Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatro premjeroje – padidėjusio protinio intelekto iššūkiai ir pasekmės

Lapkričio 14 d. Vilniaus teatre „Lėlė“ režisierius Tomas Stirna ir aktoriai Aistė Lasytė ir Šarūnas Banevičius pristato spektaklį suaugusiems „Mano vardas Čarlis“. Ši premjera pristato neeilinę istoriją pagal populiarų JAV rašytojo ir psichologo Danielio Keyeso kūrinį „Gėlės Aldžernonui“.
Spektaklis „Mano vardas Čarlis“
Spektaklis „Mano vardas Čarlis“ / Trupės Liūdi nuotr.

Spektaklio centre – Čarlis Gordonas, kuriam po 32 gyvenimo metų su itin mažu protiniu intelektu atliekama eksperimentinė operacija. Čarlis tikisi, kad po jos jis galės mąstyti taip, kaip normalūs žmonės, o gydytojo rodomuose paveiksliukuose įžiūrėti ne tik rašalo dėmes. Po rizikingos procedūros vyro protinis intelektas pakyla į viršų, panardindamas Čarlį į sudėtingus minčių, jausmų, atradimų ir potyrių labirintus.

Čarlio Gordono istorija atskleidžia nekasdienę asmenybės patirtį, įtraukiančią į mokslinio eksperimento moralinių klausimų, žmogaus būties, santykio vienas su kitu ir paties su savimi sintezę. Jo patiriami išgyvenimai prieš ir po operacijos tik aštriau ir garsiau užduoda klausimus, kurie iškyla kiekvienos jaučiančios ir bent šiek tiek mąstančios asmenybės galvoje.

Paranormalų pokytį patyrusiam Čarliui nepavyksta iš pasąmonės ištrinti senojo Čarlio Gordono, su kuriuo praleido daugiau nei tris dešimtmečius, patirties ir atsiminimų. Čarlis jaučia žymų pokytį, su kuriuo turi išmokti susitvarkyti. Anksčiau net jį lydėjusios laimė ir baimė buvo gerokai lengviau pakeliamos ir patiriamos. Jį džiugino, kad jo bukaprotiškas elgesys kelia juoką bendradarbiams kepykloje ir jis juokdavosi kartu. Čarlis net bijodavo kitaip – bijodavo gauti rykščių nuo mamos ar būti sumuštas besišaipančių berniūkščių einant per gatvę. Baimė buvo pagrįsta.

Ką tik pradėjusio emociškai bręsti Čarlio viduje atsiradę nauji pojūčiai ir įžvalgos jam kelia sumaištį. Prieš tariamus draugus atsiranda gėdos jausmas. Praradus darbą ar nežinant, kaip elgtis su moterimi, užklumpa nepaaiškinama baimė. Jį gąsdina aplinkinių, nebegalinčių šalia jaustis protingesniais ir didesniais, reakcija.

Dar labiau Čarlį sutrikdo ir tuo pačiu traukia į naują gyvenimą atsiradę jausmai bei kūniški norai jo specialiosios mokyklos mokytojai – panelei Kinian. Jo trumpoje atmintyje panelė Kinian visuomet buvo patariantis ir protingų pamokymų duodantis asmuo, į kurį Čarlis žiūrėjo su ypatinga pagarba. Po operacijos netikėtai Alisai Kinian atsiradęs potraukis kaip moteriai neapsakomai baugina suaugusį vyrą, niekad nepatyrusį moteriško švelnumo ir rūpesčio. Ar Čarliui, kurio atsiminimuose nėra meilės, leidžiama mylėti? Kaip reikia mylėti? Kaip bendraujant su kitais pajausti ribas, kurių niekada nesupratai ir nejautei?

Kurti šiltą vyro ir moters santykį čia trukdo ir gilėjanti baimė dėl tolimesnės pooperacinės Čarlio būsenos raidos. Joks mokslininkas ar mylinti moteris negali atsakyti, kuris Čarlis buvo laimingesnis ir kuris Čarlis laimės tolimesnio gyvenimo kovą.

„Gėlės Aldžernonui“ – labiausiai išpopuliarėjęs JAV rašytojo, diplomuoto psichologo Danielio Keyeso kūrinys. Už to paties pavadinimo apsakymą 1959 m. autorius gavo „Hugo“ apdovanojimą, o 1966 m., išplėtojus apsakymo siužetą, parašytas romanas pelnė „Nebulą“. Nuo to laiko romanas vien JAV pakartotinai išleistas 58 kartus, taip pat išverstas į 21 kalbą.

Režisierius: Tomas Stirna
Vaidina: Šarūnas Banevičius, Aistė Lasytė
Spektaklio trukmė: 90min

PREMJERA:
2012 m. lapkričio 13 d. 18.30 val. teatre „Lėlė“ , Vilniuje
2012 m. lapkričio 14 d. 18.30 val. teatre „Lėlė“, Vilniuje

Amžius: N – 14

Bilieto kaina – 25 Lt, spektaklio dieną 30 Lt. Studentams, moksleiviams, pedagogams, senjorams ir negalią turintiems žmonėms – 20 Lt, spektaklio dieną 25 Lt.

Bilietus galima įsigyti „Tiketa“ prekybos vietose arba likus valandai iki spektaklio teatro „Lėlė“ fojė (perkant „Tiketa“ prekybos vietose taikomas papildomas aptarnavimo mokestis).

Daugiau informacijos:  www.facebook.com/trupeliudi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius