-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinis universitetų teatrų forumas nukels žiūrovus į autentišką 1918 m. vasario 16-ąją

Tarptautinis universitetų teatrų forumas gegužės 6–12 d. Vilniuje vėl plačiai atvers studentiškų teatrų duris ir kvies žiūrovus į spektaklius, renginius, dalinsis idėjomis ir kultūrinėmis patirtimis. Šiemet Nepriklausomybės paskelbimo šimtmečiui skirtas teatrų forumas žiūrovams suteiks neeilinę patirtį – nukels juos į 1918 metų vasario 16-ąją ir pakvies patirti kaip ši diena atrodė eilinio Vilniaus gyventojo akimis.
Teatras
Teatras / VGTU teatro-studijos „Palėpė“ nuotr.

„Suvieniję jėgas organizatoriai surengs neeilinę teatrinę akciją, atkuriančią 1918-ųjų metų Vilnių su visomis to meto miestiečių aktualijomis bei kasdienėmis problemos. Bus galima pamatyti ir sužinoti, ką apie Lietuvos nepriklausomybę mąstė paprastas žmogus šaltą žiemą karo nualintame mieste. Remiantis išlikusiais šaltiniais – laikraščių straipsniais, skelbimais, vietinių gyventojų atsiminimais, signatarų dienoraščiais ir pan. apie kasdienį miesto gyvenimą, bus sukurta tokia atmosfera, kuri leis žiūrovui pasijausti 1918-ųjų vasario 16-osios dienos Vilniaus gyventoju ar svečiu“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas vienas iš forumo organizatorių ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) teatro-studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas.

Šioje teatrinėje akcijoje dalyvaus Vilniaus universiteto (VU) Dramos ir Kinetinės trupės bei VGTU teatro-studijos „Palėpė“ nariai, taip pat kitų universitetų teatrų nariai bei aukštųjų mokyklų studentai, ją režisuos VU Kinetinės trupės vadovas Andrius Pulkauninkas.

Anot O.Kesmino, dažnai vasario 16 d. idealizuojama net nesusimąstant, kad tai yra ne atsitiktinumas, o sunkaus darbo rezultatas. Tokiame kontekste kultūrai ir menui tenka labai svarbus vaidmuo – skatinti pokyčius. „Tokio vaidmens aktualumą suvokė ir Lietuvos intelektualai, raginę žmones domėtis savo kultūra, atskleisti jos svarbą visuomenei ir taip didinti tautinį sąmoningumą. Teatras, kaip viena iš meno formų, reflektuoja visuomenės išgyvenimus, aktualijas, čia gimstantis dialogas padeda suprasti ir naujai pažvelgti į mūsų istoriją, valstybingumo pradžią“, – akcentuoja režisierius.

Jo teigimu, Tarptautinis universitetų teatrų forumas siekia į Nepriklausomybės akto jubiliejų pažvelgti ne tik per šventės prizmę, bet per atsakomybę dalyvauti valstybės kūrimo procese: „Vasario 16 d. yra ne tik Lietuvos sukaktis, tai yra daugelio Europos valstybių jubiliejus ir jį norime paminėti kartu su kitų šalių studentų teatrų svečiais, žiūrovais ir nepamiršti, kad mes, savo valstybės piliečiai, turime ne tik teisę, bet ir pareigą dalyvauti valstybės gyvenime“.

Forumo metu vyks vakaronės, kūrybinės laboratorijos, bus galima pamatyti 12 studentiškų spektaklių, kuriuos parodys Lietuvos universitetų – VGTU, VU, KTU – studentiškų teatrų trupės ir svečiai iš Ispanijos, Italijos, Jungtinių Amerikos valstijų, Didžiosios Britanijos, Baltarusijos. Visi renginiai nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius