęs savarankiška įstaiga. Naujajame spektaklyje filosofo, teologo ir psichoterapeuto Davido Madseno romano „Sapnų dėžutė“ motyvais nagrinėjama kasdienybės absurdo supamo individo pasaulėjauta.

Barokine juodąja komedija vadinamas britų autoriaus kūrinys inspiravo režisierę Gretą Kazlauskaitę eksperimentinei komedijai su tragedijos motyvais. „Kokią ribą pasiekė visuomenė, kur asmenybė, turinti sveiką ir šviesų požiūrį, ima abejoti visa ko tikrumu?“ – klausia spektaklio kūrybinė komanda.

Anot G. Kazlauskaitės, situacijoje, kai išpažįstančiajam žmogiškumo idealus tenka svarstyti, ar jis yra „normalus“, tenka rinktis – pritapti prie aplinkos arba kovoti su vėjo malūnais. „Fliuchšteino moterys“ – apie tai, kas nutinka pasirinkus drąsesnį kelią.

Spektaklyje vaidina Eglė Šimėnaitė, Gerda Surgautaitė, Kornelija Krasilnikovaitė, Agnė Stalaučinskytė, Eglė Kazickaitė, Aiva Krupelytė, Viktorija Kriučkovaitė, Živilė Beniušytė, Erika Kubiliūtė.

Ši premjera Apeirono teatro repertuare – jau ketvirtoji. Aktyvių ir ambicingų jaunųjų kūrėjų komanda, puoselėjanti diskursyvinio teatro, kuris nuosekliai plėtotų savo teminę liniją ir ugdytų režisierius ir aktorius kaip vienodai svarbius sceninio vyksmo dalyvius, siekia publikai siūlyti alternatyvą Lietuvoje egzistuojančioms teatro organizacinėms formoms ir kūrybiniams sprendimams.

Bilieto į vieną „Teatro elingo“ vakarą kaina – 20 Lt. Bilietai – „Tiketoje“ ir renginio vietoje prieš spektaklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius