-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatrų vaikams ir jaunimui asociacija „Asitežas“ švenčia savo veiklos dvidešimtmetį

„Vaikai ir jaunimas turi teisę pasiekti meną ir dalyvauti meninėje veikloje netgi ir ypač krizių metu“ – su tokia tarptautinio manifesto žinute šiemet 20 metų jubiliejų pasitinka Teatrų vaikams ir jaunimui asociacija „Asitežas“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kostiumas
Kostiumas / TK Hammonds nuotr./ Unsplash nuotr.

2001 m. vasario 1 d. šią asociaciją, inicijuojant aktorei Violetai Podolskaitei, įkūrė Valstybinis jaunimo teatras, Vilniaus teatras „Lėlė“ ir VšĮ „Trečias skambutis“.

Tais pačiais metais „Asitežas“ tapo visateisiu Tarptautinės teatrų vaikams ir jaunimui organizacijos ASSITEJ nariu, o 2021 metais kviečia prisijungti prie visus metus vyksiančios jubiliejinių metų programos.

Svarbiausias asociacijos siekis – kad profesionalūs, aukštos meninės kokybės įvairaus žanro spektakliai pasiektų vaikus ir jaunimą. Tuo tikslu „Asitežas“ organizuoja nacionalinius ir tarptautinius teatro vaikams ir jaunimui festivalius, seminarus ir edukacinius projektus, skirtus jaunajai auditorijai, teatro profesionalams ir pedagogams.

Kaip teigia ilgametė asociacijos prezidentė V.Podolskaitė, neretai „Asitežo“ dėka vaikai ir jaunuoliai pirmą kartą susipažįsta su teatro pasauliu ir gauna galimybę dalyvauti teatrinėje veikloje, ugdytis kultūrinius poreikius per sąlytį su teatro menu.

Organizatorių nuotr./iš kairės Rimas Driežis, „Asitežo“ prezidentė Violeta Podolskaitė, Tarptautinio ASSITEJ prezidentė Yvette Hardie
Organizatorių nuotr./iš kairės Rimas Driežis, „Asitežo“ prezidentė Violeta Podolskaitė, Tarptautinio ASSITEJ prezidentė Yvette Hardie

„Ši asociacija niekada nebuvo vienos ambicijos ar vienos dienos projektas. Asociacijos istorija – tai ilgametis visų narių nuoširdus darbas“, – apžvelgia V.Podolskaitė.

Daugiau nei 100 pasaulio šalių vienijanti Tarptautinė teatro vaikams ir jaunimui organizacija ASSITEJ, veikianti nuo 1965 metų, Lietuvos vaikams atveria galimybes per „Asitežą“ pajusti pasaulinio teatro tendencijas. Tiek Lietuvos, tiek užsienio teatrai šiemet vėl rinksis į tradicinį, šeštąjį Tarptautinį teatro vaikams ir jaunimui festivalį „Jėga/Cool“, kuris vyks Klaipėdoje ir Klaipėdos regione spalio 4–8 d.

„Asitežas“ tikisi, kad šis svarbiausias jubiliejinės programos renginys galės vykti gyvai, bet yra pasiruošęs ir nuotoliniam variantui. Festivalio programoje numatyti ne tik spektakliai įvairaus amžiaus žiūrovams nuo kūdikių iki paauglių, bet ir seminarai teatro profesionalams, mokytojams, kūrybinės ir edukacinės laboratorijos jaunimui. Festivalio metu taip pat planuojamas Šiaurės ir Baltijos šalių nacionalinius centrus vienijančio Nordic-Baltic ASSITEJ tinklo susitikimas.

„Asitežo“ programa

Jubiliejinių metų programa sudaryta atsižvelgiant į svarbias teatro vaikams ir jaunimui datas. Gimtadienio dieną, vasario 1 d. Lietuvos teatro vaikams ir jaunimui kūrėjai, mėgėjai ir žiūrovai bei užsienio kolegos kviečiami jungtis nuotoliniam susitikimui, kurio metu sveikinimo kalbą pasakys Tarptautinės teatro vaikams ir jaunimui asociacijos ASSITEJ prezidentė Yvette Hardie.

Savo prisiminimais apie Lietuvos „Asitežo“ kūrimosi pradžią pasidalins Niclasas Malmcrona (Švedijos ASSITEJ) ir Peteris Manscheris (Danijos ASSITEJ), kurie ir paskatino įkurti nacionalinį ASSITEJ centrą Lietuvoje.

V.Podolskaitė apžvelgs 20 veiklos metų, o Valdybos pirmininkė Birutė Banevičiūtė pristatys jubiliejinį leidinį ir tarptautinio ASSITEJ parengtą Manifestą, deklaruojantį vaikų teisę į meną ir dalyvavimą mene ypač krizių laikotarpiu. Susitikimas bus transliuojamas „Assitej Lithuania/Lietuvos Asitežas“ feisbuko paskyroje.

Visą vasario mėnesį asociacijos feisbuke apie savo kuriamą teatrą vaikams ir jaunimui trumpais filmukais pasakos vis kitas asociacijos narys. Šiuo metu asociacijoje – 30 Lietuvos teatrų, todėl jų pristatymas užtruks net iki kovo 3 d.

Pasaulinę teatro vaikams ir jaunimui dieną, kovo 20 d. į nuotoliniu būdu vyksiančią nacionalinę konferenciją „Lietuvos teatras vaikams ir jaunimui: tarp praeities ir ateities“ kviečiami visi, kuriems rūpi naujausios teatro vaikams ir jaunimui tendencijos ir ateities perspektyvos. Konferencijoje dalyvaus teatrologai, teatro kritikai, analizuojantys teatrą vaikams ir jaunimui, taip pat teatro kūrėjai, pedagogai ir žiūrovai.

123RF.com nuotr./Teatras (asociatyvi nuotrauka)
123RF.com nuotr./Teatras (asociatyvi nuotrauka)

Birželio 1 d. – Tarptautinę vaikų gynimo dieną – „Asitežas“ kviečia Lietuvos savivaldybes, teatrus ir teatro mėgėjus pažymėti atvirais visuomenei vaikų ir jaunimo teatro renginiais. Ši diena labiausiai tinka atkreipti dėmesį į Jungtinių tautų Vaiko teisių konvenciją, kurios 13 ir 31 straipsniai skelbia vaikų teisę į saviraiškos laisvę, tame tarpe ir saviraišką meno kūriniais, taip pat teisę laisvai dalyvauti kultūriniame gyvenime ir kurti meno kūrinius.

Į šias vaikų teises dėmesį atkreipia ir tarptautinio ASSITEJ išplatintas Manifestas, su kuriuo „Asitežas“ vaikų gynimo dieną minės visuose miestuose ir miesteliuose, kuriuose yra asociacijos nariai: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Alytuje, Šiauliuose, Kelmėje, Naisiuose ir šalia jų esančiuose regionuose.

Jubiliejinė metų programa ir Manifesto sklaida, po jau minėto tarptautinio festivalio „Jėga/Cool“, bus užbaigta lapkričio 20 d., minint Vaiko teisių konvencijos dieną. „Asitežas“ šią dieną kviečia į seminarą „Tiltai tarp scenos meno ir ugdymo“, skirtą teatro ir šokio pedagogams bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų meninės veiklos organizatoriams. Jo metu bus analizuojamos galimos glaudesnio bendradarbiavimo strategijos tarp teatro institucijų ir profesionalų, kuriančių vaikams ir jaunimui, bei pedagogų ir švietimo institucijų.

Organizatorių nuotr./Violeta Podolskaitė Pasauliniame ASSITEJ kongrese Keiptaune
Organizatorių nuotr./Violeta Podolskaitė Pasauliniame ASSITEJ kongrese Keiptaune

Ateities planai

Kalbėdama apie „Asitežo“ ateities planus, naujai išrinktos Valdybos pirmininkė, šokio teatro „Dansema“ meno vadovė, choreografė Birutė Banevičiūtė teigia:

„Trečią savo veiklos dešimtmetį numatome itin aktyvų, plečiant „Asitežo“ žinomumą tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Kartu su jo valdybos nariais – Kauno miesto kamerinio teatro direktore Jurga Knyviene, Alytaus miesto teatro direktore Inesa Pilvelyte, Stalo teatro vadove Saule Degutyte ir naujai susikūrusio „No Shoes“ teatro vadovu Raimondu Kleziu inicijuodami ir įgyvendindami edukacinius projektus, į savo veiklą ketiname įtraukti ir pedagogus, bendradarbiauti su savivaldybėmis, kultūros ir švietimo institucijomis bei užsienio partneriais.“

Savo veikloje asociacija tikisi ir valstybės paramos įvairiais lygmenimis – nuo savivaldybių iki ministerijų ir Seimo.

„Jau ir šiuo metu aktyviai dalyvaujame, teikdami pasiūlymus įvairių kultūrinės edukacijos programų ir sistemų tobulinimui, ieškome efektyvių bendradarbiavimo būdų su mokyklomis ir pedagogais. Visą savo veiklą ir toliau kreipsime, siekdami įgyvendinti UNESCO Vaiko teisų konvencijos 13 ir 31 straipsnius, deklaruojančius vaikų ir jaunimo teisę į meną ir dalyvavimą meninėje veikloje ypač krizių metu“, – teigia V.Podolskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius