Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaivos Rykštaitės tarakonas Lapiščiunksibantis keliasi į sceną – atgyja rankų šešėlių teatre

Rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“ pristato naują spektaklį vaikams „Baisiau už tarakoną“ (rež. Sigita Pikturnaitė), sukurtą pagal to paties pavadinimo ką tik išleistą rašytojos Vaivos Rykštaitės knygą. Spektaklio premjera – balandžio 14 ir 21 dienomis meno erdvėse „Vileišio18“ Vilniuje.
Premjera „Baisiau už tarakoną“
Premjera „Baisiau už tarakoną“ / „Budrugana Lietuva“ nuotr.

Unikali rankų šešėlių teatro technika

„Baisiau už tarakoną“ spektaklis yra unikalus savo meninėmis raiškos priemonėmis – aktoriai kuria personažus savo pačių rankomis, naudodami šviesos šaltinį ir ekrane krentantį šešėlį.

Spektaklio režisierei Sigitai Pikturnaitei-Kamandulienei tai pirmas toks spektaklio kūrybinis procesas, todėl ji pripažįsta, kad tai ne tik intriguoja, bet ir leidžia lengvai ir žaismingai kalbėti – ne visada lengvomis temomis.

„Kurį laiką stebėjau, kaip vaikai reaguoja į ekrane rodomus šešėlius – jiems tai tarsi stebuklas, žiūri net išsižioję! Manau, kad taip yra todėl, jog čia žaidžia ekrano ir judančio paveikslėlio momentas, kažkuo primenantis animacinius filmukus.

Tad ši teatro forma puikiai tinka kalbėti šiek tiek sunkesnėmis temomis, nes šešėlio žaismingumas tarsi nuima kažkiek svorio, bet tema ir jos svarbumas niekur nedingsta“, – kalbėjo spektaklio režisierė Sigita.

Žaismingai, bet kartais tėvams nepatogia tema

Spektaklis „Baisiau už tarakoną“ – žaismingas ir filosofiškas pasakojimas apie tarakoną Lapiščiunksibantį, kuris karantino metu leidžiasi į kelionę po savo gimtąjį daugiabutį ir susipažįsta su skirtingais jo gyventojais.

Ši teatro forma puikiai tinka kalbėti sunkesnėmis temomis, nes šešėlio žaismingumas tarsi nuima svorio, bet tema ir jos svarba niekur nedingsta.

Kiekvienas aplankytas butas tarakonui atveria vis kitą istoriją, kartais stebinančią, o kartais priverčiančią susimastyti.

Žygio tikslas – surasti laimingus namus – tarakonui padeda suprasti, kas iš tiesų yra jo laimė.

Kūrybinė komanda spektaklyje paliečia ir vienatvės, atsiskyrimo, amžėjimo, priklausomybės temas.

„Budrugana Lietuva“ nuotr./Premjera „Baisiau už tarakoną“
„Budrugana Lietuva“ nuotr./Premjera „Baisiau už tarakoną“

„Esu įsitikinusi, jog su vaikais reikia kalbėti visomis temomis, jeigu norime, kad jie užaugtų brandžiomis ir geresnį pasaulį kursiančiomis asmenybėmis. Žinoma, čia labai svarbu, kaip ir kokia forma mes paliečiame tam tikrus dalykus.

Juk teatras vaikams yra labai paveiki forma, kurios dėka galima paliesti pačias įvairiausias temas“, – sako režisierė S.Pikturnaitė.

Spektaklio premjeros vyks: Balandžio 14 ir 21 dienomis meno erdvėse „Vileišio18“, Vilnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius