-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatro judėjimo „No Theatre“ režisierius Vidas Bareikis: „Auksinių scenos kryžių“ komisijos verdiktas – įžeidimas Lietuvos aktorėms

Teatro judėjimo „No Theatre“ režisierius Vidas Bareikis yra pasipiktinęs „Auksinių scenos kryžių“ komisijos sprendimu nenominuoti nė vienos aktorės moters nei už pagrindinius, nei už antraplanius vaidmenis.
Vidas Bareikis
Vidas Bareikis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Įsivaizduokime „Oskarų“ ar „Tony“ apdovanojimus, kuriuose sumanoma atsisakyti geriausios moters aktorės nominacijos. Tai skamba kaip visiškas absurdas. Nors mes nesame Amerikoje, o „Auksiniai scenos kryžiai“ nėra pasaulinio pripažinimo vertas apdovanojimas, tik mūsų nuolaidžioje šalyje yra įmanomas toks atvejis, kai prestižiškiausiuose  teatro apdovanojimuose pradingus moterims skirtoms nominacijoms,  visi tyli“, – rašo menininkas pranešime spaudai.

Anot V.Bareikio, iš Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos sudarytos komisijos sprendimo galime daryti išvadą,  kad per 2012 m. Lietuvos teatro scenoje nebuvo sukurtas nė vienas bent kiek dėmesio vertas moteriškas vaidmuo – atsisakyta tiek geriausios aktorės nominacijos, tiek geriausios antrojo plano artistės apdovanojimo.

Ignoruodama moteris, „Auksinių scenos kryžių“ komisija ne tik pažeidžia vyrų ir moterų lygių teisių normas, bet ir skelia nepelnytą antausį didžiajai daliai artisčių

„Komisijos sprendimu yra nepatenkinti daugelis, tačiau viešai niekas jos verdikto nesiryžta kritikuoti. Nors, tiesą sakant, išreikšti nuomonę ir pabandyti ištaisyti šį akivaizdų nesusipratimą, verčia ne tik asmeninė pozicija, bet ir elementari profesinė pagarba savo kolegoms“, – tvirtina V.Bareikis.

Teatro judėjimo „No Theatre“ režisieriaus teigimu, net kaimyninėse šalyse precedento neturintis atvejis yra ne kas kita, o paprasčiausias profesionalių artisčių įžeidimas bei galimybių nuvertinimas – juo labiau kad praėjusiame teatro sezone ryškius vaidmenis sukūrė tokios aktorės kaip D.Overaitė (spektaklis „Tiksinti bomba“, teatras „Utopia“) , R.Valiukaitė („Helgelando karžygiai“, „Damos vizitas“, VMT), T.Vaškevičiūtė („Katedra“, LNDT bei „Ofelijos“, teatro laboratorija „Atviras ratas“), E.Gudavičiūtė („Kovos klubas“, teatro judėjimas „No Theatre“ ir VJT bei „Ofelijos“, Teatro laboratorija „Atviras ratas“), V.Kuklytė („Namisėda“, LNDT), V.Mainelytė („Akmuo“, LNDT) ir dar daugelis kitų pagarbos nusipelniusių artisčių.

Menininkas svarsto, kad komisijos sprendimas labiau panašus į asmeninių simpatijų ir antipatijų žaidimą, o ne į racionalią praėjusio sezono darbų analizę.

„Ignoruodama moteris, „Auksinių scenos kryžių“ komisija ne tik pažeidžia vyrų ir moterų lygių teisių normas, bet ir skelia nenusipelnytą antausį didžiąjai daliai artisčių, kurios praėjusiais metais aukojo laiką ir sveikatą kurdamos publikos pastebėtus, bet komisijos nuvertintus darbus.

Šiuo laišku reiškiu nepasitenkinimą „Scenos kryžių komisijos“ sprendimu ir kviečiu gerbiamus komisijos narius nepagailėti savo brangaus laiko ir  išspręsti šią nepatogią ir gėdingą situaciją“, – kreipiasi V.Bareikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius