-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už lyčių lygybę kovojanti indų režisierė ir aktorė M.Taneja: „Nustojau būti pernelyg atsargi“

Festivalis „Sirenos“ teatro žiūrovus pirmą kartą kviečia į spektaklį iš Indijos – spalio 9-10 d. sostinės „Menų spaustuvėje“ bus rodomas indų aktorės ir režisierės Mallikos Tanejos monospektaklis „Būk atsargi“.
Mallika Taneja
Mallika Taneja / Aditya Kapoor nuotr.
Temos: 1 „Sirenos“

Režisierė kuria ir gyvena Naujajame Delyje. Be spektaklių, ji rengia viešas menines akcijas, skirtas atkreipti dėmesį į lyčių lygybę ir moterų teises. Indijoje, kur dauguma moterų nedrįsta sutemus išeiti į miestą vienos, menininkė organizuoja „Pusiaunakčio pasivaikščiojimus“ – veda moterų grupes į miestą po vidurnakčio.

Įspėjimas „būk atsargi“ nurodo, kad savo saugumu rūpintis privalo pačios moterys. Indijoje, kaip ir kai kuriose kitose šalyse, budrumas ir nerimas dėl savo saugumo yra kiekvienos moters kasdienio gyvenimo dalis.

Davido Wohlschlago nuotr./Spektaklis „Būk atsargi“ (vaidina Mallika Taneja)
Davido Wohlschlago nuotr./Spektaklis „Būk atsargi“ (vaidina Mallika Taneja)

Režisierę M.Taneją kurti monospektaklį pastūmėjo visą pasaulį sukrėtęs įvykis Naujajame Delyje, kai 2012 m. gruodžio 16-ąją autobusu keliavusi studentė Jyoti Singh Pandey buvo prievartaujama ir kankinama grupės vyrų.

M.Taneja artėjant vizitui Vilniuje papasakojo, kaip jos spektaklis buvo sutiktas Indijoje ir kas pasikeitė jai sukūrus spektaklį.

2012 m. gruodžio 16-ąją autobusu keliavusi Jyoti Singh Pandey buvo prievartaujama ir kankinama grupės vyrų. Būtent šis įvykis išprovokavo jus prabilti scenoje?, – „Sirenos“ paklausė M. Tanejos.

– Jyoti Singh Pandey išprievartavimas ir nužudymas giliai palietė ne vieną mūsų. Aš pati važinėdavau tuo pačiu autubusų maršrutu... Šis įvykis paskatino plačiai nuskambėjusius protestus, daugelio menininkų reakcijas.

Po vienerių metų Mumbajuje buvo išžaginta Shakti Mills. Šis grupinio išprievartavimo atvejis įvyko mieste, kuriame buvo deklaruojamas moterų saugumas. Būtent tada apsisprendžiau kurti „Būk atsargi“.
Po šio įvykio spaudoje buvo rašoma apie aukas ir svarstoma, kodėl visada įvykio centre atsidūrus moteriai klausiama, kokius drabužius ji vilkėjo? Kodėl niekada neklausiama apie vyrus? Jeigu ir yra žmogus, turintis patirti tardymus – tai yra smurtautojas.

Kaip jūsų spektaklis buvo sutiktas Indijoje?

– Su meile, draugiškai. Tačiau buvo ir tam tikrų cenzūros bandymų, susidūriau su tam tikromis problemos – kaip ir tikėtasi. Visuomet pasitaiko kliūčių... Aš vaidinau svetainėse, rūsiuose, biuruose… Bet kur, kur žmonės suteikdavo man erdvės. Ir tai padėjo spektakliui gyvuoti.

Čia, Indijoje, mano suvaidinti spektakliai yra patys reikšmingiausi. Čia po spektaklių kilo didžiausios diskusijos.

Davido Wohlschlago nuotr./Spektaklis „Būk atsargi“ (vaidina Mallika Taneja)
Davido Wohlschlago nuotr./Spektaklis „Būk atsargi“ (vaidina Mallika Taneja)

Ar menas padeda išsivaduoti ir nebebūti atsargiai?

– Ir taip, ir ne. Tais metais, kai kūriau spektaklį, aš pasikeičiau. Nustojau būti pernelyg atsargi, dabar esu kur kas laisvesnė. Kūrinys mane užaugino. Pats spektaklis iš 8 minutes trunkančio eskizo išaugo į 45 minučių vaidinimą.

Didelė dalis žiūrovų taip pat pasisėmė stiprybės iš spektaklio. Vis dėlto visi spektakliai baigiasi, o realybė toliau piešia savo bjaurų paveikslą. Todėl ir vėl turime mąstyti, kaip su tuo susidorosime, kaip kovosime. Tikiu, kad meno kūrinys tikrai gali sužadinti tokias stiprias emocijas, mintis ir jausmus, kad atsidurtume išsilaisvinimo kelyje.

SPEKTAKLIS „SIRENOSE“ RODOMAS: spalio 9, 10 d. – 18.00 ir 20.30 val.

VIETA: „Menų spaustuvė“, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)

KONCEPCIJOS AUTORĖ, REŽISIERĖ IR ATLIKĖJA: Mallika Taneja

SPEKTAKLIO KALBA: anglų, su lietuviškais titrais

REKOMENDUOJAMAS AMŽIUS: 18+

BILIETUS GALITE ĮSIGYTI ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius